Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Norsk asparges på 17. mai

Den norske aspargesen finner du nå hos din grønnsakshandler. Vi i Apéritif gir deg de beste tipsene og de lekreste oppskriftene.
Redaksjonen
12 Kan 2006 - 16:30
Den norske aspargesen blir av mange kjennere utpekt som blant de beste i verden, og du vil finne den i butikken helt frem til sankthans. Den delikate, særegne smaken denne delikatessen har, gjør at den er sterkt etterspurt av landets ledende kokker, og takket være den korte tiden fra innhøstning til at aspargesen er i salg (1-2 dager), blir kvaliteten tatt nøye vare på.
 
Det er i sær bøndene på sørlandet som har de beste jordsmonnet og forholdene for aspargesdyrking her til lands, men det har ikke vært dyrket i mer enn 15 år kommersielt. Årets store snøfall ser ikke ut til å ha skadet produksjonen, men har heller virket isolerende på plantene.
 
Den ferske, norske aspargesen fortjener en enkel tilberedning for å fremheve den delikate egensmaken den har. Hva med å legge aspargesen på grillen i sommer, eller å servere den dampet med en nydelig hollandaise på 17. mai?
 
Vi i Apéritif har her samlet noen av de mange lekre oppskriftene på asparges du kan finne i vår store kokebok. Du finner også andre interessante artikler om asparges helt nederst i artikkelen.
 

Grillede asparges og Rattepoteter med kandiserte tomater og tomatolje

original.jpg
Ingredienser

20 grønne asparges
12 Rattepoteter
olivenolje
Maldonsalt
Kvernet hvit pepper
Sitron
Kandiserte tomater:
2 gode tomater
3 ss olivenolje
1 ts bringebæreddik
½ ts sukker
ett finkuttet rosmarinblad
litt timian
ett finkuttet basilikumblad
salt
kvernet hvit pepper

Fremgangsmåte

Forvell asparges i lettsaltet vann i 30 sekunder. Grill i panne med olivenolje i 3 minutter.
 
Forvell Rattepotetene i ett minutt og del i to. Grill i olivenolje på begge sider. Smak til med salt og pepper og press over litt sitron over aspargesen ved servering.
 
Tomatene renses for skinn og frø. Del i fire båter. Vend i de øvrige ingrediensene og bak i ovn ved 120 grader i ca 2 timer. Anrett i dype tallerkener og drypp med oljen fra tomatene.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kald aspargessalat med spekeskinke

original.jpg

Fremgangsmåte

Skrell den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann. Avkjøl den raskt i kaldt vann.
 
Kjør 4-5 asparges i food processor sammen med sitronsaft og olivenolje til fin mos. Smak til med salt, pepper og persille.
 
Skjær resten av aspargesen i pene biter og vend dem i dressingen.

Legg alt på fat og garner med rikelig frisk basilikum. Server salaten til spekeskinke.

Denne salaten smaker godt både på koldtbord og salat på tur.

Flere deilig retter med asparges

Gode retter med spekemat finner du her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ekstra god asparges

original.jpg

Fremgangsmåte

Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesen i 2 minutter. Avkjøl raskt med iskaldt vann.

Like før servering koker du opp smør, vann, sitron, salt, pepper og sukker i en vid kjele og ruller aspargesen rundt i denne blandingen ½ minutt til sammen.

Dryss over finhakket persille ved servering.

Server den lune aspargesen til stekt kyllingbryst eller kyllingruller med sjysaus og små nypoteter som er vendt i litt smeltet smør, finklippet gressløk, salt og pepper. Eller aller enklest men likevel veldig godt nykokt pasta med en god klatt smør.

Alt om asparges

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kongesalat

original.jpg

Fremgangsmåte

Legg kongerekene i marinade av olivenolje, chilisaus og finhakket chili ca. 1 time.

Stek scampien og asparges på middels varme.

Skjær agurk, paprika, spekeskinke og mozzarella i små biter. Skjær tomatene i båter. Skyll ruccula i rennende vann, og bland sammen med resten av ingrediensene.

Lag dressing av olivenolje, balsamico, dijonsennep, sukker og pepper. Hell dressingen over og vend den i salaten.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stekt asparges med nøtter

original.jpg

Fremgangsmåte

Skjær aspargesen i biter som deretter ristes i varm panne.

Ha i de grovhakkede nøttene det siste minuttet.

Dryss nyrevet parmesan over rett før servering.

Server gjerne ferskt urtebrød til.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke

original.jpg

Fremgangsmåte

Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen.

Skrell den nederste tredjedelen av den kuttede aspargesen. Del den så i biter på ca 1 cm.

Kok opp i vann, melk og fløte. La det koke i 6 minutter. Ta så ut 1/3 av aspargesen.

Tips:
For ekstra smak, kan du bruke kraft eller buljong i stedet for vann.

Ha suppen i en food processor (du kan også bruke stavmikser), og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens. Ha tilbake i kjelen, og hold varm.

Del tomatene i båter, ta ut innmaten, og skjær tomatkjøttet i små terninger. Bland tomatene med aspargesen du tok ut av suppen.

Stek skivene med spekeskinke i stekepanne til de blir sprø og gylne.

Anrett så en spiseskje med tomat og asparges i hver suppetallerken og hell den varme suppen rundt.

Legg to skiver spekeskinke på toppen av hver tallerken.

Her kan du lære alt om asparges 

Her finner du alle aspargesoppskriftene

Her finner du mange flere deilige supper

9 lettlagete supper å ta med på tur

Slik lager du kraft selv

 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1040 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her