Jan Pettersen har klart det unike: Å ta noen av Spanias mest tradisjonsrike produkter, fornye dem, både innvendig og utvendig, og samtidig sikre seg aksept hos selveste spanskekongen. Bodega Rey Fernando de Castilla er en norsk suksesshistorie i Spania.
Det er mange adelige spor i Rheingau, men det blå blodet har ikke alltid resultert i topp kvalitet. Det har dagens slottseiere gjort noe med. Og de lager bedre viner enn på lenge, muligens enn noensinne.
At det finnes gode alkoholfrie alternativer er minst like viktig i julesesongen som ellers. Selv om alkoholfritt øl mangler fylden og smakskraften i et ekte øl, gjør det beste i testen en bra jobb.
Butikkølet er en like uensartet gruppe som sterkølet. Det er veldig stor forskjell mellom toppskårerne og "middelhavsfarerne" som i beste fall fungerer kun som tørsteslukkere.
Det er i denne gruppen vi finner juleølene som havner på flest bord i løpet av de neste ukene. Og årets test byr ikke på så mange overraskelser i toppen sammenlignet med tidligere år. Med andre ord trygt og godt.
Castello di Brolio stråler i ny vellykket årgang, men den er ikke noe for de som liker en tradisjonell chiantistil. De vil foretrekke Monsanto Chianti Classico 2007.