×
Annonsørinnhold fra Matmerk
HVERDAGSMAT: Lam trenger ikke ta lang tid eller være avansert. Nå kommer en rekke nye produkter på markedet som gjør det enklere å servere varianter av lam til middag - enten det er tirsdag eller fredag. Foto: Matprat.no
HVERDAGSMAT: Lam trenger ikke ta lang tid eller være avansert. Nå kommer en rekke nye produkter på markedet som gjør det enklere å servere varianter av lam til middag - enten det er tirsdag eller fredag. Foto: Matprat.no

En råvare i verdensklasse

Norge er blant landene i verden som bruker minst antibiotika og har strengest regelverk for dyrevelferd, og dermed er kjøttet garantert prima vare. Her er 15 retter perfekt til hverdags.

  • Dette er en annonse. Journalistene i Aperitif.no er ikke involvert i produksjonen.

Norsk lam. Smak på ordene. Eller bedre - smak på lammet!

Som matjournalist Yngve Ekern skriver; norsk lam er alt vi ønsker at moderne mat skal være.

Om Matmerk:

Matmerk er en uavhengig stiftelse som ble stiftet av Landbruks- og matdepartementet i 2007. Formålet til Matmerk er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon.

NYT NORGE er deres største merkeordning, og garanterer at maten er produsert og pakket i Norge, og kommer fra gårdsbruk som følger norske regler.

NYT NORGE gjør det enkelt for deg å velge norsk mat i butikken.

Dyrene går ute hele sommerhalvåret og mumser seg opp på frisk, norsk natur. Det vil si at kjøttet kortreist og grønt. Norge er blant landene i verden som bruker minst antibiotika og har strengest regelverk for dyrevelferd, og dermed er kjøttet garantert prima vare. 

Ikke rart kokker i en årrekke har løftet fram lammet som en av våre fineste råvarer. Ja, de tryller fram braiserte skanker og saftige carréer.

Men, la oss innrømme det - travle småbarnsforeldre har sjeldent tid til å tilberede lam på en onsdag.

Før nå. 

LAMMESKAV: Lammeskav tar kort tid og tilberede, og er et godt alternativ til annet kjøtt i en rekke forskjellige retter. FOTO: Matprat.no

Lam som passer perfekt til hverdags

Hektiske hverdagsmennesker smetter sjeldent inn døra hjemme etter en lang dag på jobb og sier håi, nå skal det bli godt å steke seg en kjapp lammecarré!

Sannheten er at kun et fåtall begir seg ut på carré og skank selv når helgen kommer - det ser jo så vanskelig ut. 

Nå har det heldigvis kommet flere lettvinte lammeprodukter på markedet.

Vi snakker om hverdagsprodukter som lammekjøttdeig, skav og strimler, koteletter og lårstykker. Kjøtt så enkelt at det kan brukes på pizza, i kjøttboller og gyros – nada problem.

Endelig finnes det gode produkter for travle familier som er lei av kyllingfilet, kjøttboller, svinestrimler, laks og fiskekaker på repeat. 

Rask og enkel hverdagsmat med lam

Vi tok en kjapp runde i en av de mest underholdende Facebook-gruppene vi vet om, «Matgeeks», og spurte hva de tenker de kan bruke de nye lammeproduktene til.

Det kom en rekke forslag. Spesielt tips til retter fra middelhavslandene, India og Kina. Det er ikke så rart, der spiser de lam hele året!

Her er noen av tipsene og favorittsvarene vi fikk, kombinert med noen tips fra oss:

1. Kebab. Stek lammekjøtt med smakfulle krydder og legg det i nystekte pitabrød sammen med favorittgrønnsakene og en smakfull dressing. 

2. Bytt ut tacokjøttet. Kjøttdeig av lam er et smakfullt og godt alternativ til taco. Stek kjøttet med shishkrydder. Bruk vanlige tacolomper, rødløk, hvitløksdressing/tsatziki, fetaost, tomat og salat.

3. Shepards pie. Den tradisjonelle, irske retten «Shepherds pie» lages opprinnelig lammekjøttdeig. Denne retten høres kanskje avansert ut, men er egentlig superenkel.

4. Lammeburger. Prøv lammeburger i burgerbrød med tzatziki og tomat. 

BURGER: Prøv burger-oppskriften med lammekjøttdeig. Det gir en spennende vri på burgeren, og passer perfekt til hverdags.  Bilde: Mari Svenningsen

5. Kleftiko. Kleftiko er en tradisjonell rett fra Hellas, der lammet og tilhørende grønnsaker tilberedes pakket inn i bakepapir. Det tar bare 10+/- minutter å forberede, så gjør retten seg selv i ovnen.

6. Greske kjøttboller. Greske kjøttboller smaker bedre når de er laget av lam. Server med couscous, tzatziki og salat.

7. Lammekoteletter. Lammekoteletter trenger kun 2-3 minutter på hver side i stekepannen eller på grillen. Lek deg med tilbehør som soppstuing, stekte grønnsaker og ovnsstekte poteter. 

8. Moussaka. Den greske retten moussaka smaker fortreffelig med lammekjøttdeig. 

9. Lammeragu med pasta. Ragu er opprinnelig en kjøttbasert saus fra Italia. 

10. Indisk. Prøv indiske lammeklassikere som rogan josh (skav/strimler av benløst kjøtt i rød karrisaus fra Kashmir), keema saag (kjøttdeig med spinat) og saag godht (lam og spinat-oppskrift fra Punjab).

11. Pizza. Lammekjøtt er utrolig smakfullt på pizza. Prøv det med en hvit pizzasaus laget på kremost og crème fraîche, toppet med ruccola, granateple og timian. 

PIZZA: Hjemmelaget pizza er en favoritt hos mange. Prøv den med lammeskav, kremost, crème fraîche, blomkål, ruccola og granateple. Foto: Matprat.no

12. Køfte. Lag tyrkiske kjøttkaker «køfte» av lammekjøttdeig. Salt, pepper, paprikakrydder, malt koriander, spisskummen og hvitløkspulver gir god smak. 

13. Wok. Lammewok med oppskrifter fra det kinesiske kjøkken.

14. Afrikansk. Maafe – vestafrikansk peanøttgryte. Bestå gjerne av lammekjøtt, tomater, løk, hvitløk, kål, rotgrønnsaker og peanøtter. 

15. Norsk vri på kebab. Lammesskav i pita med tyttebærrømme.

Tips: Når du først skal lage lammelår, gni det inn med spisskummen og knust hvitløk. Stekt hardt noen sekunder på hver side i en jerngryte. Ha over en boks knuste tomater (gjerne en med smak) og litt revet gulrot. Sett hele herligheten inn i ovnen. 

Ønsker du å vite mer om NYT NORGE?

NYT NORGE garanterer at råvarene er norske, at bonden følger strenge regler og at maten er produsert og pakket i Norge. 

Klikk deg inn for å lese mer om NYT NORGE og viktigheten av merkeordningen for norsk matproduksjon her.

 
Til toppen