Portvinsgravet lammefilet

Portvinsgravet lammefilet

Fremgangsmåte

  1. Bland salt, sukker og portvin.
  2. Ha marinaden i en dobbel frysepose og legg fileten i blandingen - la det modnes i to døgn i kjøleskap.
  3. Når fileten er ferdig gravet tørkes den og skjæres i tynne, fine skiver.
 
Tips: Retten kan for eksempel serveres med rømme og flatbrød. Vil du gjøre mer ut av retten kan den serveres med frisk grønn salat, ristede gresskarkjerner og nykvernet pepper over. En frisk potetsalat vil også passe utmerket til gravet kjøtt.
 
Historikk:
Denne oppskriften kommer opprinnelig fra Nordland og finnes i mang en bestemors håndskrevne kokebok. Oppskriften kan spores tilbake til begynnelsen av forrige århundre, men det er ikke usannsynlig at den er ennå eldre.
 
Det tradisjonelle tilbehøret var flatbrød og rømme, og fileten ble lagt i kjelleren for modning da det var ikke mange kjøleskap å oppdrive i de dager. Lofoten har som kjent hatt nære relasjoner til kontinentet i forbindelse med eksport av tørrfisk og saltfisk, og det har derfor vært tilgang på litt edlere ingredienser, slik som portvin.

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gravet elgkjøtt

Gravet elgkjøtt

Fremgangsmåte

  1. Bland salt og sukker og gni kjøttet inn med dette. La ligge på kjøkkenbenken hele dagen.
  2. Legg kjøttet deretter over i en brødform av glass eller teflon. Bland resten av ingrediensene og hell over kjøttet.
  3. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskap i to døgn.
  4. Ta opp av formen og tørk kjøttet godt med kjøkkenpapir. Gjør dette om morgenen før kjøttet skal brukes slik at kjøttet kan få tørke litt på kjøkkenbenken. Da blir det enklere å skjære i tynne skiver.
  5. Tyttebærrømme:
  6. Pisk opp seterrømme til luftig konsistens. Ha i knuste tyttebær eller tyttebærsyltetøy og Frost kreklinglikør samt  finhakket timian.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her