Førstehjelp til matpakken

Når matpakker skal smøres går vanligvis fantasien helt i vranglås. Fortvil ikke, for Apéritif gir deg gode tips til en langt mer spennende matpakke.
Redaksjonen
01 Mars 2011 - 12:52

Det er for lengst slått fast at vi er, og blir, en matpakkespisende nasjon. Enten vi pakker til de små til skolen, har med på jobben, eller pakker den ned for å ta med ut i skog og mark, matpakka skal med.
 
Se de gode oppskriftene nederst
 
For oss nordmenn står brødmåltidet sentralt og ikke minst sterkt. Hvorfor ikke prøve en sandwich eller et litt dansk smørrebrød i matpakken en gang i blant, når du vil unne deg noe ekstra godt? Det er ikke snakk om å gjøre hverdagen til en fest, bare litt festligere.

Etter en sandwich-konkurranse på www.matprat.no, for noen år tilbake, kom det inn over 2000 gode oppskrifter på sandwicher og smørbrød. Noen av de aller beste oppskriftene finner du nedenfor.
 
 
Nobel historie
Visste du forresten at betegnelsen sandwich stammer fra en spillegal engelsk greve som levde på 1800-tallet med navn Earl of Sandwich?
 
Greven var så glad i å spille kort at han aldri hadde tid til å spise vanlige måltider. Da han hadde sett seg lei av fettete fingermerker på kortene la han en ekstra brødskive over pålegget. På denne måten fikk han rene kort og god mat mens han fortsatt kunne spille kort.
 
Nedenfor finner du oppskrifter på sandwicher greven sannsynligvis ville likt så godt at han hadde lagt fra seg kortene for en liten stunds nytelse.
Drikkeforslag
Det er ingen regel som sier at du ikke kan nyte en herlig sandwich eller smørbrød hjemme i ro og mak heller, og da kan det jo passe godt med noe godt i glasset også.
 
Smørbrød og sandwicher smaker alltid godt sammen med en kald øl, prøv gjerne en av disse:
 
Borg Bokkøl (6581) som er litt kraftigere.
 
Våre kjære danske og svenske naboer har lange tradisjoner med å servere noe sterkt, eller "en lille en" til smørbrødene, i tillegg til det duggfriske ølet.
 
Her kommer de nordiske akevittene til sin fulle rett, men ikke server de rett fra fryseren slik at du får kuldesjokk når du nipper til de. Serverer du de romstemperert eller lett avkjølt kommer egensmaken på akevitten nemlig til sin fulle rett.
 
Prøv noen av disse gode akevittene:
 
 
Lykke til med de gode matpakkene
 

BLT-sandwich

BLT-sandwich

Fremgangsmåte

Rør sammen dressingen. La den gjerne stå og trekke en stund.

Sprøstek baconskivene. Legg dem over på kjøkkenpapir for fettavrenning.

Fordel salat og tomatskiver på to brødskiver, legg på bacon og topp det med dressing. Gjenta det hele. Legg de siste brødskivene oppå, trykk sandwichen lett sammen og del den i to diagonalt.

BLT er forkortelse for bacon, lettuce og tomato. En klassisk sandwich fra Amerika.

Tips: Enkleste måten å sprøsteke bacon på er å kle en langform med aluminiumsfolie og legge baconskivene utover. Stek i ovnen på 175 grader til gyldent og sprøtt.

Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Ciabatta nord og sør

Ciabatta nord og sør

Fremgangsmåte

Del ciabattabrødene i to og varm det i 3 minutter i stekeovnen på 150° C.
 
Ta ciabattabrødene ut og smør på et tynt lag med pesto på den ene delen. Legg så spekeskinke og camembert på. Drypp litt olivenolje på den andre delen som skal bli lokk.
 
Sett så ciabattene tilbake i ovnen på 150 ° C i ca. 2 minutter (til osten har smeltet litt).
 
