Juletapas

Juletapas kan meget vel være akkurat det som skal til for at julens måltider skal bli noe mer spennende enn den tradisjonelle julematen. I dag får du derfor tips til en rekke mindre retter som også kan deles med nære venner og familie.
Redaksjonen
27 Desember 2006 - 01:00

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Rester av skinkesteik eller ribbe til juletapas

Rester av skinkesteik eller ribbe til juletapas

Fremgangsmåte

  1. Anrett skiver av skinkestek sammen med rødkål, surkål og selskapserter.
  2. Sursøt rødkål til juletapas:
    Vask og snitt kålen fint. Ha ingrediensene i en gryte og kok ved svak varme til kålen er mør. Smak til med salt, sitronsaft og revet ingefær.
  3. Surkål til juletapas:
    Smelt smør og olje i en kjele, tilsett kål og fres dette lett. Tilsett de øvrige ingrediensene, og la det hele koke til det er mørt og smakfullt.

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Flere oppskrifter med skinkestek får du her

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Spania
    Spania
    Volum: 0.75 l Pris: 549.90 kr Bestillingsutvalget
    93 POENG
  • Slovenia
    Slovenia
    Volum: 0.75 l Pris: 420.10 kr Bestillingsutvalget
    92 POENG
  • Norge
    Norge
    Volum: 0.75 l Pris: 121.90 kr Bestillingsutvalget
    91 POENG
  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 514.90 kr Bestillingsutvalget
    88 POENG
  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 152.90 kr Basisutvalget
    82 POENG

Julepølser og medisterkaker til juletapas

Julepølser og medisterkaker til juletapas

Fremgangsmåte

  1. Medisterpølser og medisterkaker stekes i panna. Skjær pølsene i biter og del kakene i to eller fire ved servering.
  2. Skrell gulrøtter, kålrot og poteter og skjær dem i staver eller terninger. Kok grønnsakene knapt møre (ca 5 minutter).
  3. Varm smør og olje i en stekepanne eller grillpanne og stek/grill grønnsakene til de er gylne.
  4. Legg opp medisterpølser, medisterkaker og grønnsaker som en varmrett.

Slik lager du enkelt dine egne medisterkaker

Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten

Klassiske retter til tapas finner du her

Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pinnekjøtt i tomatsaus til juletapas

Pinnekjøtt i tomatsaus til juletapas

Fremgangsmåte

  1. Rens hvitløk og sjalottløk. Finhakk all løken og surr den raskt i litt olje i panna.
  2. Tilsett hermetiske tomater, og halvparten av basilikumen. La det hele koke ca 20 minutter, tilsett resten av basilikumen, og vend den inn i tomatsausen.
  3. Hell så sausen over pinnekjøttet, og la det trekke i noen minutter.

Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten

Klassiske retter til tapas finner du her

Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fenalår til juletapas

Fenalår til juletapas

Fremgangsmåte

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Bruschetta med lammerull

Bruschetta med lammerull
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du paprikasalat

Slik lager du paprikasalat

Fremgangsmåte

  1. Del paprikaen i fire og vend i olivenolje. Bakes møre på 250 ºC, gjerne under grillelement. De skal bli nesten brent.
  2. Forvell brekkbønnene i 2 minutter i kokende vann.
  3. Flå skinnet av paprikaen.
  4. Del i strimler og bland dem sammen med kokte brekkbønner, paprikapulver, salt og pepper, olje og hakket persille.

Tips:
Det er lettere å ta skinnet av paprikaen hvis du dekker formen med aliminiumsfolie eller plastfilm etter steking. La det ligge i ca. 10 minutter.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Vaniljekesam-sitronkrem med bringebær

Vaniljekesam-sitronkrem med bringebær

Fremgangsmåte

Vaniljekesam-sitronkrem:
Pisk eggeplommene luftige med 50 g sukker. Kok opp resten av sukkeret og vannet og la det koke til en sirup. Hell den varme sirupen i eggeplommene mens maskinen går. Pisk eggedosisen kald.
 

Bløtlegg gelatin i kald vann i 5 minutter. Del sitronen og klem ut juicen. Kok den opp og trekk kjelen av platen. Kryst vannet ut av gelatinen og smelt den i den varme juicen. Pisk juicen ned i eggeplommene.

Visp kremfløten til lett krem. Vend kesamen ned i eggeblandingen med en visp. Vend tilslutt inn kremen med en slikkepott. Sett til avkjøling til den stivner (Ca 3 timer).

Mandelmakroner:
Kjør mandler, eventuelt kakopulver og melis til fint mel i en matprosessor og sikt det.
 

Pisk sukker og eggehvite til stiv marengs. Vend mandelmelet inn i marengsen med en slikkepott. Vend også inn noen dråper konditorfarge hvis du velger å bruke det istedenfor kakao.

Bruk en sprøytepose og sprøyt topper som er 2 cm i diameter på en bakepapirkledd stekeplate.

Sett stekeovnen på 170 ºC.

La mandelmakronene stå på kjøkkenbenken og tørke i 20 minutter før du steker dem i 15-20 minutter.

La makronene bli avkjølt før du tar dem av bakepapiret. De skal være myke inni og sprø utenpå. Blir de for sprø, kan de ligge i kjøleskapet natten over.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Her får du svært så praktiske kokketips

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Sverre Sætre og Erling Sundal / TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip
Dagens rett

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip

Julematen er i butikkene allerede. Da passer det fint å prøve noen nye kombinasjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her