To sikre vinnere

Franskmenn er med rette stolte av sin vin. Italienerne er kjent over hele verden for sin pasta. Tyskerne for sine biler og Japan for sin teknologi. Er det noe vi nordmenn har grunn til virkelig å være stolte av, er det fisken vår. Skriv ut disse flotte op
Redaksjonen
15 Juni 2004 - 09:19

Vil du gjerne servere fisk og er i tvil om hva familien liker? Da kan du trygt velge laks eller kveite. De er sikre vinnere både hos store og små. Velg laksen med et fast og delikat rødt fiskekjøtt eller den flotte kveita med fast og delikat hvitt fiskekjøtt. Begge har lite ben og er svært anvendelige til mange ulike retter. Det er ikke uten grunn at den går under benevnelsen edelfisk.

Fisk til fest
I Norge er våren og sommeren en periode med mange offisielle og enda flere private festdager. Da serverer vi de tradisjonelle festrettene og det er ofte retter med laks som står på menyen. Til tross for at laks i dag er tilgjengelige hele året har den beholdt sin status som festfisk. Laks eksporteres i enormt kvanta, og er vel en av Norges beste ambassadører. Rent vann og Golfstrømmen er selve grunnlaget for den høye kvalitet en som norsk fisk er blitt så kjent for. Og bruksområdene er nærmest uendelige.

Vellykket utfordring
Det kan være en utfordring å arrangere det store familieselskapet, lage mat til mange flere personer enn man ellers gjør og så være sikker på at alt blir vellykket. Med laks på menyen kan du velge retter og servering som er enkle og som smaker godt og som kan lages til mange uten store problemer. Laksen har et fast, delikat, rødfarget kjøtt og en saftig og god smak. Dette gjør den velegnet til både koking, steking, grilling, ovnsbaking, graving og røyking.

Kveite har i likhet med laks lange tradisjoner som edel festfisk, i mange strøk av landet er det julefisken framfor alle andre. I dag har vi kommet langt med oppdrett av kveite og dette gjør tilførselen stabil over det meste av året. Derfor kan vi også sette kveite på menyen til vårens festmiddager. Kveite er en flott råvare og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Den kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn.

Lykke til med en rekke flotte middagsmuligheter!

Laksesuppe med safran og blåskjell

Laksesuppe med safran og blåskjell

Fremgangsmåte

  1. Vask og skyll blåskjellene godt og fjern byssustrådene.
  2. Kok dem i hvitvin og finhakket persille til de åpner seg.
  3. Kast blåskjell som ikke åpner seg. Sil fra kraften og ta vare på den.
  4. Kok opp blåskjellkraften. Spe på med skalldyrkraft eller fiskebuljong oppløst i vann. 
  5. Tilsett fløte og la suppen småkoke ca 10-15 minutter.
  6. Ha i mer kraft/buljong om den blir for tykk.
  7. Tilsett safran og kok opp. Smak til med salt og hvit pepper.
  8. Skjær laksefilet i biter og ha den i og la dem trekke ett minutt.
  9. Rens blåskjellene og ha dem i.

Server suppen med lyst brød og kryddersmør (smør tilsatt finhakket persille og hvitløk).

Topp gjerne med reker. Har du argentinske grillreker, er det ekstra dekorativt. Friske urter er en selvfølge.

Se flere lekre fiskesupper her

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pasta med røkt laks

Pasta med røkt laks

Fremgangsmåte

Kok pastaen etter anvisning på pakken.

Kok opp vårløk og fiskekraft. Tilsett fløten og kok inn med ca 1/3. Jevne om nødvendig med maisenna rørt ut i litt vann. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper og legg i fisken og la den bli varm.

Server med nykokt pasta og finhakkede urter og gjerne revet ost. Frisk basilikum smaker godt i denne retten.

Dersom det er vanskelig å få tak i kan du bruke tørket basilikum. Da må du bruke noe mindre mengde, 3-4 teskjeer i stedet for spiseskjeer, og ha urtekrydderet i sausen mens den koker. Tørket krydder trenger å få trekke i retten for å avgi smak.

Her er alt du behøver å vite om pasta

Se våre andre forslag med pasta og fisk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Laks i wok

Laks i wok

Fremgangsmåte

Gjør klar alle grønnsakene. De skal renses og kuttes i strimler eller skiver. Broccolien deles i små buketter og stilken skjæres i skiver.

Fiskefiléten skjæres i terninger ca 3x3 cm, pass på at alle bein er fjernet.

Varm oljen i en stekepanne eller wokpanne til den er godt varm. Stek fiskebitene gylne og legg dem over på et varmt fat. Dryss litt salt og pepper over.

Stek raskt broccoli, gulrot, og purre 2 -3 minutter og legg dem over fisken på fatet.

Stek deretter løk og hvitløk 2 minutter. Tilsett soyasaus og fiskebuljong og jevne med maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med "fem-krydder" ev salt og pepper.

I denne sausen kan du også ha i 1 ts revet frisk ingefærrot og ½ finhakket chili dersom du vil ha en sterkere saus.

Hell sausen over fisken og grønnsakene.

Fem-krydder er en kinesisk krydderblanding som du får kjøpt i internasjonale butikker. Det kan sløyfes eller du kan prøve andre krydder for eks. andre orientalsk krydderblandinger. Det finnes mange typer i handelen. Andre grønnsaker kan brukes. Velg gjerne et par hovedgrønnsaker og 2-3 smaksgrønnsaker.

Tips til risen:
Surr risen i litt olivenolje og ha en fiskebuljongterning i kokevannet. Tilsett 1/2 dl grovhakkede hasselnøtter, pinjenøtter eller cashewnøtter når den er ferdig.
 
 
 

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gratinert kveite

Gratinert kveite

Fremgangsmåte

Kok risen etter anvisning på pakken.

Rens og skjær purre og gulrøtter i ca 1 cm store terninger/ringer.

Smør en ildfast form og legg grønnsakene i. Strø salt og krydder på fisken og legg denne over grønnsakene.

Hell fløte og fiskekraft over. Stekes i ovn ca 10 minutter ved 200 grader.

Strø over osten og stek 5 minutter til. Server med kokt ris.

Her finner du mange deilige retter med kveite

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Dampet/kokt kveite

Dampet/kokt kveite

Fremgangsmåte

  1. Vask og renskjær kveiteskivene eller skjær kveitefiléten i serveringstykker.
  2. Kok opp en vid kjele med vann tilsatt salt og krydder.
  3. Ta kjelen av plata og legg kveitestykkene ned i det kokende vannet.
  4. Kok opp og la dem trekke ca 15 minutter, skal ikke boblekoke.
  5. Legg dem over på et fat og server med kokte poteter, rømme og agurksalat.

Alternativt tilbehør:

Kokt broccoli, poteter og Sandefjordsmør.

Her finner du flere oppskrifter med kveite

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du sandefjordsmør

Slik lager du sandefjordsmør

Fremgangsmåte

  1. Kok opp fløten over middels høy varme uten lokk i ca. 5 minutter mens du passer på hele tiden slik at det ikke koker over.
  2. Slå varmen ned på svak varme og visp inn smøret i små terninger. Sausen må ikke koke mens smøret vispes inn, da vil den skille seg.
  3. Smak til med salt og hvit pepper og rør inn finhakket persille.

Server fisken rykende varm og nykokt på varme tallerkener med sandefjordsmør, gulrot og kokte poteter.

 Her er oppskriften med torsk og sandefjordsmør

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Stekt eller grillet kveite på spinatseng

Stekt eller grillet kveite på spinatseng

Fremgangsmåte

Del fileten i porsjonsbiter. Dryss på litt salt, pepper og rosepepper. 

Tips:
Om du bruker kveite i skiver, fjern skinn og ben. Tørk godt med kjøkkenpapir.

Brun halvparten av smøret i pannen og stek fisken ca. 2-3 minutter på hver side. Eller grill den. Dryss over halvparten av de friske urtene. Hold varm.

Spinatseng:
Smelt halvparten av smøret i pannen og tilsett hvitløk og vårløk samt resten av timianen og mynten. Stek mykt under omrøring. Hell på hvitvin og la koke inn. Tilsett i spinat like før servering. Rør godt slik at den "faller sammen" og bli godt gjennomvarm. Dryss på litt salt og pepper.

Fordel spinaten på varme tallerkener og legg fiskestykkene på. Nykokte mandelpoteter og en god hollandaisesaus smaker fortreffelig til.

Mange flere kvite oppskrifter finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kveitesuppe

Kveitesuppe

Fremgangsmåte

  1. Rens grønnsakene og skjær dem i strimler.
  2. Kok kveitehodet opp, skum godt og la det trekke ca 20 minutter. 
  3. Ta hodet forsiktig opp og plukk løs fiskekjøttet. 
  4. Skjær kveitefileten i biter og la disse trekke i fiskekrafta. Ta dem opp og sil krafta. 
  5. Kok grønnsakene så vidt møre i fiskekrafta, ta de så opp. 
  6. Visp inn fløte og rømme i krafta og smak godt til.

Se flere lekre fiskesupper her

Supper kan varieres i det uendelige. Se bare her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her