En bar for alle

Restauranthuset Det 11.bud i Oslo er en av stadig flere i restaurantbransjen som investerer i profesjonelle barløsninger. Driftsjef André Aubert innrømmer en viss skepsis til å begynne med, men erkjenner at de spennende barkonseptene i huset har tjent på
Redaksjonen
18 Mai 2004 - 09:55

Medeier i det norske barutviklingsselskapet Temoco, Morten Hovde Larsen, nikker gjenkjennende på hodet når driftsjef Aubert forteller om sin skepsis til firmaets barkonsept.
-Veldig mange i bransjen har forutinntatte meninger i forhold til hvordan en bar skal se ut på innsiden. Vår jobb er å overbevise om at å velge riktig barinnredning er en god investering på sikt. Ikke bare for stedets eiere, men også de baransatte, sier Larsen.

Han har jobbet med salg av bar- og kaffebarinnredninger siden 1987, men firmaet har kun eksistert i ett og et halvt år. I løpet av den tiden har de levert barløsninger til cirka 40 - 50 steder over hele Norge, som for eksempel Cosmopolitan i Oslo og Rainbow Arena Hotel på Lillestrøm.

"Glemmer" baren
Larsens erfaring er at mange i restaurantbransjen gjerne investerer millioner av kroner i interiør og annet utstyr, men når det kommer til barinnredningen, slår mange nærmest bare opp en plate, setter noen flasker på den og håper løsningen vil fungere når gjestene kommer.
-Det høres kanskje litt rart ut, men mange som åpner en bar glemmer at baren er et salgssted; overraskende mange har lite fokus på hva som skal til for å få en bar til å fungere optimalt, sier han.
Larsen understreker at helhetlige barløsninger ofte velges av de profesjonelle i utelivsbransjen.
-Å sette opp et middels stort barsystem koster omlag 30 000 kroner, noe ikke alle har råd til. Men stadig flere tenker helhetlige løsninger når de skal åpne et nytt utested, også når det kommer til hvordan en bar skal se ut på innsiden.

Da Grete Kjensli, et kjent navn i Oslos utelivsbransje, skulle åpne restauranten Det 11.bud, kaffebaren Retro og jentebaren BitchGirl i ett og samme hus i Kirgegaten 34 i Oslo, kontaktet hun Larsen for å få hjelp til barinnredningene.
-Hun fortalte hvilke tanker og ideer hun hadde for de ulike barene. Eiere og designere ser ofte baren fra kundens ståsted, min jobb er å se  hvilke behov de baransatte har for å få gjort en best mulig jobb. Når arbeidsforholdene  til bartenderne er bra, gjør de en bedre jobb, noe som i sin tur kommer både gjester og eiere tilgode, mener Larsen.

Bygger på monduler
Konseptet han selger, Flashbar, er basert på et system av enkeltstående moduler i rustfritt stål. Hensikten med systemet er å lette barpersonalets arbeidsforhold slik at de jobber raskere og mer effektivt.
-En bar bør drives mest mulig rasjonelt, samtidig som det er innrettet slik at de baransatte skal få minst mulig belastningsskader. Alt skal ha sin faste plass og være så ergonomisk riktig som mulig for dem som jobber der, sier Larsen.

Driftssjefen for Det 11.bud, Andre Aubert, var spesielt skeptisk til Larsens forslag om at  bakkene med glass skulle plasseres i kurvseksjoner som gikk på skinner.
-Jeg var redd for at låsemekanismen ikke var bra nok, og at bakkene derfor ville falle i gulvet hvis barpersonalet dro dem ut med litt kraft, men jeg tok feil, forteller han.

-Å slippe å løfte bakkene helt ut, sparer blant annet belastningen på ryggen, sier Larsen.
Hvilke barløsninger det enkelte sted trenger, avhenger blant annet av hvilken type bar det skal være. Noen trenger for eksempel flere tappetårn, andre må ha mye arbeidsplass til miksing av drinker. Analyser driftskonseptet, oppfordrer Larsen
- Spørsmål som: skal baren selge mest øl, vin, drinker eller flasker, og skal de baransatte også betjene matservering, må besvares før barløsning velges, sier Larsen.

Alltid vendt mot kunden
Hovedtanken bak Flashbar er at alle barer, enten de selger kaffe eller alkohol, skal drives så rasjonelt som mulig.
-Barer har ulike behov. Hvis du for eksempel i hovedsak selger drinker er det viktig at cocktailstasjonen, glass og så videre står sentralt plassert i forhold til hverandre. Vi bygger også barer med tanke på at barpersonalet skal ha ansiktet vendt mot kundene mest mulig når de jobber, slik at det er lett for personalet og gjestene å få kontakt med hverandre, forklarer Larsen, som mener det er en fordel å investere i innredninger som  kan bygges ut etter behov.
-Flashbar-konseptet kan for eksempel med enkelhet flyttes, demonteres og selges.

Mer yrkesstolthet
Restauranthuset i Kirkegaten i Oslo er så langt fornøyd med at de har valgt å bruke ekstra penger på innredningen i husets tre barer.
-Effektiviteten i barene er for eksempel veldig bra. I tillegg er de veldig lett å holde rene, sier driftsjef Aubert.
Morten Hovde Larsen oppfordrer flere bartendere til å se på seg selv som profesjonelle yrkesutøvere.
-Folk skal være stolte av det yrke de utøver, og hvilke arbeidsforhold du jobber under er veldig viktig. Bartendere burde sette like høye krav til sine arbeidsomgivelser som en kjøkkensjef gjør, avslutter Morten Hovde Larsen.

Tekst: Anne C. Wangberg
Foto: Bo Mathisen
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her