Østers er som all annen sjømat best i den kalde årstiden, når de ikke gyter. Men det er ikke til å komme fra at lysten på østers er ekstra stor i sommerhalvåret. Vær bare oppmerksom på at østersen kan få en litt melkeaktig konsistens på denne tiden av året, det er ikke farlig å spise dem, men mange synes det er litt lite appetittlig. Østersen du får kjøpt i fiskebutikker er gjerne hentet fra områder hvor gytingen er unnagjort eller ikke startet.
Mange har nok fått med seg at norske strender gror igjen av østers og at det trengs en dugnad av dimensjoner for å rydde opp. Men det er en viss helsefare forbundet med å plukke med seg østers du finner i strandkanten.
Les denne artikkelen nøye før du plukker østers selv
Villøsters kan være noen solide beist, og er kanskje ikke de beste å spise naturell. De kan også være vriene å åpne på vanlig måte. Da kan du dampe dem over et vannbad, og bruke innmaten i en oppskrift. Det lover vi gir mersmak.
Her finner du mange oppskrifter med østers
Østers naturell
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Børst østersene godt slik at det ikke er noe skallrester på dem. En østerskniv er et nødvendig og godt hjelpemiddel til å åpne østersen med.
Slik åpner du østers:
Legg østersen i en serviett med den spisse enden mot deg. Sett kniven i skillet mellom skallene. Press og skjær over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten. Bøy forsiktig opp skallet, pass på at østerskraften ikke renner ut.
Sendt inn av Eksportutvalget for fisk
Foto: Thor Brødreskift
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d'Or 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 339,90 Bestillingsutvalget -
91 Poeng
Bollinger Spécial Cuvée Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 509,90 Basisutvalget -
89 Poeng
E. Michel Premier Cru Extra Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 359,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Defaix Chablis Vieilles Vignes 2017
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 256,90 Basisutvalget -
87 Poeng
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Faudot Crémant du Jura Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 229,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Txomin Etxaniz Txakoli 2018
Spania
Volum: 0.750 Pris: 249,00 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Hiruzta Txakolina 2019
Spania
Volum: 0.750 Pris: 176,90 Basisutvalget -
84 Poeng
Zudugarai Rosé 2019
Spania
Volum: 0.750 Pris: 152,00 Bestillingsutvalget
Østers naturell med rødvinsvinaigrette
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Børst østersene godt slik at det ikke er noe skallrester på dem. En østerskniv er et nødvendig og godt hjelpemiddel til å åpne østersen med.
Slik åpner du de
Legg østersen i en serviett med den spisse enden mot deg. Sett kniven i skillet mellom skallene. Press og skjær over lukkemuskelen som ligger litt inn fra kanten. Bøy forsiktig opp skallet, pass på at østerskraften ikke renner ut.
Sjekk at østersen er god ved å lukte på den. Lukter den friskt av hav er den god til å spises, lukter den vondt kasseres den.
Anrett østersen på grovsalt på et fat. Server østersen med rødvinsvinaigrette.
Her finner du mange oppskrifter med østers
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: Eksportutvalget for fisk
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Kinn Skoddehav Kvit Indiaøl
Norge
Volum: 0.750 Pris: 99,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Ayala Brut Nature
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 504,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 189,90 Basisutvalget -
90 Poeng
La Manufacture Benjamin Laroche Chablis Premier Cru Fôrets 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 369,90 Bestillingsutvalget -
91 Poeng
Griesel Grande Cuvée 2015
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 449,00 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Ch. de la Ragotière Les Vieilles Vignes Muscadet Sèvre et Maine Sur lie Ragotier
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Bellavista Franciacorta Alma Non Dosato
Italia
Volum: 0.750 Pris: 370,00 Bestillingsutvalget