Brennevin
Rom ble ikke laget på én dag

Rom ble ikke laget på én dag

Pirater, Cuba Libre, iskrem, sukkerrør, iskalde drinker - det er nesten ikke grenser for hva vi forbinder med rom. Tips og oppskrifter får du her.
Redaksjonen
25 Januar 2013 - 12:28

Hvor navnet egentlig stammer fra er det delte meninger om, men hvordan det sterke, aromatiske brennevinet lages hersker det ingen tvil om.

Og det er ingen som trekker i tvil romens popularitet heller.

Nedenfor har vi samlet en rekke spennende oppskrifter og artikler om rom

Lang historie

Sukkerrørsvin har blitt laget i flere tusen år, aller først i det fjerne Østen, hvor blant annet Marco Polo fikk det servert på sine reiser.

Men det var Christopher Columbus som innførte sukkerrør til de karibiske øyene, hvor brennevinet så dagens lys for førtse gang.

Slaver på sukkerplantasjene fant på 1600-tallet ut av hvordan de skulle lage en alkoholholdig drikk fra et av restproduktene etter sukkerproduksjonen, melasse.

Kvaliteten var den gang langt i fra den utmerkede drikken vi forbinder med rom i dag.

Drikken ble etter hvert populær ikke bare hos slavene, ikke minst i de amerikanske koloniene der de i tiden før revolusjonen i 1776 satte til livs i gjennomsnitt 13,5 liter rom per person, unge som gamle, hvert eneste år.

Les mer om romens historie her

Rom for alle

Uansett hvilken type brennevin du foretrekker, vil du mest sannsynlig finne en rom som passer for nettopp deg.

Du kan finne romvarianter som er helt glassklare, via gylden rom til den virkelig mørke romen som har ligget og godgjort seg i årevis på eikefat. Eller kanskje du liker de krydrete romtypene bedre som en base for dine deiligste drinker eller retter?

De senere årene har det dessuten dukket opp en rekke smaksatte romtyper, som ikke bare er en fabelaktig base for tropiske drinker, men som også ofte serveres godt avkjølt som en shot.

Det er heller ikke uvanlig å se unge som eldre nyte en god, fatlagret rom som en avec i stedet for den tradisjonelle cognacen.

Dette er den beste romen på Vinmonopolet

Vi har testet rom - se testene her

Allsidig og spesiell

Det er ikke bare bak baren du får nytte av denne søte og allsidige drikken, men også dersom du er i det kulinariske hjørnet.

Det er kanskje aller mest i kaker, desserter og konfekt vi finner igjen rom, men også i det karibiske kjøkkenet benyttes det mye rom, ikke minst i marinader.

Hvorfor forsøker du ikke neste gang å bruke litt rom som en smakstilsetning på sauser til grillet kjøtt, eller hva med å glasere grønnsakene?

Her har vi samlet noen gode oppskrifter og drinker med rom, men du finner langt mer i våre forskjellige seksjoner:

Drinker med rom

De beste artiklene om rom

 

Mango mojito

Mango mojito

Fremgangsmåte

Mango, mynteblader, lime og sukker moses sammen med en skje eller muddler i et stort og stødig whisky- eller longdrinkglass.

Fyll opp glasset ¾-fullt med knust is og hell romen over. Rør godt sammen og topp opp med is.

Drinken toppes med sodavann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende).

Pynt med mangobiter og serveres med sugerør.

Sendt inn av Bacardi-Martini

Vurder oppskriften

Grillet ananas med romsaus

Grillet ananas med romsaus

Fremgangsmåte

  1. Skjær toppen og  bunnen av ananasen, stil den opp på et skjærebrett og skjær den i båter.
  2. Fjern kjernen fra hver båt og del den i 2,5 cm trekantede tykke skiver.
  3. Dryss sukker og kanel på begge sider av ananasen og grill på middels varm grill i 4-5 minutter, til sukkeret er litt karamellisert.
  4. Smelt samtidig smøret på en liten panne, tilsett sukker, saft og finrevet skall av limen.
  5. Tilsett rom og rør rundt til sukkeret er smeltet og det bobler til en jevn glasur.

