Lutefisk med klassisk tilbehør
Fremgangsmåte
- Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovnspanne.
- Sett stekeovnen på 200 grader.
- Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned.
- Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Settes i ovn ca. 40 minutter ved 200 grader. Fisken er ferdig når den lett flaker seg.
- Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.
Ertestuingen: La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann, nok vann til at det dekker ertene.
- Lag en jevning av melk og hvetemel (ha melken i et syltetøyglass, ha i melet, sett på lokket og rist godt).
- Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt.
Servering av lutefisk:
Server lutefisken rykende varm på varme tallerkener med grønn ertestuing, nykokte poteter og baconfett med sprøstekte baconterninger. Sett grovt salt, pepperkvern og sennep på bordet.
Alternative tilbehør:
Baconterninger/-fett kan erstattes med ribbefett, smeltet smør, eggesmør, kaldt smør eller hvit saus. Noen vil ha lefse, flatbrød, sennep/sennepspulver, brunost og/eller sirup til lutefisken.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Slik bruker du lutefiskrestene
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 POENG
-
Frankrike
Volum: 0.75 l Pris: 599.90 kr Bestillingsutvalget89 POENG -
88 POENG
-
Tyskland
Volum: 0.75 l Pris: 215.90 kr Basisutvalget87 POENG -
87 POENG
-
86 POENG
-
86 POENG
-
84 POENG
Klassisk lutefisksufflé
Fremgangsmåte
- Lag saus av smør, mel og melk. Avkjøl og rør inn eggeplommene en og en.
- Pisk eggehvitene stive sammen med maisennamelet. Rør disse forsiktig inn i sausen.
- Smør ildfaste porsjonsformer og legg den rensede lutefisken i. Fisken kan alternativt vendes inn i sausen.
- Tøm sausen over fisken og stek ved 200 grader på nederste rille i ca 30 minutter til overflaten har fått en pen brunfarge.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Slik bruker du lutefiskrestene
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs
Drikke som passer til denne oppskriften
-
91 POENG
-
89 POENG
-
88 POENG
-
Tyskland
Volum: 0.75 l Pris: 262.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG -
86 POENG
-
85 POENG
-
84 POENG
Lutefisksufflé
Fremgangsmåte
- Smelt smøret og rør melet raskt ut i det til du har en tykk grøt. Fortsett å røre mens du lar den koke i to minutter uten at jevningen blir brun.
- Tilsett den kokende melken under kraftig røring. Tilsett salt, pepper og muskat. La koke videre i to minutter under stadig omrøring.
- Ta kjelen av platen, la avkjøles noe og pisk inn eggeplommene en og en. Sett til avkjøling.
- Pisk eggehvitene stive sammen med saltet. Røres forsiktig (brettes) inn i den kalde sausen.
- Fordel sausen over fisken som er renset og lagt i en smurt ildfast form (minst 1½ liter), og stek den ved 200 grader på nederste rille i 40 minutter.
- Stek bacon sprøtt og legg det på et kjøkkenpapir. Dryss over suffléen før servering.
- Server med en salat av blandet grønt samt cherrytomater i båter og en vinaigrette av 4 deler valnøttølje og 1 del sherryeddik samt litt salt og pepper.
Flere gode lutefiskoppskrifter finner du her
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs
Drikke som passer til denne oppskriften
-
89 POENG
-
88 POENG
-
87 POENG
Lutefisk av klippfisk
Fremgangsmåte
- Lutefisken:
- Sett ovnen på 250 grader.
- Lutefisken skjæres i stykker, slik at det ikke er skinn eller bein i stykkene. Stykkene pakkes inn i bacon som festes med tannpirkere eller hyssing, og bakes i ovnen ved 250 grader i ca. 25 minutter.
- Sennepsaus:
- Skrell sjalottløken og skjær den i små biter. Sjalottløk og hvitvin kokes opp og reduseres til den har konsistens som en tykk marmelade.
- Tilsett fløten og kok opp. Meierismøret legges kaldt i den kokende sausen, slik at det smelter inn (monteres), gjerne mens du rører med en visp.
- Når smøret er montert inn i sausen, tilsettes alle "sennepsingrediensene", smak til med salt og nykvernet sort pepper.
- Ertepuré:
- Legg ertene i vann natten over, og skyll dem godt etter bløtlegging.
- Legg ertene i en kjele og tilsett vann slik at de dekkes. Kok så ertene med et stykke bacon/flesk. Fjern skummet som dannes under kokingen, tilsett mer vann ved behov.
- Når ertene er ferdig kokt, etter ca. 45 minutter, sil av vannet og smak til med salt, sukker, smør og nykvernet sort pepper.
- Ertepureen skal ikke være for tykk, snarere litt luftig for å gjøre denne retten lettere.
- Baconfett:
- Bacon kuttes i fine, tynne strimler og stekes gyllenbrun i stekepanne. Tilsett smøret og kok opp til baconet har fått en fin og gyllen farge.
- Mandelpoteter:
- Kok mandelpotetene med skallet på i ca. 15 - 20 minutter. Skrell deretter potetene og legg dem varmt og tørt til sausen de skal ligge i er ferdig.
- Kok opp kremfløte, tilsett små terninger av kaldt meierismør under omrøring. Når sausen er glatt, smaker du til med salt og nykvernet sort pepper.
- Tilsett potetene og finhakket bladpersille i sausen, rør forsiktig om.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs
Drikke som passer til denne oppskriften
-
Tyskland
Volum: 0.75 l Pris: 262.90 kr Bestillingsutvalget87 POENG