Ta brødene ut av ovnen og legg på ruccolasalat og litt friseesalat. Legg lokket på og server.
 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Hytt og pine

Hytt og pine

Fremgangsmåte

1. Varm brødskivene i brødrister eller stekepanne til de er sprøe.
2. Gni grovbrødene inn med hvitløk og hell over oljen.
3. Hakk basilikumbladene og pinjekjernene og bland i cottage cheese med litt salt og pepper. Fordel utover brødet.
4. Legg på skinkeskivene og  tomat i skiver.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Sandwich med kalkun, nektarin og rød pesto

Sandwich med kalkun, nektarin og rød pesto

Fremgangsmåte

Smør brødskivene med litt smør og legg tynne skiver med stekt kalkunfilet på dem.

Legg deretter på biter med blåmuggost, skiver av nektarin og litt salat.

Topp det hele med litt hjemmelaget rød pesto og avslutt med en skive brød.

Knyt gjerne en hyssing rundt sandwichen hvis du skal ta den med på tur eller ha den i matpakken.

Flere sandwicher og wraps finner du her

Tips: Her har vi brukt en ferdig kalkunfilet, men du kan gjerne steke fileten selv.

Mariner kalkunfileten i litt olje, sitronsaft, krydder og urter. Legg fileten i en ildfast form og stek i ovnen på nederste rille ved 180 grader i ca. 50 minutter eller til steketermometeret viser en kjernetemperatur på 68 grader.

La fileten bli kald før du skjærer den opp. Da har du deilig pålegg som kan brukes flere dager på rad.

Lær å lage din egen pesto

Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich

Flere oppskrifter med blåmuggost

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pestofrisk pastrami

Pestofrisk pastrami

Fremgangsmåte

Del ciabattabrødet i to. Smør først på snøfrisk og deretter pesto på den ene halvdelen.
 
Legg på salat, pastrami, tomatskiver og avokado. Legg på lokket.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Hamburgerrygg med sting

Hamburgerrygg med sting

Fremgangsmåte

Skjær auberginen på langs 1 i cm tykke. Pensle dem godt med olivenolje og grill dem i en grillpanne.
 
Varm brødet raskt på grillen også. Smør et godt lag med aioli på brødskivene. 
 
Ha på fetaost og hamburgerrygg og dekk til med den grillede auberginen. Finhakk mynte og dryss over det hele.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Ciabatta med bacon og sennep er perfekt dagen-derpå-mat

Ciabatta med bacon og sennep er perfekt dagen-derpå-mat

Fremgangsmåte

Skjær soppen i skiver og brun den i pannen sammen med baconskivene.

Del ciabattabrødet og smør på med en blanding av majones og sennep.

Tips:
Du kan også bruke daggammelt brød i skiver.

Legg skinke, bacon, brunet sopp, tomatskiver og mozarella.

Sett ciabattabrødene i ovnen på sterk varme, til osten smelter. Strø på litt ruccola og server.

Her har du flere oppskrifter på deilige ciabattaer

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Vennegjengbrød

Vennegjengbrød

Fremgangsmåte

Skjær et firkantet lokk av loffen, 2 cm fra skorpen. Legg dette til siden. Ta ut innmaten i loffen til det er ca 1,5 cm igjen til skorpen.

Del grønnsakene i skiver, vask salaten og sprøstek baconet.

Hardkok eggene, del dem i små terninger og bland sammen med majones, melk, presset sitronsaft, salt, pepper og finhakket gressløk.

Legg lagvis pålegg, grønnsaker, salat og eggemajones. Press ned etter hvert lag. Fyll loffen helt opp til kanten. Legg på lokket. Press godt sammen.

Pakk vennegjengbrødet inn i aluminiumsfolie og sett det kaldt til servering. Bruk en brødkniv med tagger når du skjærer opp loffen.

Dette er super mat å dele med venner, enten det er på stranda, på piknik eller hjemme rundt bordet. Loffen passer også utmerket som en del av et koldtbord eller frokostbuffet.

Tips: Bruk gjerne et grovt brød som alternativ til loffen.

Annet sommersnadder

 

Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her