Guide
Sommerkål kan spises så ofte du orker

Sommerkål kan spises så ofte du orker

Den supersunne sommerkålen fortjener mer oppmerksomhet så sprø og sødmefylt som den er akkurat nå. Her er 10 oppskrifter du må prøve.
19 Juni 2025 - 00:51

Dampet nykål med smeltet smør er vanvittig enkelt og tilsvarende godt. Men du har kanskje ikke lyst på det hver dag. Derimot bør du prøve nykål som salat, wok, vårrull, granité, energidrikk, stuing, i pastaretten eller på grillen.

Nykål eller sommerkål kan brukes til alt dette. Så fleksibel og medgjørlig på kjøkkenet er den at den kan spises hver dag. I tillegg er den veldig sunn.

Her er alle våre lekre oppskrifter med nykål

Nykål på grillen

Nykål på grillen

Fremgangsmåte

  1. Skyll nykålen og skjær den i båter. Pensle kålbåtene med olje.
  2. Legg kålen først på indirekte varme et par minutter og deretter direkte på grillristen.
  3. Skjær tomatene i strimler og dryss over ved servering. Til slutt kan du drysse over finhakkete urter.
Tips:
Perfekt tilbehør til såvel grillet fisk og kjøtt av alle slag.
 

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget sommerruller

Hjemmelaget sommerruller

Fremgangsmåte

  1. Vask og rens alle grønnsakene.
  2. Ta av de største bladene på nykålen og forvell dem i 1-2 minutter. Avkjøl. Disse skal brukes til rullene.
  3. Skjær resten av kålen og de andre grønnsakene i strimler.
  4. Varm opp oljen i en wok eller stekepanne med litt høye kanter og tilsett grønnsakene. Wok dem i 2-3 minutter.
  5. Tilsett presset hvitløk, teriyakisaus og sesamfrø, og bland inn bønnespirer og frisk koriander til slutt.
  6. Legg et par spiseskjeer med wokblandingen på hvert kålblad og pakk inn slik at de får vårrull-fasong.

Kålrullene kan serveres slik de er, f.eks. sammen med resten av woken, eller de kan serveres som tilbehør til middag. De kan også stekes i varm olje på hver side før servering.

Tips: Perfekt tilbehør til så vel grillet fisk og kjøtt av alle slag.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fristende nykålsalat

Fristende nykålsalat

Fremgangsmåte

  1. Salat:
  2. Skyll alle grønnsakene.
  3. Skjær nykålen i strimler og resten av grønnsakene i tynne skiver (gjerne med "mandolin").
  4. Dressing:
  5. Bland alle ingrediensene til vinaigretten, unntatt oljen som skal pisket inn til slutt.
  6. Hell dressingen over salaten rett før servering.

Ni fristende retter med nykål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Nykålsalat med erter, vårløk og byggris

Nykålsalat med erter, vårløk og byggris

Fremgangsmåte

  1. Salat:
  2. Kok byggrisen etter anvisningen på pakken. Avkjøl.
  3. Forvell ertene raskt. Avkjøl.
  4. Finsnitt kålen og vårløken.
  5. Bland alt sammen.
  6. Dressing:
  7. Rør sammen sennep, vineddik, salt og pepper i en skål.
  8. Visp inn olivenolje og tilsett hakket kruspersille til slutt.
  9. Server nykålsalaten sammen med dressingen - enten over salaten eller i en skål for seg.

Ni fristende retter med nykål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wok med nykål, vårløk og fersken

Wok med nykål, vårløk og fersken

Fremgangsmåte

  1. Lag woksausen først. Bland juice, honning, eddik, hvitløk og potetmel i en kjele og kok opp under omrøring.
  2. Smak til med salt, limesaft og finrevet limeskall. Vask grønnsakene og ferskenen.
  3. Del sukkererter i to og finhakk sjalottløken.
  4. Del nykål i båter og fjern den grove stilken. Skjær deretter kålen i strimler.
  5. Del ferskenen i tynne båter og paprikaene i strimler.

