Ribbe

I dag er det ribbe som står på menyen for de fleste av oss. Vi regner med at du allerede har bestemt deg for hva du skal servere, men dersom det er akkurat ribbe som skal på bordet finner du fremgangsmåten hos oss - på video. God Jul!
Redaksjonen
01 Desember 2005 - 02:00

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

video_info(466,456,http://interaktiv.vg.no/php/video/genwmv.php?b2=4&wmv=mms://video.vg.no/vg/04/12/1102361571_ribbe_ferdig.wmv&start=00:00:00&slutt=99:59:59&end=.wvx,mms://video.vg.no/vg/04/12/1102361571_ribbe_ferdig.wmv)
Den velrenommerte kokken Ole Martin Alfsen fra Gastronomisk Institutt tar deg gjennom de viktige trinnene for at juleribba skal bli helt perfekt. I tillegg lærer han deg hvordan du på enkelt vis lager rød- og surkål fra bunnen av.

VG Nett og Apéritifs drikkeekspert Aase E. Jacobsen forteller deg også om hva slags drikke du skal servere til ribba.

Her kan du se videoene som er produsert av VG Nett i samarbeid med aperitif.no:

w Slik får du perfekt ribbe
Ole Martin Alfsen fra Gastronomisk Institutt viser deg hvordan du lager ribbe til jul, med sprø svor selvsagt.
Se videoen her (Windows Media Player)
 

w Slik lager du rød- og surkål enkelt
Ole Martin Alfsen viser deg hvordan du lager rødkål og surkål selv. Enkelt, og mye bedre enn kjøpe-pakka i butikken.
Se videoen her (Windows Media Player)
 

w Hva drikker jeg til ribbe?
Apéritif og VG Netts mat- og drikkeekspert, Aase E. Jacobsen, forteller deg hva du skal drikke til juleribba.
Se videoen her (Windows Media Player)
 

Steking av ribbe

Steking av ribbe

Antall porsjoner

6

Tilberedning

2 timer 20 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

  1. Sjekk at ribbeina er saget over eller få slakteren til å gjøre det for deg.
  2. Kjøper du frossen ribbe er det lettest å rute svoren mens ribba fremdeles er halvfryst. Tin ribba i kjøleskapet, da får du minst væsketap. Svoren rutes med en skarp og spiss kniv ca ½ cm ned i spekket. Prøv å få rutene parallelt med ribbeina, da blir det lettere å skjære opp senere.
  3. Krydre ribba godt, målene over er et utgangspunkt, noen ønsker mer, andre mindre. Ribba kan gjerne krydres et par dager før den stekes, det gir et bedre resultat. 
  4. Når ribba skal stekes: 
    Sett ovnen på 230 grader. Legg en asjett i bunnen på en langpanne, legg ribba over slik at asjetten ligger på midten og sørger for en forhøyning på midten. Da renner fettet vekk, og ribba blir lettere sprø.
  5. Hell i 2-3 dl vann og dekk med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen og la det steke i ca 30-45 minutter. Fjern folien og skru ned ovnen til 200 grader og stek videre ca 1 ½ time. Sjekk vannet innimellom, og fyll eventuelt på med vann om nødvendig.
  6. Ribba vil vanligvis få sprø svor av seg selv. Skulle ikke dette være tilfellet kan du sette ribba øverst i ovn under grill eller maks overvarme. Dekk til områder med sprø svor med aluminiumsfolie, så de ikke blir brent.
  7. Ribba tas ut av ovnen og hviles på et lunt sted i minimum 30 minutter - 45 minutter er enda bedre. Da vil væsketapet bli mindre når du skjærer opp. Pass bare på å ikke dekke til ribba når den hviler for da vil den sprø svoren bli myk av dampen fra den varme ribba.
  8. Stekesjyen og fettet fra ribba helles ut av langpanna og over i en liten kjele og kan serveres som stekesjy.

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
4
4/5 etter 423 anmeldelser
Din vurdering:

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du surkål

Slik lager du surkål

Antall porsjoner

8

Tilberedning

1 time

Ingredienser

Fremgangsmåte

  1. Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft og vin eller vann.
  2. Bruker du vin, vil surkålen bli fruktigere og friskere.
  3. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom. Smak til med eddik og sukker. Rør eventuelt inn litt fett fra ribben i surkålen før servering.
  4. Lager du surkål av rødkål, bør eddiken blandes inn før koking. På den måten bevares rødkålens farge best.

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
4
4/5 etter 76 anmeldelser
Din vurdering:

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du rødkål

Slik lager du rødkål

Antall porsjoner

8

Tilberedning

30 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

  1. Rødkål kuttes fint (med mandolin) i strimler.
  2. Ha kål, eple, rosiner, fiken, vin, eddik, juice og krydder i en bolle til marinering. La de ligge i en god time, men aller helst over natten.
  3. Fres finhakket løk i andefett/ribbefett, tilsett rødkål med marinade og kraft. La dette småkoke til kålen er ferdig kokt.
  4. Smak til med salt, pepper og eventuelt sukker.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
4
4/5 etter 118 anmeldelser
Din vurdering:

Drikke som passer til denne oppskriften

Appelsinriskrem med krydret sjokoladesaus

Appelsinriskrem med krydret sjokoladesaus

Antall porsjoner

6

Tilberedning

2 timer 30 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Visp fløten stiv og vend den forsiktig inn i risgrøten. Skrell appelsinen og skjær ut såkalt fileter, altså kun fruktkjøtt og ikke hinner. Del filetene i små biter og bland inn i riskremen. La gelatinplatene ligge i bløt i noen minutter i kaldt vann. Klem vannet ut av gelatinen og hell 2 ss kokende vann over. Rør den oppløste gelatinen inn i riskremen og fordel i porsjonsformer eller hell alt i en serveringsbolle. Sett kaldt til den har stivnet helt. Det tar et par timer. Pynt med syltet appelsinskall som du lager selv eller kjøper. Du kan også bruke skallstrimlene fra appelsinmarmelade. Ta riskremen ut av kjøleskapet en halvtime før den skal serveres.

Krydret sjokoladesaus:
Brekk sjokoladen i biter. Ha den i en kjele sammen med matfløte. Skrap frøene ut av  vaniljestangen og ha det sammen med selve stangen oppi kjelen. Tilsett de øvrige krydrene. Kok forsiktig opp under stadig omrøring. Ta ut vaniljestangbiten. Serveres lun.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
0
0/5 etter 0 anmeldelser
Din vurdering:

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grønn softis-suksess på brygga

Pascals lysgrønne softis-kiosk på Aker Brygge i Oslo er en stor suksess.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her