Nyhetene på polet

Dette er basisnyhetene på polet i november

Det mysser av klassiske godbiter - men det koster

Det mysser av klassiske godbiter - men det koster

Portvin, champagne og vellagret bordeauxvin er i sesong og nå i salg på et Vinmonopol nær deg.
Aase E. Jacobsen
12 November 2015 - 13:00

Novembernyhetene på polet har et historisk sus over seg, samtidig som det inneholder mange godbiter, klassiske viner, både med og uten vri.

På toppen troner to fantastiske gjensyn med den historisk gode portvinsårgangen 2003. Da jeg smakte dem første gang for åtte år siden skjønte jeg at dette var noe stort. Noen få ganger i et vinliv kommer man over slike potensielle legender. Og gjensynet med Niepoort og Dow’s bekrefter den følelsen. Det som er så utrolig er at disse vinene fortsatt er tilgjengelig og til forholdsvis gunstige priser. Mens resten av vinverdenen har rast fra prismessig, henger portvin etter. Men kvaliteten har vel aldri vært så bra som nå. 

Kule bobler og lagringsdyktige hvitviner

Portvin er imidlertid ikke for alle, søtt og alkoholsterkt som drikken er. Champagne derimot er det større interesse og betalingsvilje for. Polet har funnet fram til noen virkelig spennende kraftpakker til å pryde champagnehyllene. Både De Sousa Cuvée Caudalies Blanc de Blancs Grand Cru og A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne er knallkjøp og fortjener en plass på festbordet.

Det gjelder også den hvite Loire-vinen Domaine du Closel Jalousie Savennières 2013 og Wittmann Morstein GG 2014. Imponerende kvalitet for prisen - til tross for at tyske topprieslinger har lagt en del på seg i pris. 

Prøv noe helt annerledes

Noe så sært som den lille og snart utdødde utposten Colares i Portugal, har fått plass blant partivarene, hvilket vil si i 62 polutsalg. Og det med to vellagrete og velprisete viner som vil utvikle seg videre i mange år framover. Jeg vet i alle fall hva jeg skal sikre meg til jul.

Her kan du lese mer om dette spesielle området og den lagringsdyktige ramiscovinen

Går du for en mer konservativ løsning, har du alltids bordeaux. Ch. Sociando-Mallet 2004 er ikke billig, men en knallgod utgave av denne noen ganger litt røffe vinen. Og du kan faktisk finne den på et par polutsalg med et annet varenummer til 140 kroner lavere pris.

Et alternativ i samme årgang til halve prisen – om enn i en helt annen stil – er Rioja Alta Gran Reserva 904. En nydelig vin til mange av sesongens retter. Og et veldig godt julegavetips.

Ikke bare dyre viner

Novembernyhetene har også langt rimeligere og mer hverdagslige rødviner å by på. Her peker Lombardo Sasso Alto Piemonte Barbera 2014 seg ut som den beste kandidaten.

Tradisjonen tro er det også noen spennende ølnyheter. Aller mest imponerende i denne runden er California Craft Beer Imperial Stout som konkurrerer med det meste av juleølet.

Nedenfor er alle basisnyhetene listet etter poeng.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her