Spekemat med eggerÞre, rÞmmegrÞt, kaldrÞykt makrell og potetsalat samt jordbÊr til dessert - og pÞlser til barna har vÊrt fast 17. mai-meny for svÊrt mange nordmenn de siste tiÄrene. Hvis du fÞler behov for Ä gjÞre noe annet, men uten Ä bryte for mye med tradisjonen, kan du la deg inspirere av vÄr hÞyst ukonvensjonelle 17. mai-vri.
Siden vi velger Ä snu pÄ sakene, gjÞr vi det fullstendig - og starter med desserten. JordbÊrene putter vi i velkomstdrinken som finnes bÄde i en barne- og sjÄfÞrvennlig utgave samt som frozen strawberry daiquiri for de som ikke skal kjÞre.
Spekematen rulles, marineres og sprÞstekes og serveres som smÄ tapas - eller saltpinne som er den helnorske varianten. Hvis du ikke kjenner til dette begrepet, sÄ peker det pÄ suget etter saltmat folk fikk nÄr de spiste melkebaserte retter som grÞt. Det er en av grunnene til at rÞmmegrÞten alltid fÞlges av spekemat. EggerÞren og potetsalaten (eller skal vi kalle den majonessalaten) har vi byttet ut til fordel for mer smaksrike tolkninger.
Festdrikk nr 1Â
Men i stedet for rÞmmegrÞt satser vi pÄ en italiensk pudding med rÞmme, altsÄ en rÞmme-panna cotta med smak av kokos og tropisk fruktsalat til. Med sÄ mange tropiske innslag pÄ 17. mai er det det eneste vi mangler en garanti for at det blir godt og varmt den dagen.
Fordelen med denne menyen er at den kan forberedes kvelden i forveien - og det mÄ jo til slik at ogsÄ kokken fÄr mest mulig ut av 17. mai-festen.
Siden det er en av Ärets store festdager, vil vi gjerne feire ekstra, og hva er ikke mer passende enn med festdrikk nummer en, nemlig musserende vin. Du behÞver slett ikke velge champagne siden det finnes rimeligere alternativer.
Blant annet fra Nord-Italia, nĂŠrmere bestemt Lombardia, hvor det lages musserende viner etter omtrent samme resept og med samme omtenksomhet som den beste champagne. Siden klimaet er noe varmere enn i Nord-Frankrike hvor champagnen kommer fra, blir druene en tanke sĂžtere i smaken. For den ferdige vinen betyr det en fruktigere og rundere moden stil i motsetning til champagnens preg av grĂžnne frukter, mineraler og skarpe syre.  Denne fruktigheten passer da ogsĂ„ veldig godt til vĂ„rt 17. mai-koldtbord. Lett Ă„ drikke og lett Ă„ like. Og sĂ„ er prisen noe lavere enn champagne.Â
Store utfordringer
Bellavista Franciacorta Alma Cuvée Brut (33106) er med sin myke og elegante fruktsÞdme, deilige skum og behagelige friskhet en flott representant for Franciacorta som er omrÄdebetegnelsen for denne type vin. Som ogsÄ hÞrer til Italias vinelite (DOCG). Bellavista holder til i Erbusco som er selve hjertet i Franciacorta. Her er sÄ vel klima som jordsmonn det beste for Ä oppnÄ perfekte druer for en musserende vin. Om ikke Bellavista Franciacorta Cuvée Brut er identisk med en champagne har den sÄ mange kvaliteter at den i mange henseender er Ä foretrekke. Og i hvert fall i denne sammenhengen hvor den skal mÞte en masse vanskelige utfordringer i matveien.
Den skal ikke bare vÊre deilig Ä nippe til alene, men ogsÄ passe sammen med saltpreget og bitterheten i de marinerte aspargesene, den kraftige og salte fenalÄrsmaken og ikke minst makrellen som bÄde er fet, rÞykt og salt. Et nÊrmest uoverkommelig prosjekt for en vin, men Bellavista tar alt pÄ strak arm.
Synes du fortsatt at to hundrelapper er for mye, kan du velge en langt rimeligere italiensk musserende vin, ogsĂ„ den fra Nord-Italia, nĂŠrmere bestemt Trentino, nemlig Rotari Talento, Brut (20319) .  Den klarer seg imidlertid ikke like godt, men likevel overraskende bra pĂ„ grunn av sin modne smĂžraktige tropiske fruktighet.Â
SĂžtt og godtÂ
Foretrekker du vin uten bobler, behÞver du ikke bevege deg veldig langt rent geografisk. SÞr for Garda-sjÞen lages en lite kjent hvitvin som heter Lugana. I solrike Är som 2003 blir vinene herfra synonyme med fruktbomber, noe Ottella Lugana 2003 (47283) er et strÄlende eksempel pÄ.  Parfymert fruktighet, stor fruktsÞdme (men ikke sÞt), avrundet syrlighet og lang ettersmak av tropisk frukt. En god partner til 17. mai-menyens sÊregenheter.
Denne fruktsÞdmen holder nok ikke til desserten hvor vi vil ha sÄ mye sÞdme at vinen fÞles virkelig sÞt. Italia er kjent for sine musserende sÞte viner, og hvis du ikke valgte bobler til saltmaten, kan det vÊre passende Ä velge en moscatovin som kjennetegnes av masse tropisk fruktighet og sÞdme, lett skum og fin syre. Toso Moscato d'Asti 2012 (33605) er en enkel representant for denne type lavalkoholvin som likevel fungerer veldig godt til kombinasjonen av kokos, rÞmme, tropisk frukt og lime.
Hvis du ikke vil ha skum til desserten, er Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese * 1999 (47098) fra Markus Molitor et alternativ i den diametralt motsatte ende av kompleksitetsskalaen. En stor vin med mye aprikos i alle former som sammen med smÞr og god syrestruktur danner en fin kontrast til den tropiske desserten. En sÄ rik vin gjÞr kaffe og avec overflÞdig.
Hvis du likevel vil servere det, sats pÄ en elegant kaffe som mocca fra Etiopia, tilgjengelig blant annet gjennom Coffee of the World-serien som selges i de fleste butikker. Og avec'en bÞr ikke vÊre for tung, en fruktig grappa som Po' Moscato di Poli Grappa (13735) er perfekt.
Â