Spis mer fisk

For mange er et forsøk på å mane til å spise mer fisk like nytteløst som skremselspropaganda mot røyking. Men det finnes metoder for å få fiskeanorektikerne til å mildne sine innstilling. Her finner du en løsning. Og med noen gode vinforslag er du straks nærmere en suksess.

Hvert femte fiskemåltid her til lands er med torsk. Men likevel spiser vi mindre enn én kilo torsk hver i året. Og altså ikke mer enn fem kilo sjømat totalt sett på hver av oss og det tilsvarer noe sånn som 15 ganger i løpet av et år eller en gang hver tredje eller fjerde uke. Det forteller litt om hvor dårlig det står til med fiskespisingen i nasjonen med verdens lengste kyststripe! Og spesielt i de delene av landet som ikke nyter godt av denne kyststripa siden fisk flere ganger i uka fortsatt praktiseres blant store deler av kystbefolkningen.

Det er i grunnen ikke så rart for de fleste handler sine matvarer i butikker som ikke selger annet enn frossen firkantfisk. Til og med i kystbyene med rike fisketradisjoner finnes det knapt muligheter til å få tak i fersk fisk på andre måter enn gjennom bekjentskap. Det eksisterer nemlig ikke et skikkelig distribusjonssystem for fersk fisk her til lands. Samtidig som kunnskapen om fisk både i grossist-/transportleddet og i detaljistleddet er begredelig dårlig. Og ingen gjør noe for å endre på dette. Som en konsekvens går de beste råvarene til eksport.

Fersk fisk i alle butikker
I alle år har vi hørt sutring om vårt langstrakte land som vanskeliggjør effektiv distribusjon av ferskmat som fisk og skalldyr. Da er det jo et paradoks at du nå får kjøpt friske tropiske frukter på Prix i indre Troms. Hvis det går an å frakte noe fra den andre siden av kloden nesten til Nordpolen, da må det jo være mulig å få fersk fisk fra norske farvann ut i flere butikker  innenfor landegrensene. Slik at folk får mulighet til å kjøpe og bli kjent med råvaren.

Et annet forhold er fiskens image. Hvis fisk hadde vært litt mindre sunt, hadde det kanskje vært mer populært. Og mange lever i villfarelsen at fisk ikke kan serveres på annen måte enn med kokte poteter og gulrøtter eller råkost. Det finnes imidlertid ikke en mer fleksibel råvare enn fisk. Det er de fleste kokker enige om. Og du kan gjøre mye selv for å gjøre fiskemåltidet, ikke mindre sunt, men langt mer spennende og smaksrikt enn den noe anemiske tilberedningen du ble påtvunget som barn.

Ostegratinering er et gammelt triks for å få en rett til å appellere til mange. Når torsken, for den er så fantastisk god akkurat nå, får et sprøtt ostedekke, blir den uimotståelig. Tilbehøret velger du etter målgruppen. Er det barn og fiskemotstandere som skal bespises, er pasta eller potetmos det rette, gjerne med en varm tomatsalat til. Er middagsgjestene mer bevandret i gastronomien, foreslår vi en lun spinatsalat som utgjør en smakskraftig partner til.

Saftig rødt
For deg som ikke orker tanken på hvitvin mens det er snø og is ute (eller i hvert fall at kalenderen fortsatt viser vinterbilder), er det en lykkens dag. Denne torskekombinasjonen er nemlig kjempefin sammen med rødvin. Den må bare ikke være for tørr, altså ikke ha får mye tanniner verken fra drue eller fat. Saftighet og fruktighet er stikkordene.

Siden vi har litt middelhavsinspirert tilbehør til, er det naturlig å bevege seg i den retning. En ung og saftig norditaliener som Mezzacorona Merlot 2002 (20106) passer greit til. Litt rustikk og jordlig i møte med maten. Langt mer elegant er beaujolais'en Duboeuf Fleurie 2012 (5759) som er nærmest perfekt til. Noe enklere men langt rimeligere i samme smaksgate, hvilket vil si saftige røde hagebær, god friskhet og fravær av tanniner, er Domaine de la Chize 2001/2002 (13904) .

Mer trøkk
Men aller best er spanske Solferino 2005 (14343) som er en riojavin laget som en beaujolais! Altså samme fremstillingsteknikk. Målet med metoden som kalles maceration carbonique er å få frem mest mulig fruktighet og minst mulig tanniner i vinen. Den vinner stort på sin ungdommelige supersjarm. Her er saftige røde bær og kirsebær i store mengder, deilig fruktfylde og friskhet som gjør at smaken sitter veldig lenge i munnen.

Hvis du foretrekker en vin med mye trøkk, finnes løsningen i form av en dolcetto, en vin- eller egentlig druetype som stammer fra Piemonte i Nord-Italia. Og som kjennetegnes av stort og innsmigrende bærpreg og bløte tanniner. Pio Cesare Dolcetto d'Alba 2001 (32420) er en flott utgave med mye saftige mørke bær som kirsebær og noe blåbær. Smaken følger opp med gode syrer, masser av skogsbær, noe tanniner og en deilig finish. Hvis du ikke har tid til å vente, eller synes dette blir for dyrt, er Vajra Dolcetto d'Alba 2013 (30517) fra Vajra et godt alternativ om enn ikke med samme kraft som den andre.

Ost- og sennepsgratinert torsk

Fremgangsmåte

Skjær fisken i serveringsstykker og legg den i en smurt ildfast form. Dryss på salt og pepper.

Bland sammen ost, sennep, fløte og gressløk og knekkebrødsmuler. Fordel blandingen på fisken.

Bak fisken i ovn ca 15 minutter ved 180 grader. Skru deretter på grillen og sett formen under to-tre minutter for ekstra sprø skorpe.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Varm tomatsalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 stk

Fremgangsmåte

Skjær tomatene i skiver og legg dem på et stykke smurt aluminiumsfolie eller ildfast form. Dryss over salt, pepper, basilikum og litt olivenolje. Bakes i ovn sammen med fisken de siste 10 minutter. Anrett på fat sammen med fisken. Pynt med grønt og server med brød, nykokt pasta eller hjemmelaget potetmos.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Slik lager du potetmos

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

4 ss

Fremgangsmåte

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lun spinatsalat

Fremgangsmåte

Hvis du bruker kål må den blansjeres i lettsaltet vann i 2 minutter.

Hell av vannet og skyll under kaldt vann. Varm oljen i en stor panne og fres hvitløken et par-tre minutter til den er blitt myk. Tilsett ansjos og fres videre 30 sekunder. Ha i spinaten (kålstrimlene) og rør slik at alt blir godt blandet og spinaten "faller sammen". Ha i tomatterninger og rosiner. Rør i 30 sekunder til. Klem over saften fra skalken av en sitron. Smak til med salt og pepper.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen