Eggende meny

Gratulerer med dagen - i dag feires Verdens eggdag i 55 land over hele verden, og vi har satt opp en deilig treretters meny for deg.
Redaksjonen
09 Oktober 2009 - 02:00

Den andre fredagen i oktober feires Verdens eggdag, og vi er heldige her i Norge som har en så god kvalitet på eggene våre slik at det er helt trygt å spise dem, selv i rå tilstand.
 
Hver eneste dag kjøper vi nordmenn 2,3 millioner egg, og den gamle myten om at egg er farlig for kolestrolnivået er heldigvis knust.
 
Pass på å nyte av denne flotte råvaren, og i anledning dagen gir vi i Apéritif deg i dag tre flotte oppskrifter basert på egg, selvsagt med drikkeforslag til.
 
 
Under oppskriftene finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Bløt eggerøre med chorizopølse

Bløt eggerøre med chorizopølse

Fremgangsmåte

Pisk egg og fløte sammen i en stålbolle (evt. annen bolle som tåler varme).
 
Kok opp vann i en kjele og ha bollen over kjelen med kokende vann, reduser varmen. Rør til eggerøren begynner å stivne. Ha i kaldt smør i biter.
 
Hvis du ikke bruker usaltet smør bør du smake til med salt etter du har hatt i smøret, ellers kan det lett bli for salt. Eggerøren skal være bløt.
 
Fyll eggerøren i eggskallet. Sett det i litt grovsalt på tallerkenen. Ha på en skive chorizopløse og pynt med friske urter.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Posjerte egg med hollandaisesaus og spinat

Posjerte egg med hollandaisesaus og spinat

Fremgangsmåte

Kok opp vann og tilsett eddik og salt. Knekk eggene i en kopp. Rør om i vannet med tresleiv til det dannes en "syklon" i midten. Ha eggene i midten av "syklonen" og ta kjelen av platen. La eggene ligge i vannet i 3-4 minutter. Ta opp eggene med en hullsleiv og legg dem på et kjøkkenpapir.

Hollandaise:
Smelt smøret til sausen. Ha eggeplommene i en stålbolle. Tilsett sitronsaft eller vineddik og litt salt. Visp eggeplommene over en kjele med varmt vann (vannbad) og spe forsiktig med det smeltede smøret. Spe i litt vann hvis sausen blir for tykk. Smak til med salt og pepper (evt kajennepepper).

Skyll spinaten godt. Surr den raskt i en stekepanne i litt smør. Vend rundt spinaten med en hvitløkbåt på en gaffel. Smak til med salt, pepper og evt. litt sukker.

Skjær speket kalkunfilet i strimler og rist dem raskt i pannen.
Fordel spinaten på brødskiver og legg på de posjerte eggene. Hell over sausen og pynt med bønnespirer og speket kalkunfilet.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kald sitronsufflé

Kald sitronsufflé

Fremgangsmåte

Klipp et stykke aluminiumsfolie som er 5 cm lengre enn omkretsen på formene. Brett folien dobbelt på langs. Fest den rundt formen med tape. Folien skal gå minst 3 cm over kanten på formen.

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann, 5-6 minutter. Riv sitronskallet og press saften.

Skill eggene og pisk plommene med halvparten av melisen. Stivpisk hvitene med resten av melisen. Stivpisk kremfløten. Bland eggedosis, hviter og fløte.

Hell av vannet på gelatinplatene og løs opp én og én plate i ½ dl kokende, varmt vann. Hell den oppløste gelatinen i sitronblandingen. Rør den inn i fromasjen.

Hell smeten i formene slik at den går noen cm over kanten. Sett fromasjen kaldt til den stivner. Ta av folien.

Server fromasjen pyntet med revet sitronskall og sitronmelisse.

Se våre andre oppskrifter på suffle

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her