Resept på hippe matpakker

Skolen er i gang landet over. Og det på godt og vondt, for mange av våre håpefulle finner dessverre ut at matpakka til tider er gørr kjedelig. Her får du gode tips og spennende oppskrifter som kanskje kan friste.

Vi vet i dag at det er en sammenheng mellom mat, sunnhet og innlæringsevne. Flere måltider jevnt fordelt utover dagen ser ut til å ha fordel både for den ernæringsmessige kvaliteten på det som settes til livs, barnas trivsel og skoleprestasjoner.

Men skoleelevers spisevaner er dessverre ikke slik anbefalingene tilsier. Flere barn enn tidligere dropper frokost og mange har heller ikke med matpakke på skolen.

Sakte men sikkert sniker både hamburgere og brus seg inn i skoledagens meny. Det jobbes fra ernæringshold med å prioritere skolemåltidet slik at alle har en mulighet til å få et sunt og riktig måltid i løpet av skoledagen.

Skolebarn har et lavt inntak av frukt og grønt, noe det jobbes aktivt med å få øket. Abonnement på frukt og grønt samt skolemelk er med på å påvirke de unges spisevaner til det bedre.

Problemet er at mange naturligvis, på lik linje med oss voksne, blir lei av de samme skivene med det samme pålegget hver dag. Skolemåltidet skal som alle andre måltid være en opplevelse, en lyst og nytelse. Derfor kan det være godt med en forandring på innholdet i matpakken. Ta herved oppfordringen og gi barna en god skoledag.

 
 

Genial mini-pizza

Fremgangsmåte

Del pitabrødene i to (noen typer må varmes litt før de lar seg dele). Her er det bare fantasien som setter grenser for hva man kan ha på av ingredienser, men jeg har laget to forslag til deg her;

Topping 1
Lag en god saus av 1 ss god olivenolje, tomatpurè, finhakket eller presset hvitløk. Smak til med litt salt, pepper og en klype sukker. Spre blandingen over hver del og ha på rikelig med hakkede, ferske tomater. Dryss over rikelig med en god revet mozarella og legg et par kvister rosmarin på toppen.
 
Topping 2
Dryss litt god olivenolje over hver del og ha over chilisaus (fåes i alle eksotiske butikker og endel gode supermarkeder). Bland revet mozarella og fersk parmesan og dryss over. Skjær kyllingfileten i tynne strimler og spre over. Krydre med det krydderet du ønsker, gjerne et par blader frisk basilikum.

Sett pizzaene i forvarmet ovn (200 grader) på plate, skru på grillelementet stek de i 5 - 10 minutter til de er gyldne og sprø. Hold et godt øye med de så de ikke blir brent! Servèr med ruccolasalat vendt i balsamico-eddik og vispet crème fraîche tilsatt ½ ts dijon sennep og 1 ts sukker.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pizzasnurrer

Antall porsjoner

15

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Pizzadeig
1 ts
Pizzasaus
1 ts

Fremgangsmåte

Bland vann, hvetemel og oregano i en kjøkkenmaskin til en jevn og smidig deig (ca. 5 minutter). Tilsett gjær, salt og sukker, og elt videre til gjæren er helt oppløst (ca. 5 minutter til). 

La deigen heve i ca. 1 time under plastfolie eller et kjøkkenhåndkle. 

Stek løk og hvitløk i olje på middels varme i ca. 10 minutter. Bland først inn tomatpuré, sukker, salt og oregano, og tilsett deretter tomatene. Hvis du vil ha en frisk og syrlig saus holder det at den kokes i ca. 10 minutter. Om du ønsker en litt fyldigere saus med tykkere konsistens, koker du den i ca. 2 timer på middels svak varme uten lokk. Husk å røre i den med jevne mellomrom. 

Kjør sausen glatt med stavmikser når den er ferdig kokt. 

Kjevle ut deigen til en stor firkant, og spre pizzasausen jevnt utover. Strø deretter over ønsket topping, som ost, løk, bacon, skinke eller andre godsaker. Rull deigen sammen og skjær den i ca. 2 cm tykke skiver. 

Legg snurrene på et stekebrett dekket med bakepapir, og la dem etterheve i ca. 30 minutter. 

Forvarm ovnen til 160 °C med 25 prosent damp* og stek snurrene i 15 minutter. Stek deretter videre på over/undervarme (200 °C) eller med varmluft (180 °C) til osten gyllenbrun. 

 Tips: Med SousVide-ovn stilles dampnivået til «Fuktighet Medium»

 

Flere gode pizzaer finner du her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Snadderlomper

Fremgangsmåte

Press et fedd hvitløk i yoghurten og rør om.

Skjær svinekjøttet i fine strimler og stek det i olivenolje, krydre med basilikum og pepper.

Stek sjampinjong skåret i skiver, ha i finhakket løk og skiver av purreløk. Stek det sammen et par minutter til løken er gjennomsiktig.

