Brennevin
Rom ble ikke laget på én dag

Rom ble ikke laget på én dag

Pirater, Cuba Libre, iskrem, sukkerrør, iskalde drinker - det er nesten ikke grenser for hva vi forbinder med rom. Tips og oppskrifter får du her.
Redaksjonen
25 Januar 2013 - 11:28

Hvor navnet egentlig stammer fra er det delte meninger om, men hvordan det sterke, aromatiske brennevinet lages hersker det ingen tvil om.

Og det er ingen som trekker i tvil romens popularitet heller.

Nedenfor har vi samlet en rekke spennende oppskrifter og artikler om rom

Lang historie

Sukkerrørsvin har blitt laget i flere tusen år, aller først i det fjerne Østen, hvor blant annet Marco Polo fikk det servert på sine reiser.

Men det var Christopher Columbus som innførte sukkerrør til de karibiske øyene, hvor brennevinet så dagens lys for førtse gang.

Slaver på sukkerplantasjene fant på 1600-tallet ut av hvordan de skulle lage en alkoholholdig drikk fra et av restproduktene etter sukkerproduksjonen, melasse.

Kvaliteten var den gang langt i fra den utmerkede drikken vi forbinder med rom i dag.

Drikken ble etter hvert populær ikke bare hos slavene, ikke minst i de amerikanske koloniene der de i tiden før revolusjonen i 1776 satte til livs i gjennomsnitt 13,5 liter rom per person, unge som gamle, hvert eneste år.

Les mer om romens historie her

Rom for alle

Uansett hvilken type brennevin du foretrekker, vil du mest sannsynlig finne en rom som passer for nettopp deg.

Du kan finne romvarianter som er helt glassklare, via gylden rom til den virkelig mørke romen som har ligget og godgjort seg i årevis på eikefat. Eller kanskje du liker de krydrete romtypene bedre som en base for dine deiligste drinker eller retter?

De senere årene har det dessuten dukket opp en rekke smaksatte romtyper, som ikke bare er en fabelaktig base for tropiske drinker, men som også ofte serveres godt avkjølt som en shot.

Det er heller ikke uvanlig å se unge som eldre nyte en god, fatlagret rom som en avec i stedet for den tradisjonelle cognacen.

Dette er den beste romen på Vinmonopolet

Vi har testet rom - se testene her

Allsidig og spesiell

Det er ikke bare bak baren du får nytte av denne søte og allsidige drikken, men også dersom du er i det kulinariske hjørnet.

Det er kanskje aller mest i kaker, desserter og konfekt vi finner igjen rom, men også i det karibiske kjøkkenet benyttes det mye rom, ikke minst i marinader.

Hvorfor forsøker du ikke neste gang å bruke litt rom som en smakstilsetning på sauser til grillet kjøtt, eller hva med å glasere grønnsakene?

Her har vi samlet noen gode oppskrifter og drinker med rom, men du finner langt mer i våre forskjellige seksjoner:

Drinker med rom

De beste artiklene om rom

 

Mango mojito

Mango mojito

Fremgangsmåte

Mango, mynteblader, lime og sukker moses sammen med en skje eller muddler i et stort og stødig whisky- eller longdrinkglass.

Fyll opp glasset ¾-fullt med knust is og hell romen over. Rør godt sammen og topp opp med is.

Drinken toppes med sodavann (vann med kullsyre, Club Soda, Farris eller lignende).

Pynt med mangobiter og serveres med sugerør.

Sendt inn av Bacardi-Martini

Vurder oppskriften

Grillet ananas med romsaus

Grillet ananas med romsaus

Fremgangsmåte

  1. Skjær toppen og  bunnen av ananasen, stil den opp på et skjærebrett og skjær den i båter.
  2. Fjern kjernen fra hver båt og del den i 2,5 cm trekantede tykke skiver.
  3. Dryss sukker og kanel på begge sider av ananasen og grill på middels varm grill i 4-5 minutter, til sukkeret er litt karamellisert.
  4. Smelt samtidig smøret på en liten panne, tilsett sukker, saft og finrevet skall av limen.
  5. Tilsett rom og rør rundt til sukkeret er smeltet og det bobler til en jevn glasur.

