Norsk asparges på 17. mai

Den norske aspargesen finner du nå hos din grønnsakshandler. Vi i Apéritif gir deg de beste tipsene og de lekreste oppskriftene.

Den norske aspargesen blir av mange kjennere utpekt som blant de beste i verden, og du vil finne den i butikken helt frem til sankthans. Den delikate, særegne smaken denne delikatessen har, gjør at den er sterkt etterspurt av landets ledende kokker, og takket være den korte tiden fra innhøstning til at aspargesen er i salg (1-2 dager), blir kvaliteten tatt nøye vare på.
 
Det er i sær bøndene på sørlandet som har de beste jordsmonnet og forholdene for aspargesdyrking her til lands, men det har ikke vært dyrket i mer enn 15 år kommersielt. Årets store snøfall ser ikke ut til å ha skadet produksjonen, men har heller virket isolerende på plantene.
 
Den ferske, norske aspargesen fortjener en enkel tilberedning for å fremheve den delikate egensmaken den har. Hva med å legge aspargesen på grillen i sommer, eller å servere den dampet med en nydelig hollandaise på 17. mai?
 
Vi i Apéritif har her samlet noen av de mange lekre oppskriftene på asparges du kan finne i vår store kokebok. Du finner også andre interessante artikler om asparges helt nederst i artikkelen.
 

Grillede asparges og Rattepoteter med kandiserte tomater og tomatolje

Antall porsjoner

4

Ingredienser

20 grønne asparges
12 Rattepoteter
olivenolje
Maldonsalt
Kvernet hvit pepper
Sitron
Kandiserte tomater:
2 gode tomater
3 ss olivenolje
1 ts bringebæreddik
½ ts sukker
ett finkuttet rosmarinblad
litt timian
ett finkuttet basilikumblad
salt
kvernet hvit pepper

Fremgangsmåte

Forvell asparges i lettsaltet vann i 30 sekunder. Grill i panne med olivenolje i 3 minutter.
 
Forvell Rattepotetene i ett minutt og del i to. Grill i olivenolje på begge sider. Smak til med salt og pepper og press over litt sitron over aspargesen ved servering.
 
Tomatene renses for skinn og frø. Del i fire båter. Vend i de øvrige ingrediensene og bak i ovn ved 120 grader i ca 2 timer. Anrett i dype tallerkener og drypp med oljen fra tomatene.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kald aspargessalat med spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Aspargesvinaigrette

Fremgangsmåte

Skrell den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann. Avkjøl den raskt i kaldt vann.
 
Kjør 4-5 asparges i food processor sammen med sitronsaft og olivenolje til fin mos. Smak til med salt, pepper og persille.
 
Skjær resten av aspargesen i pene biter og vend dem i dressingen.

Legg alt på fat og garner med rikelig frisk basilikum. Server salaten til spekeskinke.

Denne salaten smaker godt både på koldtbord og salat på tur.

Flere deilig retter med asparges

Flere oppskrifter med spekeskinke 

Lekre oppskrifter for et bugnende koldtbord

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ekstra god asparges

Fremgangsmåte

Kok opp lettsaltet vann og kok aspargesen i 2 minutter. Avkjøl raskt med iskaldt vann.

Like før servering koker du opp smør, vann, sitron, salt, pepper og sukker i en vid kjele og ruller aspargesen rundt i denne blandingen ½ minutt til sammen.

Dryss over finhakket persille ved servering.

Server den lune aspargesen til stekt kyllingbryst eller kyllingruller med sjysaus og små nypoteter som er vendt i litt smeltet smør, finklippet gressløk, salt og pepper. Eller aller enklest men likevel veldig godt nykokt pasta med en god klatt smør.

Alt om asparges

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kongesalat

Fremgangsmåte

Legg kongerekene i marinade av olivenolje, chilisaus og finhakket chili ca. 1 time.

Stek scampien og asparges på middels varme.

Skjær agurk, paprika, spekeskinke og mozzarella i små biter. Skjær tomatene i båter. Skyll ruccula i rennende vann, og bland sammen med resten av ingrediensene.

Lag dressing av olivenolje, balsamico, dijonsennep, sukker og pepper. Hell dressingen over og vend den i salaten.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt asparges med nøtter

Fremgangsmåte

Skjær aspargesen i biter som deretter ristes i varm panne.

Ha i de grovhakkede nøttene det siste minuttet.

Dryss nyrevet parmesan over rett før servering.

Server gjerne ferskt urtebrød til.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 ts
0.5 l
vann/buljong
1 dl
2 stk

Fremgangsmåte

Skjær av de nederste 2 cm av aspargesen.

Skrell den nederste tredjedelen av den kuttede aspargesen. Del den så i biter på ca 1 cm.

Kok opp i vann/buljong, melk og fløte. La det koke i 6 minutter. Ta så ut 1/3 av aspargesen.

Ha suppen i en food processor (du kan også bruke stavmikser), og kjør til du har fått en glatt og fin konsistens. Ha tilbake i kjelen, og hold varm.

Del tomatene i båter, ta ut innmaten, og skjær tomatkjøttet i små terninger. Bland tomatene med aspargesen du tok ut av suppen.

Stek skivene med spekeskinke i stekepanne til de blir sprø og gylne.

Anrett så en spiseskje med tomat og asparges i hver suppetallerken og hell den varme suppen rundt.

Legg to skiver spekeskinke på toppen av hver tallerken.

Her kan du lære alt om asparges 

Her finner du alle aspargesoppskriftene

 

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Forsiden akkurat nå

Til toppen