Hvert femte fiskemåltid her til lands er med torsk. Men likevel spiser vi mindre enn én kilo torsk hver i året. Og altså ikke mer enn fem kilo sjømat totalt sett på hver av oss og det tilsvarer noe sånn som 15 ganger i løpet av et år eller en gang hver tredje eller fjerde uke. Det forteller litt om hvor dårlig det står til med fiskespisingen i nasjonen med verdens lengste kyststripe! Og spesielt i de delene av landet som ikke nyter godt av denne kyststripa siden fisk flere ganger i uka fortsatt praktiseres blant store deler av kystbefolkningen.
Det er i grunnen ikke så rart for de fleste handler sine matvarer i butikker som ikke selger annet enn frossen firkantfisk. Til og med i kystbyene med rike fisketradisjoner finnes det knapt muligheter til å få tak i fersk fisk på andre måter enn gjennom bekjentskap. Det eksisterer nemlig ikke et skikkelig distribusjonssystem for fersk fisk her til lands. Samtidig som kunnskapen om fisk både i grossist-/transportleddet og i detaljistleddet er begredelig dårlig. Og ingen gjør noe for å endre på dette. Som en konsekvens går de beste råvarene til eksport.
Et annet forhold er fiskens image. Hvis fisk hadde vært litt mindre sunt, hadde det kanskje vært mer populært. Og mange lever i villfarelsen at fisk ikke kan serveres på annen måte enn med kokte poteter og gulrøtter eller råkost. Det finnes imidlertid ikke en mer fleksibel råvare enn fisk. Det er de fleste kokker enige om. Og du kan gjøre mye selv for å gjøre fiskemåltidet, ikke mindre sunt, men langt mer spennende og smaksrikt enn den noe anemiske tilberedningen du ble påtvunget som barn.
Ostegratinering er et gammelt triks for å få en rett til å appellere til mange. Når torsken, for den er så fantastisk god akkurat nå, får et sprøtt ostedekke, blir den uimotståelig. Tilbehøret velger du etter målgruppen. Er det barn og fiskemotstandere som skal bespises, er pasta eller potetmos det rette, gjerne med en varm tomatsalat til. Er middagsgjestene mer bevandret i gastronomien, foreslår vi en lun spinatsalat som utgjør en smakskraftig partner til.


Siden vi har litt middelhavsinspirert tilbehør til, er det naturlig å bevege seg i den retning. En ung og saftig norditaliener som
Mezzacorona Merlot 2002 (20106)
passer greit til. Litt rustikk og jordlig i møte med maten. Langt mer elegant er beaujolais'en
Duboeuf Fleurie 2012 (5759)
som er nærmest perfekt til. Noe enklere men langt rimeligere i samme smaksgate,
hvilket vil si saftige røde hagebær, god friskhet og fravær av tanniner, er
Domaine de la Chize 2001/2002 (13904)
.

Ost- og sennepsgratinert torsk
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær fisken i serveringsstykker og legg den i en smurt ildfast form. Dryss på salt og pepper.
Bland sammen ost, sennep, fløte og gressløk og knekkebrødsmuler. Fordel blandingen på fisken.
Bak fisken i ovn ca 15 minutter ved 180 grader. Skru deretter på grillen og sett formen under to-tre minutter for ekstra sprø skorpe.
Sendt inn av Apéritif
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
Georges Duboeuf Fleurie 2016
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 169,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Solferino 2005
Spania
Volum: 0.750 Pris: 129,90 Bestillingsutvalg -
86 Poeng
Vajra Dolcetto d'Alba 2017
Italia
Volum: 0.750 Pris: 181,00 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Mezzacorona Merlot 2002
Italia
Volum: 0.750 Pris: 101,90 Basisutvalg (Fullsortiment) -
Domaine de la Chize 2001/2002
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 105,80 Bestillingsutvalg -
Pio Cesare Dolcetto d'Alba 2001
Italia
Volum: 0.750 Pris: 161,50 Bestillingsutvalg
Varm tomatsalat
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær tomatene i skiver og legg dem på et stykke smurt aluminiumsfolie eller ildfast form. Dryss over salt, pepper, basilikum og litt olivenolje. Bakes i ovn sammen med fisken de siste 10 minutter. Anrett på fat sammen med fisken. Pynt med grønt og server med brød, nykokt pasta eller hjemmelaget potetmos.
Sendt inn av Apéritif
Slik lager du potetmos
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok potetene i litt vann. Hell av vannet og ta vare på det. Mos potetene med en potetstapper, tilsett smør og melk. Spe med kokevannet til luftig konsistens. Smak til med salt og pepper.
Se alt det gode du kan bruke poteter til
Her får du vært så praktiske kokketips
Sendt inn av Apéritif
Lun spinatsalat
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Hvis du bruker kål må den blansjeres i lettsaltet vann i 2 minutter.
Hell av vannet og skyll under kaldt vann. Varm oljen i en stor panne og fres hvitløken et par-tre minutter til den er blitt myk. Tilsett ansjos og fres videre 30 sekunder. Ha i spinaten (kålstrimlene) og rør slik at alt blir godt blandet og spinaten "faller sammen". Ha i tomatterninger og rosiner. Rør i 30 sekunder til. Klem over saften fra skalken av en sitron. Smak til med salt og pepper.
Sendt inn av Apéritif