To sikre vinnere

Franskmenn er med rette stolte av sin vin. Italienerne er kjent over hele verden for sin pasta. Tyskerne for sine biler og Japan for sin teknologi. Er det noe vi nordmenn har grunn til virkelig å være stolte av, er det fisken vår. Skriv ut disse flotte oppskriftene, og stikk innom fiskehandleren - og kanskje polet - på vei hjem.

Vil du gjerne servere fisk og er i tvil om hva familien liker? Da kan du trygt velge laks eller kveite. De er sikre vinnere både hos store og små. Velg laksen med et fast og delikat rødt fiskekjøtt eller den flotte kveita med fast og delikat hvitt fiskekjøtt. Begge har lite ben og er svært anvendelige til mange ulike retter. Det er ikke uten grunn at den går under benevnelsen edelfisk.

Fisk til fest
I Norge er våren og sommeren en periode med mange offisielle og enda flere private festdager. Da serverer vi de tradisjonelle festrettene og det er ofte retter med laks som står på menyen. Til tross for at laks i dag er tilgjengelige hele året har den beholdt sin status som festfisk. Laks eksporteres i enormt kvanta, og er vel en av Norges beste ambassadører. Rent vann og Golfstrømmen er selve grunnlaget for den høye kvalitet en som norsk fisk er blitt så kjent for. Og bruksområdene er nærmest uendelige.

Vellykket utfordring
Det kan være en utfordring å arrangere det store familieselskapet, lage mat til mange flere personer enn man ellers gjør og så være sikker på at alt blir vellykket. Med laks på menyen kan du velge retter og servering som er enkle og som smaker godt og som kan lages til mange uten store problemer. Laksen har et fast, delikat, rødfarget kjøtt og en saftig og god smak. Dette gjør den velegnet til både koking, steking, grilling, ovnsbaking, graving og røyking.

Kveite har i likhet med laks lange tradisjoner som edel festfisk, i mange strøk av landet er det julefisken framfor alle andre. I dag har vi kommet langt med oppdrett av kveite og dette gjør tilførselen stabil over det meste av året. Derfor kan vi også sette kveite på menyen til vårens festmiddager. Kveite er en flott råvare og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Den kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn.

Lykke til med en rekke flotte middagsmuligheter!

Laksesuppe med safran og blåskjell

Fremgangsmåte

Vask og skyll blåskjellene godt og fjern byssustrådene. Kok dem i hvitvin til de åpner seg. Kast blåskjell som ikke åpner seg. Sil fra kraften og ta vare på den. Lag en jevning av hvetemel og smør/margarin og spe med fisk- og blåskjellkraft. Tilsett 2 dl fløte og la suppen koke ca 20 minutter. Ha i mer kraft/buljong om den blir for tykk. Tilsett safran og smak til med salt og hvit pepper. Skjær laksefiléten i biter og ha den i og la dem trekke noen minutter. Rens blåskjellene og ha dem i, spar noen med skall til pynt ved servering. Server suppen med loff og kryddersmør (smør tilsatt finhakket persille og hvitløk).

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pasta med røykt laks

Fremgangsmåte

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Kok opp vårløk og fiskekraft. Tilsett fløten og kok inn med ca 1/3. Jevne om nødvendig med maisenna rørt ut i litt vann. Smak til med salt og nykvernet hvit pepper og legg i fisken og la den bli varm. Server med nykokt pasta og finhakkede urter og gjerne revet ost. Frisk basilikum smaker godt i denne retten. Dersom det er vanskelig å få tak i kan du bruke tørket basilikum. Da må du bruke noe mindre mengde, 3-4 teskjeer i stedet for spiseskjeer, og ha urtekrydderet i sausen mens den koker. Tørket krydder trenger å få trekke i retten for å avgi smak.

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Carpaccio av laks

Fremgangsmåte

Legg laksefiléten i fryser slik at den blir fast, men ikke hardfrossen. Skjær den i syltynne skiver med skarp kniv. Anrett skivene på 4 serveringstallerkener og dryss salt og pepper over. Bland sammen olivenolje og limesaft og drypp over fisken. La fisken hvile i kjøleskap ca 20 minutter. Pynt med dill og kjørvel og server.