Krydre med basilikum. Ha i svinekjøttet og evt. skiver av sorte oliven. Krydre med salt og pepper.

Hell så yoghurtblandingen over. Rør om. Legg en passende porsjon på en tortillalefse, kryst litt sitronsaft over, rull lefsen sammen.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Wrap med avokado, basilikum og kylling

Fremgangsmåte

Krydre kyllingfiletene med salt og pepper og stek dem i litt olje over middels høy varme til de har fått en fin bruning på begge sider.

Ta filetene av varmen og la hvile mens du lager resten av wrapen.

Varm tortillaene etter anvisning på pakken. Del avokado i biter og drypp på sitronsaft.

Fordel salat og basilikumblader på wrapen og legg de andre grønnsakene over.

Skjær kyllingfiletene i strimler og legg over.

Urtedressing:
Bland sammen alt til dressingen og smak den til med salt og pepper. Bruk gjerne andre krydderurter on du ønsker.

Server dressingen til wrapen, som enten rulles eller brettes sammen.

Tips: Du kan også bruke rester av kylling eller høns i denne oppskriften.

Flere gode wraps

Her finner du veldig mange oppskrifter med kylling

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 
- det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Potetvafler

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 ss
1 stk
5 dl

Fremgangsmåte

Mos potetene fint og bland inn melet.  Pisk egg og melk, og rør inn i deigen til en passe vaffelrøre. Rør så inn bakepulver, salt og sukker. Ha  i smeltet smør. Stek vafler i godt smurt vaffeljern.

Spises med søtt eller salt pålegg. 

Flere deilige oppskrifter med vafler

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Bagel med kremost og kalkun

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 stk
0.25 stk
salat
1 stk
0.25 stk

Fremgangsmåte

Del bagel i to. Lun den i stekeovnen mens du lager fyllet. Skjær sellerien i tynne skiver og skyll salaten. Rist godt.

Smør kremost på degge deler av bagelen, legg på selleri, salat og kalkunskiver.

Tips:
Smak til kremosten med ditt favorittkrydder. 

Sendt inn av

Foto: nisimo

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Burger med hjemmelaget fiskekake, brød og coleslaw

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

 
 
Grove hamburgerbrød:
50 g
0.5 ts
3 ss
Coleslaw:
1 stk
0.5 stk

Fremgangsmåte

Her finner du oppskriften på hjemmelagde fiskekaker 
 
Hamburgerbrød:
Varm melken til den er fingervarm. Smuldre gjæren i bakebollen, tilsett litt av melken og rør ut gjæren.

Hell i resten av melken, sukker, salt og olje. Rør inn sammalt mel og hvetemel.

Elt deigen jevn og smidig til den slipper redskap og bolle. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.

Elt deigen lett og del den i 8 like store deler. Form runde kaker.

Legg dem med god avstand på bakepapir på en stekeplate. La dem hvile et par minutter før du klemmer brødene lett flate.

Dekk brødene med et klede og la dem heve til dobbel størrelse. Pensle med vann og strø på sesamfrø. Stek brødene midt i ovnen på 225 grader i 10-15 minutter til de er lys brune. Avkjøl på rist.

Coleslaw:
Finsnitt kål og dypp den i kokende vann i et minutt. Skyll i kaldt vann.

Grovriv gulrot og stangselleri på rivjern. Skjær purre i tynne ringer og eple i små terninger.

Bland majones og rømme, og bland med resten av ingrediensene. La salaten stå kjølig fram til servering.

Fyll et grovt hamburgerbrød med en hjemmelaget fiskekake og coleslaw.

Flere gode sandwicher, burgere og wraps finner du her

Tips: Det er ingenting som er som egne hjemmelagde fiskekaker, men i en travel hverdag finner du også en rekke gode ferdige varianter i butikken. Dette passer perfekt i matpakken også.

Lær å lage fiskematen selv her

Sendt inn av

Foto: Mette Randem

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Matmuffins med fetaost, soltørket tomat og basilikum

Antall porsjoner

20

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1.5 dl
0.5 ts
0.5 dl
4 stk
150 g

Fremgangsmåte

Bland mel, bakepulver og salt i en bolle. Visp sammen egg, yoghurt og oljen fra de soltørkede tomatene. Rør blandingen sammen med det tørre.

Del fetaosten og de soltørkede tomatene i biter, hakk basilikum og bland dette forsiktig inn i muffinsrøren.

Bruk et muffinsbrett med plass til 20 små eller 12 store muffins. Plasser papirformer i muffinsbrettet. Fyll formene 2/3 deler fulle.

Stek muffinsene midt i ovnen på 200 °C i ca 20 - 25 minutter. Avkjøl på rist.

Server muffinsene med en god salat, en god spekeskinke eller nyt dem som de er, enten hjemme, på tur eller som matpakke.

Overrask med spennende rundstykker

 

Vi har flere fristende oppskrifter på scones

Eller prøv en av disse oppskriftene på mer klassiske rundstykker

 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen