Spekemat til den store festen

Spekemat til den store festen

Fremgangsmåte

  1. Spekemat er enkelt når du inviterer til fest. Når du skal kjøpe inn spekemat til flere, krever det selvsagt litt forberedelser. Beregn 150 g til hver.
  2. Erfaringsmessig går det mest av spekeskinke og fenalår.
  3. Skal du ha rømmegrøt som tilbehør kan du redusere mengden spekemat pr. person.
  4. Spekeskinke og fenalår bør skjæres opp så tynt som mulig.
  5. Det samme gjelder spekepølser - bortsett fra morr som bør skjæres i ca. 5 mm tykke skiver.
  6. Spekematanretning serveres med eggerøre, potetsalat, rømme, flatbrød og gjerne frisk frukt.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Spekekinke og dampet nykål med lun salat av nypoteter

Spekekinke og dampet nykål med lun salat av nypoteter

Fremgangsmåte

  1. Beregn 100 g spekeskinke pr person i gjennomsnitt.
  2. Dampet nykål:
  3. Beregn ¼ nykål pr porsjon. Skjær i båter og kast stilken.
  4. Kok opp lettsaltet vann i en vid kjele med en rist i bunnen.
  5. Legg kålen oppå risten og la den koke i noen minutter til den er mør men ikke i hjelkokt. Legg opp kålen og server med noen gode klatter med godt smør oppå.
  6. Lun salat av nypoteter:
  7. Vask små nypoteter (gjerne de franske Ratte) godt og kok dem møre. Avkjøl litt og skjær dem i skiver.
  8. Bland sammen alle ingredisensene til dressingen, smak til med salt og pepper.
  9. Hell dressingen over potetene og bland godt. Skal serveres lun.

Flere deilige nypotetretter finner du her

Her finner du mange flere oppskrifter med spekemat

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fenalår med gulrot- og potettortilla

Fenalår med gulrot- og potettortilla

Fremgangsmåte

  1. Skrell og riv gulrøttene grovt. Skrell og skjær potetene i tynne skiver.
  2. Skrell så løken og skjær den i tynne skiver.
  3. Ha 1 ss olje i en rektangulær ildfast form (minst 25x30 cm) og fordel først potetskiver utover slik at de ligger tett i tett, legg på et lag med løk og dryss litt salt og pepper over. Deretter gulrøtter. Gjenta til alt er fordelt.
  4. Klem alt sammen med baksiden av en skje eller liknende.
  5. Drypp 1-2 ss olje over og sett formen inn i ovnen ved 180 grader og forstek i 20 minutter.
  6. Pisk eggene og snøfrisk og hell over potet/gulrotblandingen.
  7. Sett inn i ovnen igjen og la stå i 15 minutter. Ta den ut av ovnen og avkjøl. Dette kan du gjøre ferdig kvelden i forveien.
  8. Før servering skjæres tortillaen opp i porsjonsstykker.
  9. Sprøstek syltynne fenalårskiver i varm panne uten fett og legg til avkjøling på et kjøkkenpapir. Hvis skivene er tykke, lønner det seg å dampkoke dem i ca 30 sekunder og deretter legge til tørk på papir. Siden fårefett stivner raskt, må du lunke litt på skivene før servering. 
  10. Legg 1-2 skiver fenalår på hver tortillabit. Pynt med friske urter.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sommerlig nypotetsalat med chilivinaigrette

Sommerlig nypotetsalat med chilivinaigrette

Fremgangsmåte

  1. Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann. Damp dem godt og skjær dem i skiver eller terninger.
  2. Del blomkålen i små buketter, skjær sukkerertene i strimler og tomatene i båter.
  3. Bland poteter, blomkål, sukkererter, tomater og ruccula.
  4. Snitt opp chilien, fjern frø og hinner og finhakk den.
  5. Visp sammen chili, olje, eddik og smak dressingen til med salt og pepper.
  6. Hell dressingen over salaten og la den trekke noen minutter før servering.

Tips: Denne salaten passer godt som tilbehør til grillmaten, eller som en deilig salat for seg

Mange flere deilige salater

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Salat med stekt spekeskinke

Salat med stekt spekeskinke

Fremgangsmåte

  1. Legg bønnene i bløt dagen før og kok dem i nytt vann i ca. 45 minutter. Sil av og avkjøl til de skal blandes i salaten. '
  2. Du kan også kjøpe ferdig kokte hermetiske bønner som du skyller i kaldt vann før bruk.
  3. Legg spekeskinkeskivene på stekeplate med bakepapir og bak i ovnen ved 180 grader C i ca. 5 minutter. Ta skinken ut og avkjøl.
  4. Skyll salaten, rist av vannet og riv i mindre biter.
  5. Rør hvitløk, sennep, pepper, eddik og honning sammen og pisk inn olje,. Smak dressingen til.
  6. Vend grønnsakene, salat, dressing og skinke sammen og smak til med salt og pepper.
  7. Server med godt brød til.

Knasende sprø oppskrifter med salat

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler
+
Tester

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler

Når Agrapart-arven deles på to, er det faktisk blitt en gavepakke til champagneelskerne. Det er en av flere oppdagelser blant septembernyhetene med (og uten) bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene
+
Tester

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene

De beste GG-rieslingene har passert tusenlappen, men noen holder igjen. Fra superparet Carolin og Oliver Spanier får du enorm kraft for drøyt 700 kroner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler
+
Tester

Imponerende fra champagnelegende - også uten bobler

Når Agrapart-arven deles på to, er det faktisk blitt en gavepakke til champagneelskerne. Det er en av flere oppdagelser blant septembernyhetene med (og uten) bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi laksekotelettene en smaksrik omgang
Dagens rett
Grillede laksekoteletter med linseburgere, persille- og vårløksalat

Gi laksekotelettene en smaksrik omgang

I denne oppskriften får laksekotelettene et enkelt, men veldig smaksrikt følge som også tilfredsstiller vegetariske behov. Prøv bare selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene
+
Tester

450 hvitviner testet: Ekteparet som lager de aller beste hvitvinskjøpene blant septembernyhetene

De beste GG-rieslingene har passert tusenlappen, men noen holder igjen. Fra superparet Carolin og Oliver Spanier får du enorm kraft for drøyt 700 kroner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her