Legg ananasen på tallerkener, hell romsausen over, og server med noen store gode kuler med is.

Tips: Dersom du ikke har ananas går det også fint an å bruke bananer. Grill bananene med skallet på til de nesten er svarte. Ta av litt av skallet og hell over romsausen.

Herlige desserter med frukt og bær

Se alle de gode grilltipsene her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Chili Mojito

Chili Mojito

Fremgangsmåte

Ha chili, mynte, lime og sukker i et stort whisky- eller rocksglass og mos (muddle) dette godt sammen med en muddler eller baksiden av en skje.

Fyll glasset med knust is og hell over rom. Rør godt sammen og topp med soda.

Pynt med 2 chili som skal illustrere djevelhorn. Serveres med sugerør.

Les om romens historie her

Tips: Dersom du kan få tak i mynte i bunt er denne den beste, men ikke bruk stilkene da de er bitre.
 
Råvare:

Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Bacardi

Vurder oppskriften

Enkel og rask tiramisu

Enkel og rask tiramisu

Fremgangsmåte

Bland eggeplommer med sukker og pisk luftig, tilsett mascarpone og rør glatt.

Pisk eggehvitene stive med en klype salt. Bland eggehvitene og konjakken forsiktig med ostekremen.

Bland kaffe og marsalavin.

Legg et lag med krem i bunnen av en serveringsskål. Dypp fingerkjeksene raskt i kaffeblandingen (pass på så de ikke blir for bløte) og legg dem på kremen.

Legg et nytt lag med krem, deretter et nytt lag kjeks og avslutt med et lag krem.

Dryss revet sjokolade og kakaopulver på toppen og avkjøl ca. 1 time før servering.

Tips: Hvis du ønsker det lille ekstra kan du ha litt revet sitron- eller appelsinskall i ostekremen.

Tips: Det er ikke noe i veien for å ha litt kakao og sjokolade mellom lagene

Se våre andre oppskrifter på tiramisu 

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Se flere nyttige kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fidel Castro

Fidel Castro

Fremgangsmåte

Fyll et longdrinkglass med is og ha i spiced rom. Topp opp med ginger ale.
 
Kryst to båter lime over drinken og ha båtene i drinken. Gni gjerne litt lime langs kanten av glasset.
 
Tips: Her er det viktig at du bruker et amerikansk ginger ale som Schweppes eller Canada Dry da den norske varianten smaker helt annerledes.
 
Råvare:
 
 

Sendt inn av Jørgen Eriksson,La Belle Sole i Oslo

Vurder oppskriften

Sjokoladekake med ripskrem

Sjokoladekake med ripskrem

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 grader.

Pisk smør og sukker hvitt.

Skill eggeplommene og hvitene, og pisk hvitene stive.

Smelt sjokoladen over vannbad. Rør den smeltede sjokoladen og eggeplommene inn i smørblandingen.

Ha nøtter, mel, bakepulver og kakao i smørblandingen og vend det inn.

Helt til slutt vendes de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i røren.

Røren helles i en smurt springform og settes i en varm ovn, i 40 minutter.

Kaken avkjøles etter steking.

Kakebunnen dynkes med noen spiseskjeer mørk rom.

Pisk fløten sammen med melis og frøene fra vaniljestangen.

Ha halvparten av bærene i kremen og resten av romen. Fordel kremen på kaken og sett den på kjøl i minst en time før servering.

Server med resten av ripsen.

Tips: Pynt gjerne med friske rips.

Her finner du veldig mange oppskrifter på sjokoladekaker 

Og her er er det utrolig mange oppskrifter på herlige kaker

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 359.90 kr Bestillingsutvalget
    87 POENG
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her