Guide
Slik lager du perfekte pølser

Slik lager du perfekte pølser

Her får du alle de gode triksene til hvordan du blir en skikkelig pølsemester og oppskriftene på spennende, lettlagete og smaksrike pølseretter.
23 Februar 2022 - 07:30

Nordmenn spiser enorme mengder pølser, faktisk setter vi til livs rundt regnet hundre stykker hver i året. Mesteparten fortæres i lompe eller i brød, med stappe eller i gryte.

Alle de gode pølseoppskriftene finner du her

Felles for de aller fleste pølsemåltider er at de er et resultat av tidsklemma. Men det betyr på ingen måte at middagen må bli kjedelig. Det finnes utallige måter å utnytte denne populære og smaksrike ingrediensen på.

Slik blir pølsene perfekte

Pølser som ikke skal på grillen bør ikke koke, de skal bare trekke. Kok opp vannet og skru ned varmen før du legger pølsene i.

Du kan eventuelt bruke et steketermometer for å kontrollere temperaturen i vannet. 80 grader er passe temperatur for alle typer pølser.

Tynne pølser trenger kort trekketid - rundt 10 minutter. Er pølsene frosne bør du legge til 5-10 minutter. Beregn to pølser til barn og fire til voksne.

Tilbehør til pølsene finner du her

Å dampe pølser er den "proffe måten". Legg en rist i kjelen og fyll på med vann til kanten av risten. Legg pølsene oppå og legg over lokk. Når vannet koker blir pølsene varmet opp av dampen. Metoden brukes ofte i pølseboder, da kan pølsene holdes varme lenge uten å bli "vannet ut".

Server pølsebrød, lomper, sennep og ketchup og gjerne sprøstekt løk eller hakket fersk løk ved siden av - noe for en hver smak. Husk at pølsebrødene blir enda bedre om de får noen minutter i ovnen først.

Kunsten å steke pølser riktig

Pølser bør stekes langsomt på lav varme i en lett oljet stekepanne - ikke stikk hull på skinnet for da mister du mye av saftigheten og smaken i pølsene.

Snu pølsene ofte slik at de får jevn varmebehandling over det hele.

Nå kan det passe med litt pølsehistorie

Det er heller ikke noe problem å steke pølser i ovnen. Rull da pølsene i litt nøytral olje (solsikke- eller maisolje) og la dem steke i en langpanne på 180 grader i en halvtimes tid.

Husk å snu pølsene ofte, og følg med slik at de ikke sprekker. Hvor lang tid de enkelte pølsene trenger varierer med tykkelsen, her lønner det seg å være oppmerksom.

Fristende oppskrifter

Det er ikke måte på hvor mange ulike retter du kan lage bare du har pølser i huset. I Apéritifs store kokebok finner du flere lekre oppskrifter.

Her har vi funnet frem et lite knippe oppskrifter til inspirasjon og glede.

Pølser på grillen

Pølser på grillen

Fremgangsmåte

Skjær skråsnitt i pølsene med skinn. Da unngår du at de sprekker.

Pølsene grilles til de er pent gylne rundt det hele, ca 2-3 minutter.

Pølser trenger generelt kort grilltid og er ferdige på et blunk.

NB Grillpølser er uten skinn og behøver ikke å snittes.

Tips:
Hvis du har bacon rundt pølsen bør du steke denne på indirekte varme over lengre tid slik at baconet blir sprøtt uten å bli brent.

Server med hjemmelagde lomper eller brød, hakket løk, salsa, revet ost, rekesalat eller de tilbehørene du liker best selv.

Slik lager du perfekte pølser

Mange ppskrifter med pølser finner du her

Alt du trenger å vite om pølser

Gode råd og tips om grilling finner du her

Her finner du veldig mange deilige grillretter

Se våre oppskrifter på saus til grillmaten

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gratinerte pølser med aubergine

Gratinerte pølser med aubergine

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader.

Skjær pølser og aubergine i skiver på langs. Dryss 2 ss salt på begge sider av auberginene og la dem ligge ca 15 minutter. Tørk av saltet.

Stek pølse- og aubergineskivene raskt på begge sider i olje til de har tatt farge.

Fres løken blank i litt olje og tilsett knust hvitløk det siste minuttet. Ha i salt, pepper og tomatene med kraften. Kok til all væsken har fordampet. Smak til med basilikum.

Rør sammen cottage cheese, revet ost, egg, melk og krydder.

Tips:
Du kan bruke kesam i stedet for cottage cheese.

Legg pølser, aubergine og tomatblandingen lagvis i en smurt ildfast form og hell over ostekremen.

Stekes i ovn 30 - 40 minutter.

Server med en salat av for eksempel tomat, salatblad, løk, oliven og basilikum. Brød er godt til.

