Dagens rett

Oksestek med fløtegratinerte poteter

Hvorfor ikke sette en god gammel klassiker på menyen denne søndagen i det vi serverer en deilig oksestek.

Retter laget på storfekjøtt kan være så mangt, og de beste oppskriftene finner du her hos oss.
 
Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Oksestek med rødvinssaus

Antall porsjoner

6-8

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1.5 kg
surret stek
2 ts
1 stk
5 dl
Rødvinssaus
3 ss
smør/margarin
3 dl
kraft/buljong
3.5 dl
1 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Gni steken inn med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen. Skrell løk og gulrøttene og del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt.
Sett den i forvarmet stekeovn på 175°C. Etter ca ½ time helles vann i formen. Etterfyll vann i løpet av steketiden dersom det er nødvendig.
Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken. Når termometeret viser 65°C er steken rosa inni. Ved 70°C er snittflaten grå.
 
Ta steken ut av ovnen  litt før den når ønsket kjernetemperatur, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile minst 15 minutter før du skjærer den i skiver.
 
Rødvinssaus:
Finhakk løk og hvitløk og fres det i 1 ss smør over middels høy varme til det blir blankt og mykt, men uten at det tar farge. Dryss på mel og spe med kraften og 3 dl av vinen. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 15 min.
Sil sausen. Kok opp, tilsett resten av vinen og rør i ripsgeleen. Smak til med salt og rør til slutt inn 2 ss smør, da blir sausen blank
 
Servér med fløtegratinerte poteter, de bakte grønnsakene og rødvinssausen.
 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fløtegratinerte poteter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

8 stk
1 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Potetene skrelles og skjæres i tynne skiver før de legges over i en smurt ildfast form, gjerne taksteinslagt. Dryss så over finhakket hvitløk, salt og pepper. Hell over fløten. Formen settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 °C. Beregn steketiden til vel 1 time. Ca. 20 minutter før formen skal tas ut, drysses det over et lag med reven ost.

Gratinerte poteter kan varieres mye. Finhakket løk, tynne purreringer, finhakket paprika og ev. litt chili kan med fordel nyttes. Sopp i skiver kan også være et alternativ.

Dersom potetskivene gis et oppkok først, forkortes tiden i stekeovnen.

Fløtestuede poteter kan serveres til så mye, eksempelvis til roastbiff, kylling, kalkun og kokt skinke for å nevne noe. En grønn salatbolle ved siden av er meget godt.

NB. Lag store porsjoner med gratinerte poteter, da erfaringen tilsier at det "går mye", mens "tilbehøret" drøyes!

Her finner du mange spenstige potetretter

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Dagens rett på MMS og WAP
 
Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Til toppen