Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Spekemat tips oppskrifter

Slik serverer du spekematen

Spekemat til den store festen

Fremgangsmåte

Spekemat er enkelt når du inviterer til fest. Når du skal kjøpe inn spekemat til flere, krever det selvsagt litt forberedelser. Beregn 150 g til hver.
 
Erfaringsmessig går det mest av spekeskinke og fenalår. Skal du ha rømmegrøt som tilbehør kan du redusere mengden spekemat pr. person.
 
Spekeskinke og fenalår bør skjæres opp så tynt som mulig. Det samme gjelder spekepølser - bortsett fra morr som bør skjæres i ca. 5 mm tykke skiver.
Spekematanretning serveres med eggerøre, potetsalat, rømme, flatbrød og gjerne frisk frukt.
 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Spekekinke og dampet nykål med lun salat av nypoteter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Kviteseidsmør
Nypotetsalat

Fremgangsmåte

Beregn 100 g spekeskinke pr person i gjennomsnitt.

Dampet nykål:
Beregn ¼ nykål pr porsjon. Skjær i båter og kast stilken.

Kok opp lettsaltet vann i en vid kjele med en rist i bunnen.

Legg kålen oppå risten og la den koke i noen minutter til den er mør men ikke i hjelkokt. Legg opp kålen og server med noen gode klatter med godt smør oppå.

Lun salat av nypoteter:
Vask små nypoteter (gjerne de franske Ratte) godt og kok dem møre. Avkjøl litt og skjær dem i skiver.

Bland sammen alle ingredisensene til dressingen, smak til med salt og pepper.

Hell dressingen over potetene og bland godt. Skal serveres lun.

Flere deilige nypotetretter finner du her

Les mer om norsk spekeskinke i særklasse

Her finner du mange flere oppskrifter med spekemat

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fenalår med gulrot- og potettortilla

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

0.5 stk

Fremgangsmåte

Skrell og riv gulrøttene grovt. Skrell og skjær potetene i tynne skiver. Skrell så løken og skjær den i tynne skiver.
 
Ha 1 ss olje i en rektangulær ildfast form (minst 25x30 cm) og fordel først potetskiver utover slik at de ligger tett i tett, legg på et lag med løk og dryss litt salt og pepper over. Deretter gulrøtter. Gjenta til alt er fordelt.
 
Klem alt sammen med baksiden av en skje eller liknende. Drypp 1-2 ss olje over og sett formen inn i ovnen ved 180 grader og forstek i 20 minutter.
 
Pisk eggene og snøfrisk og hell over potet/gulrotblandingen. Sett inn i ovnen igjen og la stå i 15 minutter. Ta den ut av ovnen og avkjøl. Dette kan du gjøre ferdig kvelden i forveien.
 

Før servering skjæres tortillaen opp i porsjonsstykker.

Sprøstek syltynne fenalårskiver i varm panne uten fett og legg til avkjøling på et kjøkkenpapir. Hvis skivene er tykke, lønner det seg å dampkoke dem i ca 30 sekunder og deretter legge til tørk på papir. Siden fårefett stivner raskt, må du lunke litt på skivene før servering.  Legg 1-2 skiver fenalår på hver tortillabit. Pynt med friske urter.
 

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sommerlig nypotetsalat med chilivinaigrette

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

0.25 stk
1 stk
Chilivinaigrette

Fremgangsmåte

Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann. Damp dem godt og skjær dem i skiver eller terninger.

Del blomkålen i små buketter, skjær sukkerertene i strimler og tomatene i båter.

Bland poteter, blomkål, sukkererter, tomater og ruccula.

Snitt opp chilien, fjern frø og hinner og finhakk den.

Visp sammen chili, olje, eddik og smak dressingen til med salt og pepper.

Hell dressingen over salaten og la den trekke noen minutter før servering.

Tips: Denne salaten passer godt som tilbehør til grillmaten, eller som en deilig salat for seg

Flere deilige nypotetretter finner du her

Flere deilige salater

Lag noen av disse dressingene 

Her finner du mange flere deilige saalater

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med stekt spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 stk
1 stk
Dressing
0.5 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Legg bønnene i bløt dagen før og kok dem i nytt vann i ca. 45 minutter. Sil av og avkjøl til de skal blandes i salaten. Du kan også kjøpe ferdig kokte hermetiske bønner som du skyller i kaldt vann før bruk.

Legg spekeskinkeskivene på stekeplate med bakepapir og bak i ovnen ved 180 grader C i ca. 5 minutter. Ta skinken ut og avkjøl.

Skyll salaten, rist av vannet og riv i mindre biter.

Rør hvitløk, sennep, pepper, eddik og honning sammen og pisk inn olje,. Smak dressingen til.

Vend grønnsakene, salat, dressing og skinke sammen og smak til med salt og pepper. Server med godt brød til.

Knasende sprø oppskrifter med salat

Dress opp salaten med disse dressingene

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen