Hvitt kjøtt på grillen

Begynner du å gå lei av å til stadighet grille fileter av okse eller lam? Fortvil ikke; det finnes nemlig gode alternativer, også i kjøttveien. Her gir vi deg mange flotte grilloppskrifter med kylling og kalkun, selvsagt nøye matchet med de riktige vinforslagene.

Inspirasjon og påfyll av nye ideer trenger selv den dyktigste gourmetkokk ved grillen. Med hvitt kjøtt i de nye, grillvennlige variantene er det fristende å prøve nye oppskrifter og smakskombinasjoner.

Kylling og kalkun og bearbeidede produkter av disse går under betegnelsen hvitt kjøtt. Man sier "hvitt" fordi det er den mest iøynefallende forskjellen, men det er mer enn farge og smak som skiller dette kjøttet fra rødt kjøtt. Hvitt kjøtt er det aller magreste kjøttet, men kun en halv prosent fett i de rene filetene. I tillegg er fettet gunstig med tanke på blodkolesterolet. De umettede fettsyrene er klart i flertall.

Gode alternativer
Ernæringseksperter anbefaler at man bytter ut fete kjøttvarer med magrere alternativer. Da er det verdt å merke seg de mange nye og alternative middagsproduktene laget av hvitt kjøtt. I all hovedsak har disse lavere fettinnhold enn tilsvarende middagsprodukter laget av de tradisjonelle kjøttslagene.

Kjøttvarer av hvitt kjøtt er et godt alternativ for flere enn dem som er opptatt av vekt og helse. Det blir mer og mer vanlig å servere grillpølser av hvitt kjøtt i barneselskaper og andre sosiale sammenkomster, som for eksempel grillavslutningene som florerer i tiden før sommerferien. Alle kan spise pølser av hvitt kjøtt, uansett hvilket religiøst eller kulturelt opphav de har.

Marinere selv
Det er gøy å marinere, særlig når man har laget marinaden selv og er spent på resultatet. Hvitt kjøtt innbyr til marinering fordi det har en nøytral egensmak som lett lar seg kombinere med andre smaker. En marinade skal selvfølgelig bestå av noe krydder eller annet som setter smak på kjøttet. I tillegg må det være litt olje, for å fordele og forsterke smaken som krydderet gir. Endelig er det ofte noe syrlig i en marinade, - noe som både gir en frisk smak og som kan øke holdbarheten i sommervarmen noe. Eddik, vin, sitronsaft, kefir eller yoghurt er mest vanlig. Det er smart å lage marinaden i en plastpose, legge kjøttet i posen og knyte den. Da er det enkelt å snu posen et par ganger i løpet av marineringen for at alt kjøttet skal få like mye smak.

Det finnes også mange ferdige marinader man kan kjøpe, men som regel blir det billigere å lage dem selv. Dessuten er det mer utfordrende å eksperimentere seg frem til sin egen "verdens beste marinade" med spennende kryddere og smaker.

Spidd, wok eller folie
Mest vanlig er det å legge kjøttet direkte på grillristen, og det går for det meste greit. Likevel hender det at kjøttet har lett for å sette seg fast på risten eller blir brent før det er stekt igjennom. Da kan det være en god løsning å legge kjøttet på et stykke aluminiumsfolie som er smurt med litt olje.

Ved å træ kjøtt vekselvis med frukt eller grønnsaker får man både kjøttet og tilbehøret ferdig samtidig. Det samme også i en grillwok, som etter hvert begynner å bli vanlig "ekstrautstyr" til grillen. Husk bare på at kjøtt og grønnsaker ikke må skjæres i for små biter, slik at de faller ut gjennom hullene. Skal man på piknik, er det ønskelig å dra på så lite utstyr som mulig. Å skjære kjøttet i strimler, marinere det, pluss å skjære grønnsakene i wokvennlige biter, gjør man derfor hjemme. Dermed er maten også ferdig i løpet av få minutter.

Chilenske kyllingspyd

Fremgangsmåte

Bland alt til marinaden. Skjær kyllingfiletene i lange, brede strimler og legg dem i en plastpose, hell på marinaden og knyt posen. Mariner kjøttet i kjøleskapet i minst 4 timer eller (helst) natten over. Træ kjøttet på spyd og la spydene ligge på grillen i ca. 2-3 minutter på hver side.