Slik lager du perfekte pølser

Mange ppskrifter med pølser finner du her

Alt du trenger å vite om pølser

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pølsespyd med kremet savoykål

Pølsespyd med kremet savoykål

Fremgangsmåte

Del grillpølsene opp i store biter og tre de på grillspyd med blader av frisk salvie i mellom. Grill pølsene på en varm grill til de er klare.

Kremet savoykål:
Finsnitt renset kål. Kok opp vann og tilsett havsalt. Kok kålen et par minutter til den er mør. Sil av vannet.

Smelt smøret, tilsett mel og rør godt sammen i en kjele. Spe med melk og fløte til en tykk, hvit saus og smak til med salt og pepper. Tilsett kålen og bland godt sammen. La det småputre i noen minutter.

Skjær baconskiver, eller spekeskinke, i terninger. Sprøstek bacon og la fettet renne av. Om du bruker spekeskinke, så rist terninger raskt i en panne (uten smør). Drysses over kålstuingen før servering.

Server pølsene rykende varme med kålstuingen, god sennep og bakverk i tillegg.

Tips: Får du ikke tak i savoykål, kan du bruke enten kinakål eller rosenkål i stedet. Kremet savoykål er nydelig sammen med chilipølser, viltkjøtt eller karbonader.

Slik lager du perfekte pølser

Mange ppskrifter med pølser finner du her

Alt du trenger å vite om pølser

Gode råd og tips om grilling finner du her

Her finner du veldig mange deilige grillretter

Se våre oppskrifter på saus til grillmaten

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pølseform for de minste

Pølseform for de minste

Fremgangsmåte

Smør en ildfast form. Lag potetmos som anvist på pakken. Legg mosen i bunnen av formen.
 
Skjær opp pølsene i biter eller form dem etter ønske. Legg pølsebitene over potetmosen. Sprut på ketchup 
 
Legg på maiskorn og dryss over osten. Stekes midt i ovnen i ca. 10 minutter på 250 grader.
 
Serveres gjerne med salat.

Mange oppskrifter som passer for barna

Slik lager du perfekte pølser

Mange ppskrifter med pølser finner du her

Alt du trenger å vite om pølser

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelagde akevittpølser med rosiner

Hjemmelagde akevittpølser med rosiner

Fremgangsmåte

Legg rosinene i akevitten over natten.
 
Ha alle ingredisensene i kjøleskapet og så kaldt som mulig. Dette gjør du også med blandebollen og gjerne også pølsestapperen.
Bland kjøttdeig, medisterdeig og farse godt sammen sammen med salt, krydder og potetmel.
 
Bland akevittmarinerte rosiner jevnt inn farsen.
 
Stapp deigen i smale svinetarm eller stor fåretarm. Snurres / tvinnes i 10 til 12 cm lange pølser og knyt endene med en litt hyssing eller med tarmen.
 
Trekkes i vann ved 80 grader, kan også grilles.
 
Nytes med sterk, grov sennep, øl og akevitt.

Slik lager du perfekte pølser

Mange ppskrifter med pølser finner du her

Alt du trenger å vite om pølser

Gode råd og tips om grilling finner du her

Her finner du veldig mange deilige grillretter

Se våre oppskrifter på saus til grillmaten

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Cassoulet fra Castelnaudary

Cassoulet fra Castelnaudary

Fremgangsmåte

Bønnene bløtes over natten, vannet slås vekk. En løk spekkes med nellikspiker. Svoren forvelles. Hvitløkfeddene skrelles. Bønnene has i en kjele med vann, salt, nellikløken, svoren og 3 hvitløkfedd. Kokes på svak varme 1 time.

Da tilsettes pølsen og alt koker videre i 30 minutter. Hell av kraften og bevar den. Gåse-svinefettet smeltes i en gryte. Svine- og lammekjøttet skåret i terninger samt bacon og oppskåren løk brunes.

De tre siste hvitløkfeddene presses i.

Salt, pepper, laurbærblad samt kraften av bønnene helles over. Ha i skåldede oppskårne tomater. La alt småkoke i ca 2 timer.

Forvarm stekeovnen til 200 grader, legg svoren nederst i gryta, fordel lag av bønner og kjøtt, og et lag bønner blandet med oppskåret pølse øverst. Strø på tørkede brødsmuler.

Smelt resten av gåsefettet og ha det over. Stekes midt i ovnen i ca 90 minutter. Skorpen skal knekkes av og til, ikke bare for å få ut dampen, men for at overflaten skal bevege seg ned i bønnene.

Slik lager du perfekte pølser

Mange ppskrifter med pølser finner du her

Alt du trenger å vite om pølser

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kraft til trekking av pølser

Kraft til trekking av pølser

Fremgangsmåte

Pølser bør ikke koke, de skal helst bare trekke.

