En ny æra har begynt i Languedoc-Roussillon. Den bæres av kompetente og bereiste vinprodusenter, med en økende bevissthet om verdien av kommunikasjon og vinturisme. Men veien er ikke uten utfordringer.
En gjennomsnittlig prisendring på 1,5 prosent for 30186 produkter på Vinmonopolet er mindre enn hva de fleste fryktet. Champagne og Burgund øker ikke uventet mest, men likevel lite.
I nærmere hundre år har de ulike appellasjonsordningene hjulpet til med å identifisere vinregioner og vinstiler. Men systemene er under sterkt press, nærmest på randen av kollaps, på grunn av svak intern styring og ekstern konkurranse.
Før du forlater rødviner helt til fordel for rosevin og annen sommerlig drikke, ta en sveip innom denne beaujolaisen. Trolig kommer du til å bli der en stund.
Det er ikke lenger sentrum av Roma at mat- og vinelskere drar for å tilfredsstille nysgjerrige smaksløker. Bli med til romernes favorittsteder akkurat nå, i forstedene Garbatella og Ostiense.
Raffaele Moccia utfører et heroisk arbeid på Agnanum. En evig kamp med naturkreftene for at de eldgamle vinplantene ikke blir tatt av jordskred, men fortsatt gir den samme frukten de har gjort i mer enn 100 år.
Lillehammers fine dining-restaurant, Elv, er avlagt et besøk. Vi har også vært i Tsjekkia og Slovakia, på Martinique og Santorini, hos Bartolo Mascarello og avdekket en av Italias andre hemmeligheter.
Bak en blå lagerport finnes tønner, tanker og esker fylt med en eldgammel kulturdrikk som venter på å få spredd sitt gode rykte: Mjøderiet, det første mikrobryggeriet i Norge som satser fullt ut på mjød.