Kok opp vann til polentaen, dryss grynene i, tilsett chilipepper og salt og kok grynene i 5 minutter til en fast grøt. Fordel grøten til et ca. 3 cm tykt lag utover et flatt fat og skjær ut sirkler eller snipper. Brun eventuelt polentaen raskt i olje i en stekepanne.

Visp sammen alt til pebren. Anrett kyllingspydene over polentaen, og pynt med granateplekjerner. Hell pebresausen rundt. En salat av appelsin, grapefrukt og ruccola eller frisséesalat, med litt av pebren over, er friskt tilbehør.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hoi sin-glaserte kyllingbryst

Fremgangsmåte

Finhakk hvitløk og chilipepper og fres det i olje i en stekepanne. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke litt inn til en kraftig saus. Sausen kan gjerne lages ferdig på forhånd og oppbevares på glass i kjøleskap. Den kan også kjøpes ferdig i etniske dagligvareforretninger.

Pensle kyllingbrystene med litt olje og dryss salt og pepper over. Legg kyllingbrystene på grillen ved middels varme. Pensle med grillsausen. Pass på at kjøttet ikke blir svidd utenpå før det er stekt helt gjennom. Sukkeret i sausen gjør at kjøttet raskt får farge. Det er en fordel om kjøttet får hvile noen minutter før servering. Grillet squash, mais og bakte poteter er smakfullt tilbehør.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Honning- og ananasmarinert kyllingfilet

Fremgangsmåte

Bland sammen marinaden i en pose. Varm eventuelt på honningen for å få den flytende, slik at den kan blandes med resten av ingrediensene. Legg i kyllingfiletene og knyt posen. La filetene marinere minst et par timer, og gjerne natten over.

Legg kyllingfiletene på grillen ved middels varme og ha på litt salt. Pensle gjerne filetene et par ganger med marinaden i løpet av steketiden. Honningen er med å på å gi kjøttet en gyllen farge. La gjerne filetene få hvile noen minutter før servering. Server med salat ved siden av. Ananasen fra boksen kan enten tilsettes i salaten eller den kan stekes for seg selv på et stykke aluminiumsfolie penslet med olje.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillspyd i lompe

Fremgangsmåte

Skjær kyllingfiletene i passe store grillbiter. Bland sammen marinaden i en liten plastpose og ha i kylling og reker. Knyt posen og legg den kjølig noen timer eller gjerne et døgn.

Træ grillspyd med kylling, reker (scampi) og ananas. Legg dem på grillen, gjerne på et stykke aluminiumsfolie for å unngå at kjøttet setter seg fast. Tiden avhenger av grillens varme. Legg et par lomper på hver tallerken og smør over korianderpesto (sterk). Legg over grillspydene og drypp over litt mildnende rømme.

Korianderpestoen:
Ha solsikkekjerner, koriander (gjerne blandet med persille og noe mynte), grønn chili samt olje i en hurtigmikser og mos til smørbar konsistens.

Tips:
Hold rundt lompa med grillspydet inni. Trekk ut grillspydet mens kjøttet forblir i lompa. Da er det enkelt å spise enten med hendene eller med kniv og gaffel.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kalkunbiff med pistasjesmør

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Pistasjesmør

Fremgangsmåte

Ta av skallet på pistasjenøttene og gni dem mot hverandre for å få av mest mulig av den grå hinnen utenpå nøttene. Ha nøtter og grovdelt chilipepper i en matprosessor og kjør det så vidt sammen til en jevn blanding uten å være most. Rør inn smør og persille og smak til med salt og pepper. Sett kaldt til servering.

Mariner gjerne kalkunbiffene i en marinade med urter noen timer eller natten over. Legg kalkunbiffene på grillen ved middels varme. Ha på salt og eventuelt pepper. Kalkunbiffene trenger ca. 4 minutters steketid på hver side. Det er en fordel om kjøttet får hvile noen minutter før servering. Spennende tilbehør er sitron-coucous med granateplekjerner. Det lager du enkelt ved å koke couscous sammen med litt finrevet sitronskall. Granateplekjernene vendes inn like før servering. Pistasjesmøret legges over biffen ved servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marinader

Sitron- og persillemarinade

Fremgangsmåte

Blandes sammen.

Passer for kylling eller kalkun.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Koriandermarinade

Fremgangsmåte

Blandes sammen.

Passer for kylling eller kalkun.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Urtemarinade

Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en pose. Legg i kylling- eller kalkunkjøttet og knyt posen. La kjøttet få marinere minst et par timer, og gjerne natten over.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen