Noen av oss har begynt å handle inn julegaver, planlegge juleselskapene og har kanskje allerede vært på et julebord eller to. Mye av det vi i dag kaller julemat, og som vi får servert på julebord, var faktisk førjulsmat i gamle dager. Hva med å teste årets pinnekjøtt nå? Eller foretrekker du smalahove? Kanskje invitere noen på en juleplatte med en forsmak av julens pålegg? Det er mye å velge i av førjulsfristelser. Vi har oppskriftene så kan du selv velge om det er noe du vil lage, eller om du vil kjøpe alt ferdig.
Perfekt pinnekjøtt
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Til å koke pinnekjøtt trenger du en vid kjele og trepinner eller en rist. Del evt. ribba mellom hvert ribbein. Legg bitene i rikelig med kaldt vann natten over. Bytt vann en gang.
Legg en metallrist eller bjørkepinner (uten bark) i bunnen av en kasserolle. Fyll på vann slik at det står i høyde med underlaget.
Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Kok opp og la dampe under lokk til kjøttet løsner fra bena (minst 2 timer, gjerne det dobbelte). Pass nøye på så det ikke koker tørt!
Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet i en langpanne og sett under grillen i ca. 5 minutter. Pølsene kan dampe med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.
Serveres på varme tallerkener med grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, sjy, kokte poteter og sennep.
Slik lager du vossakorv med rotgrønnsaker
Dette drikker du til pinnekjøtt
Mange flere oppskrifter med pinnekjøtt finner du her
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her får du svært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat.no/Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
Musella Amarone della Valpolicella Riserva 2015
Italia
Volum: 0.750 Pris: 439,90 Basisutvalget -
92 Poeng
Cascina Castelet Passum Barbera d'Asti Superiore 2016
Italia
Volum: 0.750 Pris: 319,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Geil Bechtheimer S Riesling Trocken 2019
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 189,00 Basisutvalget -
88 Poeng
Gammel Opland
Norge
Volum: 0.700 Pris: 449,90 Basisutvalget -
88 Poeng
Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2019
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Basisutvalget -
89 Poeng
Meinklang Graupert Pinot Gris 2017
Østerrike
Volum: 0.750 Pris: 250,00 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Hornbeer Helge Barley Wine
Danmark
Volum: 0.500 Pris: 109,90 Bestillingsutvalget -
91 Poeng
Gilde Ekstra Modnet Juleaquavit 2020
Norge
Volum: 0.700 Pris: 499,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Stekar Izi 2019
Slovenia
Volum: 0.750 Pris: 244,00 Bestillingsutvalget -
93 Poeng
Oslo Håndverksdestilleri Juleakevitt
Norge
Volum: 0.500 Pris: 399,90 Bestillingsutvalget
Smalahove
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Smalahove bør vannes ut over natten. Det kan enten trekke i vann eller dampes på rist eller pinner slik som pinnekjøtt. Skal det gjøres på tradisjonelt vis, skal damping eller trekking vare i 4-5 timer, men nyere oppskrifter antyder at 2-2½ timer er nok for å få et godt resultat. Det er viktig at man ikke bruker for sterk varme. Høy temperatur dreper mange smaksstoffer.
Det finnes både flådd og uflådd smalahove tilgjengelig i butikken. Flådd hove er for "nybegynnere", mens uflådde hover er for de mest garvede smalahove-etarane. Smalahove serveres normalt med nykokte poteter, kraft fra trekkingen og kålrotstappe. Men det kan også serveres med grønne erter og baconfett. Den tradisjonelle vossakorven har også en naturlig plass i smalahovemåltidet.
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her får du vært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Drikke som passer til denne oppskriften
Man starter ved fremre delen av hodet og snitter seg bakover mellom tennene i over- og underkjeven. Så bryter en kjeven ut, da kommer en lett til og kan få tak i øyet. Øyet snittes varsomt opp og man skraper ut eplet. Det som da er igjen, øyemuskelen, regner mange som det beste på hele sauen. Men det må spises mens det er varmt. En annen delikatesse for mange er tungen.
Enkel kålrotstappe
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell kålroten og del den i skiver. Potetene skrelles og deles i fire. Kok kålrot og poteter møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos så fint eller grovt som du ønsker. Smak til med pepper, salt og eventuell kraft.
Her er det mange retter som kålrotstappe passer perfekt til
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Paul_Brighton
Slik lager du lammerull
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Fjern evt. ben fra siden. Skjær lammesiden, slik at du får et flatt kjøttstykke med rette kanter (ca. 20 cm langt). Det du skjærer fra kan legges i rullen.
Bland krydder, salt, sukker samt gelatin/bindesvor og dryss over kjøttet. Rull kjøttet fast sammen. Start rullingen fra den enden som har mest kjøtt, fest sammen med tannstikker e.l. Sy rullen med bomullstråd. Begynn fra den tykkeste enden for å få en jevn fasong. Legg rullen i kjøleskapet et døgn, slik at salt og krydder kan trekke inn i kjøttet før koking.
Pakk rullen i et rulleklede (f.eks. et glasshåndkle) og surr rundt med bomullstråd. Legg den innpakkede rullen i kokende, usaltet vann og la den trekke ved ca. 80 °C i omtrent 1½ time (trekketiden er avhengig av tykkelsen på rullen).
La den ferdige rullen hvile i 10-15 minutter. Legg rullen til press. Hvis du ikke har syltepresse, kan du f.eks. legge rullen på et brett. Legg så over et nytt brett med f.eks. noen murstein eller en kjele med vann (ca. 6 kg).
Rullen kan oppbevares i svak saltlake i kjøleskapet (10 dager). Skal rullen fryses, bør den fryses rå.
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Prøv også god gammeldags lammerull
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat.no
Buklistsylte
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok opp vann og salt. Legg i buklista, skru ned varmen og la den trekke ved 80 °C i ca. 1,5 time.
Ta buklista opp og legg den på et brett i ca. 10 minutter.
Brett den dobbelt, slik at svorsida kommer ut, og la den ligge under press natten over.
Stikk hel nellik i svoren og legg sylta i saltlake (til lettsalting) ca. 3-4 dager.
Buklistsylte kan oppbevares i svak saltlake, sammen med julas kjøttpålegg.
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Enkel og deilig julepostei
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Del leveren i mindre biter og ha alle ingrediensene, unntatt egg og fløte, i en foodprosessor. Kjør blandingen til det blir en jevn røre. Visp egg og fløte lett sammen og spe til en glatt deig/røre. Tilsett smaksingredeienser. Hell røren i posteiformer og stek i vannbad ved 170 grader i ca. 1-1½ time, avhengig av størrelsen på formene. Posteien skal kjennes fast når du trykker på den.
La posteien bli kald i formen, pynt med f.eks sølvløk, sylteagurk og urter. Glaseres med avkjølt, nesten stivnet aspic. Settes kjølig til aspicen har stivnet.
Skal posteien fryses må den pyntes senere.
Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen
Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove
Drikkeforslag
Fisk
Lutefisk Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør
Drikkeforslag
Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg Småretter Tilbehør Drikkeforslag
Julekaker og desserter
Julekaker Juledesserter Drikkeforslag
Her får du vært så praktiske kokketips
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: bhofack2