Guide
Sommerkål kan spises så ofte du orker

Sommerkål kan spises så ofte du orker

Den supersunne sommerkålen fortjener mer oppmerksomhet så sprø og sødmefylt som den er akkurat nå. Her er 10 oppskrifter du må prøve.
19 Juni 2025 - 00:51

Dampet nykål med smeltet smør er vanvittig enkelt og tilsvarende godt. Men du har kanskje ikke lyst på det hver dag. Derimot bør du prøve nykål som salat, wok, vårrull, granité, energidrikk, stuing, i pastaretten eller på grillen.

Nykål eller sommerkål kan brukes til alt dette. Så fleksibel og medgjørlig på kjøkkenet er den at den kan spises hver dag. I tillegg er den veldig sunn.

Her er alle våre lekre oppskrifter med nykål

Nykål på grillen

Nykål på grillen

Fremgangsmåte

  1. Skyll nykålen og skjær den i båter. Pensle kålbåtene med olje.
  2. Legg kålen først på indirekte varme et par minutter og deretter direkte på grillristen.
  3. Skjær tomatene i strimler og dryss over ved servering. Til slutt kan du drysse over finhakkete urter.
Tips:
Perfekt tilbehør til såvel grillet fisk og kjøtt av alle slag.
 

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hjemmelaget sommerruller

Hjemmelaget sommerruller

Fremgangsmåte

  1. Vask og rens alle grønnsakene.
  2. Ta av de største bladene på nykålen og forvell dem i 1-2 minutter. Avkjøl. Disse skal brukes til rullene.
  3. Skjær resten av kålen og de andre grønnsakene i strimler.
  4. Varm opp oljen i en wok eller stekepanne med litt høye kanter og tilsett grønnsakene. Wok dem i 2-3 minutter.
  5. Tilsett presset hvitløk, teriyakisaus og sesamfrø, og bland inn bønnespirer og frisk koriander til slutt.
  6. Legg et par spiseskjeer med wokblandingen på hvert kålblad og pakk inn slik at de får vårrull-fasong.

Kålrullene kan serveres slik de er, f.eks. sammen med resten av woken, eller de kan serveres som tilbehør til middag. De kan også stekes i varm olje på hver side før servering.

Tips: Perfekt tilbehør til så vel grillet fisk og kjøtt av alle slag.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fristende nykålsalat

Fristende nykålsalat

Fremgangsmåte

  1. Salat:
  2. Skyll alle grønnsakene.
  3. Skjær nykålen i strimler og resten av grønnsakene i tynne skiver (gjerne med "mandolin").
  4. Dressing:
  5. Bland alle ingrediensene til vinaigretten, unntatt oljen som skal pisket inn til slutt.
  6. Hell dressingen over salaten rett før servering.

Ni fristende retter med nykål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Nykålsalat med erter, vårløk og byggris

Nykålsalat med erter, vårløk og byggris

Fremgangsmåte

  1. Salat:
  2. Kok byggrisen etter anvisningen på pakken. Avkjøl.
  3. Forvell ertene raskt. Avkjøl.
  4. Finsnitt kålen og vårløken.
  5. Bland alt sammen.
  6. Dressing:
  7. Rør sammen sennep, vineddik, salt og pepper i en skål.
  8. Visp inn olivenolje og tilsett hakket kruspersille til slutt.
  9. Server nykålsalaten sammen med dressingen - enten over salaten eller i en skål for seg.

Ni fristende retter med nykål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wok med nykål, vårløk og fersken

Wok med nykål, vårløk og fersken

Fremgangsmåte

  1. Lag woksausen først. Bland juice, honning, eddik, hvitløk og potetmel i en kjele og kok opp under omrøring.
  2. Smak til med salt, limesaft og finrevet limeskall. Vask grønnsakene og ferskenen.
  3. Del sukkererter i to og finhakk sjalottløken.
  4. Del nykål i båter og fjern den grove stilken. Skjær deretter kålen i strimler.
  5. Del ferskenen i tynne båter og paprikaene i strimler.