Kok opp vannet med krydderet og skru ned varmen før du legger pølsene i. Du kan eventuelt bruke et steketermometer for å kontrollere temperaturen i vannet. 80 grader er passe temperatur for alle typer pølser.

Tynne pølser trenger kort trekketid - ca. 10 minutter. Er pølsene frosne bør du legge til 5-10 minutter. Beregn ca. 2 pølser til barna og 4 til voksne.

Tips:
Hver enkelt pølsekoker har sin egen oppskrift på pølsevannet, så her er det bare å prøve seg frem til hva du liker best. Forsøk også å dampe pølsene.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Øldampete blåskjell og pølser med rød majones

Øldampete blåskjell og pølser med rød majones

Fremgangsmåte

Skyll blåskjellene i kaldt vann, og fjern byssustråder og rur fra skjellene.

Kontroller at alle skjellene er lukket, åpne skjell er døde og skal kastes. Sett skjellene tilside.

Fres løk, stangselleri og pølsebiter i oljen, til grønnsakene er blanke og myke og pølsene har tatt litt farge.

Tilsett blåskjellene og hell i ølet. Legg på lokk og sett over sterk varme. Kok skjellene til de har åpnet seg. Dette tar bare noen minutter.

Smak til kraften med salt og pepper, dryss over hakket persille og server med ferskt brød og hjemmelaget tomat- og hvitløksmajones .

Tips: Plukker du blåskjellene selv, så er det viktig at du sjekker blåskjellvarselet på Matportalen eller Blåskjelltelefonen 820 33 333

Deilige oppskrifter med blåskjell

Les mer om blåskjell her

Slik lager du perfekte pølser

Mange ppskrifter med pølser finner du her

Alt du trenger å vite om pølser

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagen blir strålende med flatbiff av reinsdyr på tallerkenen
Dagens rett
Flatbiff av reinsdyr med tyttebærsaus

Søndagen blir strålende med flatbiff av reinsdyr på tallerkenen

Reinsdyr er noe av det aller beste fra norsk natur. Tyttebær er på andreplass. Sammen smaker dette intet mindre enn genialt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En fyldig suppe som denne kombinerer norske skalldyr med asiatiske ingredienser
Dagens rett
Tykk suppe med kokosmelk krabbe eller reker

En fyldig suppe som denne kombinerer norske skalldyr med asiatiske ingredienser

Den er dessuten så mettende at du ikke trenger annet enn dessert etterpå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du en velkommen, litt mindre søt variasjon over spritz
Ukens drink
Cinzano Royal vermut og musserende vin

Her får du en velkommen, litt mindre søt variasjon over spritz

Rød vermut er ikke så søt som Aperol, men har litt høyere alkohol. Likevel er dette en drink som passer perfekt om du jakter tørrere og ikke for sterke vinterdrinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Du behøver ikke vente helt til neste jul med å lage disse
Ukens kake
Kokosmakroner med sjokoladetrekk

Du behøver ikke vente helt til neste jul med å lage disse

For kokosmakroner passer utmerket året rundt. Lykken er å ha en boks stående med disse godsakene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagen blir strålende med flatbiff av reinsdyr på tallerkenen
Dagens rett
Flatbiff av reinsdyr med tyttebærsaus

Søndagen blir strålende med flatbiff av reinsdyr på tallerkenen

Reinsdyr er noe av det aller beste fra norsk natur. Tyttebær er på andreplass. Sammen smaker dette intet mindre enn genialt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En fyldig suppe som denne kombinerer norske skalldyr med asiatiske ingredienser
Dagens rett
Tykk suppe med kokosmelk krabbe eller reker

En fyldig suppe som denne kombinerer norske skalldyr med asiatiske ingredienser

Den er dessuten så mettende at du ikke trenger annet enn dessert etterpå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Årets morsomste vinsmaking hvor du får "reise" Italia rundt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. februar i Oslo

Årets morsomste vinsmaking hvor du får "reise" Italia rundt

Har ikke Italia en fast plass i ditt hjerte fra før, vil det absolutt få det nå. Med vin i glasset drømmer du deg bort sammen med Norges desidert mest entusiastiske vin- og italiaekspert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det ble sølv i Bocuse d'Or selv med et gullegg på tallerkenen

Filip August Bendi sikret den tredje norske sølvmedaljen noensinne med en treretters barnemeny med et gullegg i midten og en breiflabb som har satt standard for denne råvaren i lang tid framover.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 8. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du en velkommen, litt mindre søt variasjon over spritz
Ukens drink
Cinzano Royal vermut og musserende vin

Her får du en velkommen, litt mindre søt variasjon over spritz

Rød vermut er ikke så søt som Aperol, men har litt høyere alkohol. Likevel er dette en drink som passer perfekt om du jakter tørrere og ikke for sterke vinterdrinker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her