Ni fristende retter med nykål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Nykålsalat med quinoa og granateple

Nykålsalat med quinoa og granateple

Fremgangsmåte

  1. Skyll quinoaen og kok den som anvist på pakken, gjerne i vann tilsatt buljong. Avkjøl og rist kornene fra hverandre f.eks. med en gaffel.
  2. Skyll kål og vårløk og finsnitt dem.
  3. Del granateplet ved å skjære et snitt rundt skallet diagonalt (NB. Bare i skallet). Brekk granateplet i biter og plukk ut kjernene.
  4. Finhakk koriander.
  5. Bland alle ingrediensene sammen, men spar noen granateplekjerner til pynt.
  6. Press limesaft over salaten og litt nykvernet pepper.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Østerrike
    Østerrike
    Volum: 0.75 l Pris: 199.90 kr Basisutvalget
    84 POENG

Kremet nykålsalat med tagliatelle

Kremet nykålsalat med tagliatelle

Fremgangsmåte

  1. Kok tagliatelle som anvist på pakken. Avkjøl. Du kan gjerne bruke en annen pasta.
  2. Skjær nykål i brede strimler og dypp dem i kokende vann. Avkjøl.
  3. Finhakk vårløk og kruspersille.
  4. Bland ingrediensene til dressingen og bland alt sammen til en kremet salat.
  5. Stek grønnsakene raskt på sterk varme i en wokpanne eller i en dyp stekepanne. Rør om hele tiden.
  6. Slå den ferdige woksausen over og bland alt rask sammen i woken.
Tips: Denne salaten kan brukes på et koldtbord, serveres til spekemat, til røykt fisk eller til pølser.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Granité med nykål, eple og ingefær

Granité med nykål, eple og ingefær

Fremgangsmåte

  1. Kok sukkerlake av vann og sukker. Avkjøl den.
  2. Rens og skjær frukt og grønnsaker i biter, tilsett ingefæren og press det til juice i en juicemaskin.
  3. Smak juicen til med sukkerlake, og hell det i en vid form. Sett formen i fryseren.
  4. Ta formen ut etter en time og skrap løs isen som har dannet seg med en gaffel.
  5. Fortsett å gjøre dette hver halve time til alt har fryst. Bruk gjerne alarm, så du ikke glemmer tiden.
  6. Ved servering: La formen med graniteen stå ca. 20 minutter på kjøkkenbenken før du legger noen skjeer i kalde serveringsglass.

Pynt f.eks. med et mynteblad. Server straks.

Tips:
Har du ikke juicemaskin, så kan du bruke en blender. Graniteen får da en litt annen konsistens, men er like god.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grønn juice

Grønn juice

Fremgangsmåte

  1. Skjær stilksellerien, epler og nykål i biter som passer juicemaskinen din.
  2. Bruk en juicemaskin og press gjennom frukt- og grønnsakbitene.
  3. Fyll et glass med isbiter og hell juicen i glasset.
  4. Pynt gjerne som på bildet.
Tips:
Nypresset juice taper seg raskt næringsmessig og bør drikkes umiddelbart. Lag derfor ikke mer juice enn nødvendig.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sommerkålstuing

Sommerkålstuing

Fremgangsmåte

  1. Del kålen i litt store terninger og kok den i vann og salt i ca. 10 minutter til den er mør helt  gjennom.
  2. Smelt smør i en kjele og tilsett melet.
  3. Spe med kokekraft fra kålen og melk, til du får en litt tykk hvit saus. La sausen koke i ca. 5 minutter under omrøring.
  4. Smak til med muskat, salt og pepper.
  5. Tilsett den kokte kålen og bland den godt inn i sausen.
Tips:
Server nylaget kålstuing f.eks. til kjøttkaker, pølseretter eller retter av røkt kjøtt.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her