Julemat

Juleaftens meny

Julaften - familie med to voksne og to barn

Gå rett til julemeny:   FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="2"> 2     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="3"> 3

Meny 1
En god norsk og raus julemeny:
 
Aperitiff:

Drikke til menyen:

Forrett:

Hovedrett:

Dessert:

Avec til kaffen:

Brus til barna.

F orrett:

Carpaccio av juleskinke, sennepsdressing og svisker

Antall porsjoner

4

Ingredienser

kokt
1 dl
100 g
1 ss
Dijon-sennep
1 stk
potte brønnkarse

Fremgangsmåte

Kok opp vann, appelsinsaft, kanel og anis. Tilsett sviskene etter ca 5 minutter. Kok sviskene til de er møre og lag en puré. Smake til med salt og pepper. Bland sennep i rømmen og smak til med sitron, salt og pepper. Skjær issalaten og/eller brønnkarse i tynne strimler. Skjær tynne skiver av juleskinken. Fordel skivene på en tallerken. Hell litt av puréen på skinken og pynt med brønnkarse på toppen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett:

Julekrydret ribbe

Fremgangsmåte

Gni ribba på begge sider med krydderblandingen og la den ligge en time i en stor langpanne.

Bland gløgg, rødvin, soyasaus og appelsinsaft og hell over ribbas svorside. Snu ribba og la den ligge med svoren ned. Dekk med plastfolie. Sett kaldt i ett døgn.

Snu ribba og hell av marinaden, men ta vare på 1 dl marinade.

Nå skal svoren rutes. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena er det lettere å skjære opp pene serveringsstykker. Dekk med aluminiumsfolie.

Sett ovnen på 200 grader og sett langpannen i ovnen. Hell 1 dl marinade samt 1 dl vann i formen. Stek først i 30 minutter.

Ta av folien, skru varmen ned til 175 grader og stek videre i ca 1½ time. Pass på at pannen ikke koker tørr. Etterfyll med vann.

Hvis ikke svoren er sprø, kan du skru opp varmen til 250 grader de siste ti-femten minuttene, eventuelt sette på ovnsgrillen (da må du passe godt på!).

Sil av kraften og ha den over i en kjele. Smak til med salt og pepper.

La ribba hvile 15 minutter før du skjærer den opp i passe stykker. Server med stekesjyen, rødkål , kokte pærer  og kokte poteter.

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert:

Crème brulée med svisker og marsipan

Fremgangsmåte

Kok opp melk, sukker, fløte og vaniljestang. Rør sammen eggeplommene i en bolle og spe forsiktig i den kokende melken under stadig omrøring. Hell røra tilbake i kasserollen og varm sakte opp under omrøring til den tykner. Pass på at den ikke koker.

Grovhakk svisker og riv marsipanen. Kjør alt sammen i en foodprosessor til en jevn masse. Fordel massen i porsjonsformene. Sil og hell røra over sviskemarsipanen i de små ildfaste formene. Hell over litt amaretto.

Sett formene inn i ovnen på 90 grader til den stivner og er fast. Avkjøl formene og strø litt sukker på toppen. Karamelliser sukkeret enten i grillen under sterk varme eller med en skibrenner.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gå rett til julemeny:   FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="1"> 1     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="3"> 3

Meny 2
En billig men anstendig julemeny:
 
Aperitiff:

Drikke til menyen:

Hovedrett:

Brus til barna.

Hovedrett :

Juleribbe

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

stk
Saus
Ellers tilbehør etter behag.

Fremgangsmåte

Beregn 500 g ribbe per person. Begynn forberedelsene 1-3 dager dager før julaften.

Snu ribben og sjekk at bena er saget tvers over. Lag rutemønster i svoren med en skarp, spiss kniv, helst mens ribben ennå er halvfrossen. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.

Et godt tips for å oppnå sprø svor er å legge ribben med svoren ned i iskaldt vann et par timer før steking (og salting).

Gni inn ribben med 2-3 ts salt og ½ ts pepper pr 2 kilo, og la den ligge, tildekt, på et kjølig sted frem til steking.

Legg ribben i langpannen med svoren opp. Putt en asjett under slik at ribben blir høyere på midten og det smeltede fettet renner bort. Sjekk at den er like høy på hver side for å få til jevn steking.

Hell over 2 dl vann og dekk til med aluminiumsfolie. Forvarm ovnen til 230 grader. La ribben stå midt i ovnen i 45 minutter.

Fjern folien, men la asjetten ligge, og reduser temperaturen til 200 grader. Sett pannen tilbake midt i ovnen i enda halvannen time for tynnribbe, og 2-2½ timer for midtribbe.

Hvis ribben ikke har fått sprø svor av seg selv, kan du gjøre følgende: Sett pannen høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 grader, eller bruk ovnens grill. Følg godt med slik at svoren ikke brennes. Dekk til de partiene som får først sprø svor. La den ferdigstekte ribben hvile i 20 minutter før den skjæres opp.

Til servering:
Lag saus av kraften eller bruk stekesjyen som den er. Surkål eller rødkål hører også med. Ellers er det mange som vil ha medisterkaker, pølser, tyttebær, lefse med godt smør eller eplebåter og svisker som er stekt sammen med ribben de siste 20 minuttene.

Hjemmelaget surkål eller Hjemmelaget rødkål

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen 

Ribbe  Pinnekjøtt  Kalkun  Smalahove  Drikkeforslag


Lutefisk  Torsk  Kveite  Sild  Rakefisk  Tilbehør  Drikkeforslag

Koldtbord  Pålegg  Småretter  Tilbehør  Drikkeforslag

Julekaker  Juledesserter  Drikkeforslag

 

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert:

Riskrem (video)

Antall porsjoner

4

Ingredienser

5 dl
kald risengrynsgrøt
 
Serveres med
Rød saus
2 dl
saft
3 dl

Fremgangsmåte

Visp fløten stiv med sukker og vaniljesukker.
 
Rør grøten lett opp, og bland den med kremen. Ha i skåldede mandler.
 
Hakk gjerne noen mandler og dryss dette som pynt på toppen.

Rød saus:
Bland potetmel og vann i en kopp. Hell over i en kasserolle, og tilsett saften.
 
Varmes opp til kokepunktet. La sausen avkjøles før servering.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Gå rett til julemeny:   FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="1"> 1     FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="2"> 2

Meny 3
Veldig billig julemeny:

Drikke til menyen:

Hovedrett:
Lettøl samt brus til barna.

Medisterkaker og julepølser

Fremgangsmåte

Medisterpølser og medisterkaker stekes i panna. Skjær pølsene i biter og del kakene i to eller fire ved servering.

Skrell gulrøtter, kålrot og poteter og skjær dem i staver eller terninger. Kok grønnsakene knapt møre (ca 5 minutter).

Varm smør og olje i en stekepanne eller grillpanne og stek/grill grønnsakene til de er gyldne.

Anrett pølser, kaker og grønnsaker som en varmrett.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen