Blomkål passer utmerket også til fisk- og skalldyrretter.

Flere fisk- og skalldyrretter med blomkål

Hummersuppe med blomkål

Hummersuppe med blomkål

Fremgangsmåte

  1. Hummersuppe:
    Finhakk grønsakene og fres dei blanke i litt olje, ha i kvitlauken og timianen det siste minutet.
  2. Ha i tomatpuréen og fres vidare i eit par minutt.
  3. Ha så på hummerhovuda og steik vidare i 5 minutt. Knus gjerne hummerhovuda litt slik at du får ut så mykje smak som mogleg.
  4. Ha på væska og kok i 5 minutt. Trekk til sida, og lat den trekke i 10 minutt. Silast og holdes varm til ho skal serverast.
  5. Blomkålpuré:
    Kutt blomkål i like bitar. Dekk med vatn og kok møre.
  6. Sil vatnet frå, og køyr til ein tykk puré i blendar med smør og salt.
  7. Servering:
    Fyll eit varmt cocktailglas halvfullt med hummersuppa og legg ei skei blomkålpuré i midten.
  8. Legg ei reinsket hummerklo eller skiver av hummerhale på toppen og server med éin gong.

Tips: 
Denne retten er rik på smak og passer godt som forret for seks eller en liten hovedrett for fire.

Les meir om havets kardinal her

Flere hummer- og skalldyrretter

Her finner du mange flere deilige supper

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Skrei eller torsk med blomkålkrem og brunet smør

Skrei eller torsk med blomkålkrem og brunet smør

Fremgangsmåte

  1. Skrei: 
    Dryss salt over skreifileten og la den ligge i 15 minutter i romtemperatur. 
  2. Skyll av saltet i kaldt vann, tørk skreien lett med tørkepapir og skjær den i serveringsstykker. 
  3. Finhakk hvitløk og timian. 
  4. Ha rapsolje i en stekepanne og stek skreistykkene med skinnsiden ned på middels varme til dem har fått en gyllen brunfarge, ca. 4 minutter. 
  5. Snu skreien, senk temperaturen og tilsett hvitløk, timian og smør i stekepannen. 
  6. Øs det smeltede smøret over skreien mens den stekes.
  7. Fisken er ferdig når den flaker seg. Dryss litt pepper over skreien.
  8. Brunet smør:
    Finhakk hvitløk og sjalottløk, og skjær bladpersille i tynne strimler. 
  9. Varm smør og matfløte på lav varme, til det er nøttebrunt. Rør om av og til. Sil smøret og la det avkjøle. 
  10. Bland smøret med hvitløk, sjalottløk, bladpersille og soyasaus. Smak til med sitronsaft.
  11. Blomkålkrem:
    Rens og del blomkål i buketter. Kok bukettene i en kasserolle med matfløte og helmelk, ca. 10 minutter. 
  12. Sil av fløtemelken og sett den til side. Kjør blomkålen glatt i en blender eller med en stavmikser.
  13. Ha i smør og litt av fløtemelken, og rør godt til du får ønsket konsistens på blomkålkremen. Smak til med salt og pepper.
  14. Server skreien med blomkålkrem og brunet smør. Dryss gjerne over litt friske urter hvis du har.

Tips:
Avslutt gjerne med sprø topping. Her kan du bruke alt fra puffede gresskarkjerner til sprøstekt bacon.

Se alt det andre du kan lage med skrei

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Kulinarisk Akademi/Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Laksefilet med peanøttcrust, salat av avocado, aspargesbønner og ruccula, pure av blomkål eller jordsskokker, soyasirup

Laksefilet med peanøttcrust, salat av avocado, aspargesbønner og ruccula, pure av blomkål eller jordsskokker, soyasirup

Fremgangsmåte

  1. Laksefilet med peanøttcrust:
    Renskjær laksefileten og del opp i to like stykker. Legg med kjøttsiden opp i en ildfast form. Varm opp peanøttsmør, olivenolje og limesaft. Smør på laksen. Bak i ovn ved 160 grader i 8 minutter.
  2. Salat av avocado, aspargesbønner og ruccula:
    Skjær avocadoen i terninger. Kok bønnene i et par-tre minutter i lettsaltet vann til de er al dente, møre men fortsatt med litt tyggemotstand. Avkjøl i iskaldt vann. Skyll rucculaen. Bland salaten. Lag en dressing av olje og limesaft. Smak til med salt og pepper. Hell over salaten og bland godt.
  3. Pure av blomkål eller jordskokker:
    Skrell og skjær opp jordskokkene eller blomkålen. Kok mørt i lettsaltet vann. Kjør til puré sammen med fløte og smør med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
  4. Soyasirup:
    Kok inn til sirupkonsistens. Smak til med limesaft. Den skal være syrlig og salt.
  5. Anretning:
    Fordel puréen på to tallerkener. Legg laksen oppå. Hell soyasirup i syltynn stråle langs kanten. Tegn gjerne hjerter med den hvis du er ekstra kreativ. Legg salat ved siden av.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her