Hvor navnet egentlig stammer fra er det delte meninger om, men hvordan det sterke, aromatiske brennevinet lages hersker det ingen tvil om.
Nedenfor har vi samlet en rekke spennende oppskrifter og artikler om rom
Lang historie
Sukkerrørsvin har blitt laget i flere tusen år, aller først i det fjerne Østen, hvor blant annet Marco Polo fikk det servert på sine reiser.
Men det var Christopher Columbus som innførte sukkerrør til de karibiske øyene, hvor brennevinet så dagens lys for førtse gang.
Slaver på sukkerplantasjene fant på 1600-tallet ut av hvordan de skulle lage en alkoholholdig drikk fra et av restproduktene etter sukkerproduksjonen, melasse.
Kvaliteten var den gang langt i fra den utmerkede drikken vi forbinder med rom i dag.
Drikken ble etter hvert populær ikke bare hos slavene, ikke minst i de amerikanske koloniene der de i tiden før revolusjonen i 1776 satte til livs i gjennomsnitt 13,5 liter rom per person, unge som gamle, hvert eneste år.
• Les mer om romens historie her
Rom for alle
Uansett hvilken type brennevin du foretrekker, vil du mest sannsynlig finne en rom som passer for nettopp deg.
Du kan finne romvarianter som er helt glassklare, via gylden rom til den virkelig mørke romen som har ligget og godgjort seg i årevis på eikefat. Eller kanskje du liker de krydrete romtypene bedre som en base for dine deiligste drinker eller retter?
De senere årene har det dessuten dukket opp en rekke smaksatte romtyper, som ikke bare er en fabelaktig base for tropiske drinker, men som også ofte serveres godt avkjølt som en shot.
Det er heller ikke uvanlig å se unge som eldre nyte en god, fatlagret rom som en avec i stedet for den tradisjonelle cognacen.
• Dette er den beste romen på Vinmonopolet
• Vi har testet rom - se testene her
Allsidig og spesiell
Det er ikke bare bak baren du får nytte av denne søte og allsidige drikken, men også dersom du er i det kulinariske hjørnet.
Det er kanskje aller mest i kaker, desserter og konfekt vi finner igjen rom, men også i det karibiske kjøkkenet benyttes det mye rom, ikke minst i marinader.
Hvorfor forsøker du ikke neste gang å bruke litt rom som en smakstilsetning på sauser til grillet kjøtt, eller hva med å glasere grønnsakene?
Her har vi samlet noen gode oppskrifter og drinker med rom, men du finner langt mer i våre forskjellige seksjoner: