Dagens rett

Fransk festmeny

Vive la France, og lenge leve deres kulinariske tradisjoner. Det er Frankrikes nasjonaldag og vi feirer med noen helfranske retter i dag. Bon appétit.

Det er ikke til å stikke under en stol at Frankrike har hatt en enorm innflytelse på gastronomien over hele verden, og hva er vel mer passende enn en meny av franske spesialiteter i dag?
 
Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 
Amuse bouche (appetittvekker):

Rillette av kanin

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

350 g
kaninkjøtt i terninger
200 g
ande- eller gåsefett
1 dl
tørr sider

Fremgangsmåte

Smelt fettet i en ovnsfast gryte, tilsett kanin- og svinekjøttet samt de andre ingrediensene unntatt sideren.

Legg på lokk og la syde i ovn på 175 grader i to timer.

Ta så ut laubærbladene og ha kjøttet i en food processor. Bruk pulsknappen og bland sammen til kjøttet er trådete - tilsett så ca halvparten av kokefettet slik at rilletten blir smørbar.

Tilsett sideren og bland godt før du smaker til med salt og pepper.

Ha rilletten over i en form og avkjøl i minimum 3 timer og dekk til med plastfilm eller smurt bakepapir.

Sendt inn av

Foto: margouillatphotos

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Forrett:

Den gode franske løksuppe

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 ss
2.5 ss

Fremgangsmåte

Smør og olje blandes i varm panne. Løkskivene freses til de er gyldne og møre. Rør i melet og spe med kraften. La suppen koke 8-10 minutter. Smak til med salt og pepper.

Hell suppen over i ildfaste porsjonsskåler. Legg et stykke med ristet loff i hver suppeskål og dryss så over reven ost på toppen.

Skålene settes inn i ovn ved 250 °C. Beregn ca. 10 minutter.

Suppen serveres rykende varm.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fougasse med soltørkete tomater og bacon eller ansjos

Fremgangsmåte

Pisk ut tørrgjæren i vannet. La stå i noen minutter. Tilsett oljen. Hell melet i en bakebolle sammen med saltet og rør inn væsken. Kna til du får en fast og seig men ikke klissete deig. Spe eventuelt med mer vann eller mel.

La heve i minst halvannen time på et lunt sted.

Kutt bacon i terninger og sprøstek. Legg på et tørkepapir for å dryppe av. Velger du ansjos, kuttes de i passe store biter. Kutt løken fint. Kutt tomatene i strimler.

Ta deigen ut av bollen og arbeid den godt. Kjevle ut som til pizza med avlang form. Legg den på et bakepapir. Smør crème fraîche utover halvparten. Dryss bacon, løk og tomater utover. Brett sammen. Lag kutt i deigen med 3-4 cm mellomrom. Pisk egget og pensle deigen.

Stek i 20-22 minutter ved 220 grader til den er gyllen.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Hovedrett:

Gratinert ishavsrøye med Gruyèresaus, brokkoli og soltørket tomat

Fremgangsmåte

Gruyèresaus:
Smelt smør i en tykkbunnet stålkjele, ha i mel og rør dette godt sammen.
 
Spe med varm kraft og fløte. Kok opp og la trekke på lav varme i minimum 10 minutter, og aller helst opp mot en halv time, mens du rører jevnlig.
 
Smak til med salt, pepper og muskat. Tilsett osten og rør denne godt inn i sausen. Sett til side og kjøl litt ned.

Fisken:
Pensle et ildfast fat eller stekebrett med litt kant med olje. Krydre fisken og legg denne på fatet.

Fisken bakes i ovn ved 180 grader i ca 5 minutter, litt avhengig av tykkelse på fisken. Fordel rikelig med saus over og gratiner i ovn til sausen har fått en gylden overflate.
 
Sausen som blir liggende på fatet og ikke er festet til fisken kan med fordel benyttes som ekstra saus til gjestene.

Brokkoli og soltørket tomat:
Del brokkolien opp i små buketter og gi de et kort oppkok i godt saltet vann. Hell av vannet og sett til side.
 
Varm opp en kasserolle eller en sauteringspanne, og ha i olivenoljen. Ha i sjalottløken og fres denne under konstant omrøring til den blir gylden men uten at den tar farge.
 
Ha i brokkolibukettene og de finhakkede soltørkede tomatene, bland sammen og smak til med salt og pepper.
 
Tips: Får du ikke tak i ishavsrøye kan du bruke ørret- eller laksefilet.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Ost:

Pain perdu med blåmuggost, ristete nøtter og eplevinaigrette

Fremgangsmåte

Pisk sammen egg og sukker. Tilsett melk, muskatnøtt, pepper og salt. Varm melange i en steikepanne. Dypp brødskivene i blandingen og stek gyllenbrune på hver side.

Skjær blåmuggost i tynne skiver. Legg salatblader på brødskivene. Fordel osten og deretter valnøttene over. Drypp tilslutt vinaigretten over.

Sukkerristete nøtter:
Kok opp vann, sukker og eplesidereddik. Ha i nøttene og skru ned varmen. La trekke i ca 15 minutter. Sett ovnen på 180 grader. Ta nøttene opp av laken og legg dem på et bakepapir. Stek nøttene i 12 minutter til de blir lett gylne. Avkjøl.

Skyll og del opp salaten. La dryppe godt av. Legg den gjerne utover kjøkkenpapir.

Pisk sammen ingrediensene til vinaigretten. Smak til med salt og pepper.

Sendt inn av

Foto: melk.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Dessert:

Crème Brûlée

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

4 dl
5 stk

Fremgangsmåte

Kok opp melk, fløte, sukker og frøene fra vaniljestangen. Du kan også legge hele stangen i kjelen for maksimal smak men husk å del den på langs. Avkjøl og rør inn lett sammenpiskede egg. Sil blandingen over i ildfaste porsjonsformer.
 
Sett dem i en langpannen med varmt vann halvveis opp. 
 
Stek crème brûléen ved 125 grader i ca. 40 minutter eller til kremen har stivnet. Ta formene ut av vannbadet og avkjøl. Oppbevar kjølig fram til servering.
Dryss litt sukker over hver og sett noen minutter under varm grill eller bruk en skibrenner til sukkeret har karamellisert seg.
 

Tips:
Crème brûléen kan gjerne lages dagen før, mens karamelliseringen må gjøres like før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen