De fem møreste kjøttstykkene vi snakker om her er: indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad og flatbiff .
Indrefilet, ytrefilet og entrecôte er de møreste av de møre og er biffstykkene fremfor noen. Den gode søndagssteken lages med entrecôte, mørbrad eller ytrefilet som råvare. Flatbiffen som er noe grovere i strukturen, er best egnet til gryteretter og stek.
Alle disse nevnte kjøttstykker er i dag som oftest vakuum-mørnet, og ved innkjøp er det lurt å kjøpe kjøttet og bruke det så nært opp til best før-datoen som mulig, -da er kjøttet på det møreste.
Suppe med Pistou
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Brun kjøttet raskt i en gryte og dryss over salt og pepper. Hell over buljong/kraft og kok opp. Tilsett poteter og løk og la suppen småputre til kjøttet er mørt, ca. 15 minutter.
Ha i bønner, tomater og nudler. Suppen er klar når nudlene er myke.
Legg en klatt pistou i suppen like før servering, og by gjerne på ferskt brød til.
Sendt inn av Matprat.no
Drikke som passer til denne oppskriften
Mørbradstek
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen.
Skrell løk og gulrøtter og del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt.
Sett den i forvarmet stekeovn på 175° C. Etter ca. ½ time helles 5 dl vann i formen. Etterfyll vann i løpet av steketiden hvis det er nødvendig.
Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken. Når termometeret viser 65° C er den rosa inni. Ved 70° C er snittflaten grå.
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Kai Nordrum
Drikke som passer til denne oppskriften
Kjøttgryte fra Burgund
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet i terninger. Brun det raskt i en varm panne i litt smør. Brun små porsjoner av gangen. Ha kjøttet i en gryte og dryss over salt og pepper.
Hell over kraft, vin, laurbærblad og timian og varm opp til kokepunktet. Senk varmen og la gryta småputre. Brukes høyrygg eller bog bør kjøttet trekke i ca. 30 minutter før løk og gulrot tilsettes.
Rens løk og gulrøtter, småløk kan brukes hele, vanlig løk deles i båter. Gulrøttene skjæres i staver. Ha grønnsakene over i gryta og la det trekke i ca. 30 minutter.
Del soppen i skiver eller båter og fres den lett i panna. Bacon skjæres i strimler og brunes raskt. Ha dette over i gryta rett før servering. Smak til med salt og pepper.
Her finner du mange deilige gryteretter
Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her
Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?
Kanskje en fiskegryte frister deg mer?
Hva med en gryterett med bare grønnsaker?
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
Helstekt indrefilet
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Gni fileten inn med salt og pepper. Brun den rundt det hele og legg den over i et ildfast fat.
La den ettersteke i stekeovnen på 125° C i ca. 15-20 minutter, avhengig av hvor rosa man ønsker kjøttet.
La fileten hvile i ca. 15 minutter før den skjæres opp og serveres. Hvis fileten deles opp umiddelbart etter steking, vil noe kjøttsaft sive ut og kjøttet vil bli tørt!
Server fileten skåret i ½ cm tykke skiver med soppsaus lettkokte grønnsaker og ovnsbakte poteter.
Sendt inn av Matprat.no