Meny til Sankthansfesten

På denne sommerens festdag er det klart at du må servere det beste av norske råvarer, og her får du en rekke gode oppskrifter. God Sankthans.
Redaksjonen
23 Juni 2009 - 02:00

Endelig ser det ut til at sommeren har meldt sin anmarsj, og i dag feirer vi Sankthansaften med brask og bram. Nedenfor finner du noen forslag til hva du kan servere til kveldens fest.
 
Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 
Vi ønsker alle våre lesere en riktig god Sankthans!
 
Forrett:

Pannestekte blåskjell med sitron og smør

Pannestekte blåskjell med sitron og smør

Fremgangsmåte

  1. Blåskjell:
    Skyll blåskjellene i kaldt vann, kontroller at alle er lukket. Friske skjell lukker seg straks de dunkes på skallet. Åpne skjell skal kastes.
  2. Legg blåskjellene i en kasserolle, hell over hvitvinen og vannet.
  3. Sett den over sterk varme, bring til kokepunktet, kok blåskjellene i noen få minutter til alle har åpnet seg. Rør jevnlig.
  4. Hell kokekraften gjennom en sil, ta vare på den til senere bruk.
  5. Kast alle blåskjell som ikke har åpnet seg.
  6. Legg blåskjellene i en stor bolle med masse isbiter i, fyll på med kaldt vann for å kjøle dem ned så hurtig som mulig.
  7. Ta blåskjellene opp av vannet og ta ut skjellmaten, behold skjellene til å servere i.
  8.  Ta vare på en sitronbåt til pynt og press saften av resten av sitronen, sett til side.
  9.  Legg blåskjellmusklene i mel, sørg for at alle er jevnt dekket, rist av alt overskudd.
  10. Brun smøret lysebrunt over middels varme i en stekepanne, tilsett musklene og stek de i 2-3 minutter til de er gyllenbrune.
  11. Legg musklene tilbake i skjellene.
  12. Sitronjuice, krydder og persille tilsettes smøret i pannen, røres sammen, og helles over skjellene.
  13. Server umiddelbart, med sitronbåter og brød ved siden av.

Sendt inn av Aperitif.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet sjøkreps med pesto

Grillet sjøkreps med pesto

Fremgangsmåte

  1. Hakk basilikum, hvitløk, pinjekjerner og parmesanost i en food-processor. Spe med oljen mens maskinen går til en fyldig saus.
  2. Smak til med salt og pepper.
  3. Del sjøkrepsene på langs og ta ut tarmen.
  4. Smør pesto på kjøttsiden. Legg krepsene med skallsiden ned på grillen og stek dem i 2-3 minutter til det dufter god.

Server varme med brød til.

Pestoen kan lages i god tid og tas med i et glass eller plastboks med tett lokk.

Tips: Ferdigkokte sjøkreps kan stekes raskt på grillen så de blir lune og smaken kommer ekstra godt frem.

Lyst til å lage noen annet med sjøkreps

Her finner du gode oppskrifter på sjømat på grillen

Og her finner du veldig mange deilige grillretter

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet gravlaks med potetsalat

Grillet gravlaks med potetsalat

Fremgangsmåte

Start med potetsalaten. Kok poteter og bønner møre hver for seg, sil kokevannet fra og avkjøl poteter og bønner.

Skjær potetene i to eller tykke skiver, del bønnene i to. Legg poteter, bønner og rødløk lagvis i salatbolle.

Hakk ansjosfiletene og bland dem med de øvrige ingrediensene til dressingen. Smak den til med salt og pepper og hell den over potetsalaten.

Skjær gravlaksen i åtte jevnstore stykker. Legg dem på grillen eller i en grillpanne med skinnsiden ned og stek dem i 2--3 minutter, til skinnet er sprøtt og brunt. Laksen skal kun få varmebehandling på en side.

Server laksen nygrillet med potetsalaten til. Du kan også ha en herlig sennepssaus som tilbehør.
 
Tips: Gravlaks er en av våre store tradisjonsretter, og den er heller ikke vanskelig å lage selv - se bare denne oppskriften
 

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Festbiff med Hasselbackpoteter

Festbiff med Hasselbackpoteter

Fremgangsmåte

  1. Skjær indrefileten opp i ca 4 cm tykke skiver. Beregn to små biffer per person.
  2. Finhakk chili, sjalottløk og paprika og rull biffene i blandingen. Surr en baconstrimle rundt hver biff, og fest denne med en tannpirker.
  3. Pensle biffen med olje på hver side, krydre med salt og pepper.
  4. Grill biffene på middels varme til de er gjennomstekt, ca 8 min.

Server med grønn salat og nypoteter eller brød. For de virkelig festlige anledninger er hasselbackpoteter perfekt følge til denne retten.

Her finner du veldig mange herlige grillretter

Se alle de gode grilltipsene her

Mariner grillmaten selv med disse gode marinadene 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Melonspyd

Melonspyd

Fremgangsmåte

  1. Kok opp sukker og vann til sukkeret er oppløst, tilsett finrevet fersk ingefær og skru ned varmen. Kok i ca 7 minutter og avkjøl. Tilsett finhakket mynte rett før servering.
  2. Del ulik type melon som rød og gul vannmelon, cantaloupemelon, honningmelon, galiamelon i store terninger.
  3. Bland melonterningene forsiktig sammen med den kalde ingefærsirupen, tre det på spyd og server.

Dette spydet kan du servere som en forfriskning eller som forrett eller dessert. Det finnes mange forskjellige typer melon på markedet, så det er bare å velge og vrake. Server gjerne sammen med spekeskinke som en smårett.

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Rabarbrasuppe

Rabarbrasuppe

Fremgangsmåte

  1. Vask og skrell rabarbraen. Kok rabarbra i biter, vann og sukker til rabarbraen begynner å gå i stykker, ca. 5-10 minutter.
  2. Rør potetmelet ut i litt kaldt vann til en jevn grøt og hell det i væsken i en tynn stråle, mens du rører godt.
  3. Kok opp. Avkjøles i kjøleskapet.

Tips: Hvis du har mye rabarbra i hagen, kan du lage opp en del rabarbrasuppe og fryse det ned. Smaker like godt varm om vinteren som kald om sommeren.

Se alt du kan lage med rabarbra

Her er alt du trenger å vite om rabarbra

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne festkaken lager du på et blunk
Ukens kake

Denne festkaken lager du på et blunk

Noen ganger kommer festen litt brått på. Da skal du prøve denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her