Ni fristende retter med nykål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Nykålsalat med quinoa og granateple

Nykålsalat med quinoa og granateple

Fremgangsmåte

  1. Skyll quinoaen og kok den som anvist på pakken, gjerne i vann tilsatt buljong. Avkjøl og rist kornene fra hverandre f.eks. med en gaffel.
  2. Skyll kål og vårløk og finsnitt dem.
  3. Del granateplet ved å skjære et snitt rundt skallet diagonalt (NB. Bare i skallet). Brekk granateplet i biter og plukk ut kjernene.
  4. Finhakk koriander.
  5. Bland alle ingrediensene sammen, men spar noen granateplekjerner til pynt.
  6. Press limesaft over salaten og litt nykvernet pepper.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Østerrike
    Østerrike
    Volum: 0.75 l Pris: 199.90 kr Basisutvalget
    84 POENG

Kremet nykålsalat med tagliatelle

Kremet nykålsalat med tagliatelle

Fremgangsmåte

  1. Kok tagliatelle som anvist på pakken. Avkjøl. Du kan gjerne bruke en annen pasta.
  2. Skjær nykål i brede strimler og dypp dem i kokende vann. Avkjøl.
  3. Finhakk vårløk og kruspersille.
  4. Bland ingrediensene til dressingen og bland alt sammen til en kremet salat.
  5. Stek grønnsakene raskt på sterk varme i en wokpanne eller i en dyp stekepanne. Rør om hele tiden.
  6. Slå den ferdige woksausen over og bland alt rask sammen i woken.
Tips: Denne salaten kan brukes på et koldtbord, serveres til spekemat, til røykt fisk eller til pølser.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Granité med nykål, eple og ingefær

Granité med nykål, eple og ingefær

Fremgangsmåte

  1. Kok sukkerlake av vann og sukker. Avkjøl den.
  2. Rens og skjær frukt og grønnsaker i biter, tilsett ingefæren og press det til juice i en juicemaskin.
  3. Smak juicen til med sukkerlake, og hell det i en vid form. Sett formen i fryseren.
  4. Ta formen ut etter en time og skrap løs isen som har dannet seg med en gaffel.
  5. Fortsett å gjøre dette hver halve time til alt har fryst. Bruk gjerne alarm, så du ikke glemmer tiden.
  6. Ved servering: La formen med graniteen stå ca. 20 minutter på kjøkkenbenken før du legger noen skjeer i kalde serveringsglass.

Pynt f.eks. med et mynteblad. Server straks.

Tips:
Har du ikke juicemaskin, så kan du bruke en blender. Graniteen får da en litt annen konsistens, men er like god.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grønn juice

Grønn juice

Fremgangsmåte

  1. Skjær stilksellerien, epler og nykål i biter som passer juicemaskinen din.
  2. Bruk en juicemaskin og press gjennom frukt- og grønnsakbitene.
  3. Fyll et glass med isbiter og hell juicen i glasset.
  4. Pynt gjerne som på bildet.
Tips:
Nypresset juice taper seg raskt næringsmessig og bør drikkes umiddelbart. Lag derfor ikke mer juice enn nødvendig.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sommerkålstuing

Sommerkålstuing

Fremgangsmåte

  1. Del kålen i litt store terninger og kok den i vann og salt i ca. 10 minutter til den er mør helt  gjennom.
  2. Smelt smør i en kjele og tilsett melet.
  3. Spe med kokekraft fra kålen og melk, til du får en litt tykk hvit saus. La sausen koke i ca. 5 minutter under omrøring.
  4. Smak til med muskat, salt og pepper.
  5. Tilsett den kokte kålen og bland den godt inn i sausen.
Tips:
Server nylaget kålstuing f.eks. til kjøttkaker, pølseretter eller retter av røkt kjøtt.

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober
+
Tester

Barolo i 2021-årgang er for den tålmodige - men det er også annet godt nytt på spesialpolet i oktober

Her finner du både Sassicaia, Biondi-Santi og Soldera Case Basse samt noen andre utenfor allfarvei-italienere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nudler er den beste hurtigmiddagen
Dagens rett

Nudler er den beste hurtigmiddagen

Stekte nudler er godt å ty til i en travel hverdag. Denne oppskriften er både lynrask å lage og full av smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets 10 beste norske vinkart er kåret - vi snakker om verdensklasse

At norske vinkart er i verdensklasse, er slått fast en gang for alle. 10 av dem stakk av med gull i Star Wine List Norway 2025 og samtlige konkurrerer i verdensfinalen i juni 2026.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her