Sausen:
Bland sammen ingrediensene og smak den til med salt og pepper. Carpaccio er en spansk smårett som gjerne brukes ved siden av et glass øl eller vin. Kan også brukes som forrett.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Laks i wok

Antall porsjoner

4

Ingredienser

0.5 dl
stekeolje
2 dl
purre/vårløk i biter
1 dl
fiskebuljong/kraft
0.5 dl
0.5 ts
"Fem-krydder"- om du har
Tilbehør

Fremgangsmåte

Gjør klar alle grønnsakene. De skal renses og kuttes i strimler eller skiver. Broccolien deles i små buketter og stilken skjæres i skiver. Fiskefiléten skjæres i terninger ca 3x3 cm, pass på at alle bein er fjernet. Varm oljen i en stekepanne eller wokpanne til den er godt varm. Stek fiskebitene gylne og legg dem over på et varmt fat. Dryss litt salt og pepper over. Stek raskt broccoli, gulrot, og purre 2 -3 minutter og legg dem over fisken på fatet. Stek deretter løk og hvitløk 2 minutter. Tilsett soyasaus og fiskebuljong og jevne med maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med "fem-krydder" ev salt og pepper.

I denne sausen kan du også ha i 1 ts revet frisk ingefærrot og ½ finhakket chili dersom du vil ha en sterkere saus. Hell sausen over fisken og grønnsakene. Fem-krydder er en kinesisk krydderblanding som du får kjøpt i internasjonale butikksenter. Det kan sløyfes eller du kan prøve andre krydder for eks. andre orientalsk krydderblandinger. Det finnes mange typer i handelen etter hvert. Andre grønnsaker kan brukes. Velg gjerne et par hovedgrønnsaker og 2-3 smaksgrønnsaker.

Tips til risen:
Surr risen i litt olivenolje og ha en fiskebuljongterning i kokevannet. Tilsett 1/2 dl grovhakkede hasselnøtter, pinjenøtter eller cashewnøtter når den er ferdig.

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gratinert kveite

Antall porsjoner

4

Ingredienser

2 stk
1.5 dl
1.5 dl
fiskekraft/buljong
litt
Tilbehør
middagsris

Fremgangsmåte

Kok risen etter anvisning på pakken. Rens og skjær purre og gulrøtter i ca 1 cm store terninger/ringer. Smør en ildfast form og legg grønnsakene i. Strø salt og krydder på fisken og legg denne over grønnsakene. Hell fløte og fiskekraft over. Stekes i ovn ca 10 minutter ved 200 grader. Strø over osten og stek 5 minutter til. Server med kokt ris.

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dampet/kokt kveite

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Tilbehør

Fremgangsmåte

Vask og renskjær kveiteskivene eller skjær kveitefiléten i serveringstykker. Kok opp en vid kjele med vann tilsatt salt og krydder. Ta kjelen av plata og legg kveitestykkene ned i det kokende vannet. Kok opp og la dem trekke ca 15 minutter, skal ikke boblekoke. Legg dem over på et fat og server med kokte poteter, rømme og agurksalat.

Alternativt tilbehør:
Kokt broccoli, poteter og Sandefjordsmør.
 

Her finner du flere oppskrifter med kveite

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

 

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Stekt kveite på grønn seng

Fremgangsmåte

Skyll fiskekivene godt, fjern skinn og ben. Tørk godt med kjøkkenpapir. Dryss på salt og pepper og vend dem i hvetemel. Brun 2 ss smør lett og stek fisken ca. 4 minutter på hver side. Bruk panne med høye kanter og lokk til grønnsakene. Smelt 2 ss smør og tilsett hvitløk, purre, timian og mynte. Stek det lett under omrøring. Hell på hvitvin og legg på lokk. La det dampe til purren er mør. Legg i spinat like før servering. Den skal bare "falle sammen" og bli godt gjennomvarm. Dryss på litt salt og pepper. Fordel det grønne på varme tallerkener og legg fiskestykkene på. Nykokte mandelpoteter og evt. en god hollandaisesaus til.

Sendt inn av

Foto: EFF

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kveitesuppe

Fremgangsmåte

Rens grønnsakene og skjær dem i strimler. Kok kveitehodet opp, skum godt og la det trekke ca 20 minutter. Ta hodet forsiktig opp og plukk løs fiskekjøttet. Skjær kveitefileten i biter og la disse trekke i fiskekrafta, tak dem opp. Sil krafta. Kok grønnsakene så vidt møre i fiskekrafta, ta de så opp. Visp inn fløte og rømme i krafta og smak godt til.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen