Dagens rett
Når gravlaks serveres med sennepssaus, dillstuede poteter og blinis, smaker det av fest
Foto: (jabiru)

Når gravlaks serveres med sennepssaus, dillstuede poteter og blinis, smaker det av fest

Gravlaks kan nytes året rundt og serveres på mange ulike måter.
16 August 2024 - 23:00

Med den fantastisk aromatiske krondillen som du får tak i nå, blir hjemmelaget gravlaks helt fantastisk. Men for all del, du kan fint bruke ferdigkjøpt, og nøye deg med å lage dillstuede poteter og sennepssausen selv. 

Gravet laks med sennepssaus, dillstuede poteter og blinis

Gravet laks med sennepssaus, dillstuede poteter og blinis

Fremgangsmåte

  1. Fjern alle bein fra fiskefiletene og tørk dem godt. Bland salt, sukker og hvit pepper og gni blandingen godt inn i fiskefiletene på begge sider.
  2. Legg dill i bunnen av en form eller et fat. Legg halvparten av fiskefiletene med skinnsiden ned i fatet over dillen.
  3. Strø salt/krydderblanding og rikelig med dill over filetene. Legg neste filet med kjøttsiden ned og legg dill på toppen, strø over resten av salt/krydderblandingen.
  4. Om du ønsker kan filetene dryppes med 3-4 ss cognac eller tørr hvitvin.
  5. Dekk til fisken og la den stå kaldt i 2 døgn, snu den et par ganger i døgnet. Skjær fisken i tynne skiver og server den med stuede poteter   og sennepssaus .

Tips: Dersom du vil ha en annen smaksvariant kan du bytte ut dillen med ca 1 dl knuste einerbær og dryppe 2-3 ss akevitt over kjøttsidene på fiskefiletene. Salt, sukker og grovmalt pepper som før. Denne kan du servere med rømme og grovt brød.

Flere retter med gravlaks finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Dillstuete poteter

Dillstuete poteter

Fremgangsmåte

  1. Smelt smør/margarin og tilsett hvetemel.
  2. Spe med varm melk mens du rører godt. La sausen koke opp og la den småkoke i ca 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
  3. Skrell de kokte potetene og skjær dem i store terninger eller båter som tilsettes i sausen. Sausen skal nå småkoke til potetene er varme, men ikke så lenge at de går i stykker.
  4. Ha i klippet dill.

Tips:
I stedet for dill kan du bruke kruspersille, forskjellige krydder eller krydderurter. Løk, hvitløk eller purre smaker også godt.

Dillstuede poteter passer til både fisk, røkt kjøtt, pølseretter, spekemat samt gravet kjøtt og fisk.

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 200.00 kr Basisutvalget
    87 POENG

Sennepssaus til gravlaks

Sennepssaus til gravlaks

Fremgangsmåte

  1. Bland sennep, sukker, vineddik og litt salt og pepper sammen i en bolle med en håndvisp eller stavmikser.
  2. Tilsett oljen litt etter littt, først i dråper, så i en tynn stråle til det blir en tykk, kremaktig saus.
  3. Bland i finhakket dill til slutt.

Tips: Pass på hvilken olje du bruker til denne sausen. Olivenolje og soyaolje har ganske sterk egensmak og bør derfor ikke benyttes. Prøv heller mais- eller solsikkeolje.

Flere sauser og marinader

Flere retter med gravlaks finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 200.00 kr Basisutvalget
    87 POENG

Slik lager du blinis

Slik lager du blinis

Fremgangsmåte

  1. Rør ut gjæren i 1½ dl lunken melk og tilsett melet. La røren heve ca. ½ time. Tilsett resten av melken, salt, egg og smeltet smør.
  2. Stek blinisene i en liten stekepanne. Legg dem i stabel etter hvert som de blir ferdige.
  3. De serveres kalde eller varme, med en god klatt rømme i bunnen.
  4. Deretter legges det på kaviar, løyrom, rognkjeksrogn, lodderogn eller røykelaks
  5. Du kan også bruke rillettes, pate, terrine eller annet kjøttpålegg, men da dropper du rømme.
  6. Blinisene toppes med finklippet gressløk eller finhakket løk.

Her finner du mange spennende oppskrifter på pannekaker

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri
Dagens rett

Prøv denne kyllingsuppen med indisk vri

Denne suppeoppskriften med masse smak og krydder er perfekt nå som høstmørket er på sitt mørkeste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her