Legg ananasen på tallerkener, hell romsausen over, og server med noen store gode kuler med is.

Tips: Dersom du ikke har ananas går det også fint an å bruke bananer. Grill bananene med skallet på til de nesten er svarte. Ta av litt av skallet og hell over romsausen.

Herlige desserter med frukt og bær

Se alle de gode grilltipsene her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Chili Mojito

Chili Mojito

Fremgangsmåte

Ha chili, mynte, lime og sukker i et stort whisky- eller rocksglass og mos (muddle) dette godt sammen med en muddler eller baksiden av en skje.

Fyll glasset med knust is og hell over rom. Rør godt sammen og topp med soda.

Pynt med 2 chili som skal illustrere djevelhorn. Serveres med sugerør.

Les om romens historie her

Tips: Dersom du kan få tak i mynte i bunt er denne den beste, men ikke bruk stilkene da de er bitre.
 
Råvare:

Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Bacardi

Vurder oppskriften

Enkel og rask tiramisu

Enkel og rask tiramisu

Fremgangsmåte

Bland eggeplommer med sukker og pisk luftig, tilsett mascarpone og rør glatt.

Pisk eggehvitene stive med en klype salt. Bland eggehvitene og konjakken forsiktig med ostekremen.

Bland kaffe og marsalavin.

Legg et lag med krem i bunnen av en serveringsskål. Dypp fingerkjeksene raskt i kaffeblandingen (pass på så de ikke blir for bløte) og legg dem på kremen.

Legg et nytt lag med krem, deretter et nytt lag kjeks og avslutt med et lag krem.

Dryss revet sjokolade og kakaopulver på toppen og avkjøl ca. 1 time før servering.

Tips: Hvis du ønsker det lille ekstra kan du ha litt revet sitron- eller appelsinskall i ostekremen.

Tips: Det er ikke noe i veien for å ha litt kakao og sjokolade mellom lagene

Se våre andre oppskrifter på tiramisu 

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Se flere nyttige kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fidel Castro

Fidel Castro

Fremgangsmåte

Fyll et longdrinkglass med is og ha i spiced rom. Topp opp med ginger ale.
 
Kryst to båter lime over drinken og ha båtene i drinken. Gni gjerne litt lime langs kanten av glasset.
 
Tips: Her er det viktig at du bruker et amerikansk ginger ale som Schweppes eller Canada Dry da den norske varianten smaker helt annerledes.
 
Råvare:
 
 

Sendt inn av Jørgen Eriksson,La Belle Sole i Oslo

Vurder oppskriften

Sjokoladekake med ripskrem

Sjokoladekake med ripskrem

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 180 grader.

Pisk smør og sukker hvitt.

Skill eggeplommene og hvitene, og pisk hvitene stive.

Smelt sjokoladen over vannbad. Rør den smeltede sjokoladen og eggeplommene inn i smørblandingen.

Ha nøtter, mel, bakepulver og kakao i smørblandingen og vend det inn.

Helt til slutt vendes de stivpiskede eggehvitene forsiktig inn i røren.

Røren helles i en smurt springform og settes i en varm ovn, i 40 minutter.

Kaken avkjøles etter steking.

Kakebunnen dynkes med noen spiseskjeer mørk rom.

Pisk fløten sammen med melis og frøene fra vaniljestangen.

Ha halvparten av bærene i kremen og resten av romen. Fordel kremen på kaken og sett den på kjøl i minst en time før servering.

Server med resten av ripsen.

Tips: Pynt gjerne med friske rips.

Her finner du veldig mange oppskrifter på sjokoladekaker 

Og her er er det utrolig mange oppskrifter på herlige kaker

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 349.90 kr Bestillingsutvalget
    87 POENG
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En skvett juleøl gir laksen et solid kick i denne friske salaten
Dagens rett

En skvett juleøl gir laksen et solid kick i denne friske salaten

Juleøl er fantastisk ikke bare ved siden av mat, men også som en ingrediens i selve retten. Har du rester etter helgen, får du bruk for det her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her