Arkiv

Fant 41 artikler om emnet Høstmat [fjern]

Tittel Dato

Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia

Lam er viktigste kilde for kjøtt i en rekke land. Prøv noen av disse nye og spennende oppskriftene fra Midtøsten og Asia.

Slik lager du en passe skremmende halloween-fest for de voksne

Det er lov å ha det litt halloween-moro selv om du ikke vandrer gatelangs utkledd som en krysning av Madam Mim og en cyborg.

Salt svineknoken selv - det er enkelt og sabla godt

Svineknoke er en ufortjent lite brukt råvare som i hjemmesaltet utgave og med fint drikkefølge blir mottatt. Her er oppskriften.

Det er alltid hyggelig å lage mat sammen

Skulle høstferien by på gråvær, kan sommerfølelsen hentes frem på kjøkkenet. Både store og små kan bidra med denne suppeoppskriften.

Lag en restefest for to - eller flere

Rester etter krabbefesten skaper ny feststemning på tallerkenen som brandade. Her er oppskriften og drikkeforslagene.

Eksotisk vri på lammet

Lammeskanker med marokkansk krydring og ekstra lang tilberedning som i denne oppskriften krever viner som har lagt litt tid bak seg.

Har du prøvd å lage lasagne av poteter?

La poteten overta for pasta denne gangen og server en smaksrik potetlasagne med drikke etter hva lommeboken tåler.

Fylte grønnsaker er snadder

Fyll grønnsaker med det du har i kjøleskapet og la dem spille hovedrollen på tallerkenen. Oppskrifter med drikkeforslag får du her.

Perfekt kalkun til thanksgiving

Torsdag er det kalkun på alle amerikanske bord. Her finner du alle de gode oppskriftene for en skikkelig amerikansk høsttakkefest.

Sausenes herre

Fisk og vilt. Vilt og fisk. Innkjøpt eller medbragt. Ribbet og rå. Veltillaget og velduftende. Alt toppet med spesiallagete sauser. Få med deg de flotte oppskriftene fra Leif Arne Plahter.

Delikat med kantarell

Hvis du har fylt fryseren med sopp, er en risotto et lettvint alternativ. Prøv denne oppskriften. Aller mest dekorativ og delikat blir den med den gylne kantarellen.

Rett i gryta

- Jeg spiser krabbe nesten hver eneste dag i sesongen. Mitt ønske er at kokkelandslaget snart setter krabbe på programmet. Det fortjener denne flotte råvaren, sier restauratør, Ove Fjørtoft, Sjøbua i Ålesund.

Hurra for eplene

Norske epler må nytes nå, enten som de er eller i tilberedt form. Som en avveksling til eplekaken, og siden det ikke er sunt med for mye kaker, lar vi eplene gjøre jobben som tilbehør til kveldskosen.

Høsttakkefest på norsk

Før du kaster deg over julematen, kan det være fornuftig å avslutte høsten på en smaksrik måte.

Høstkoselig søndag

La svinesteika få litt høstlig smak av skog og samle familien eller venner rundt en god gammeldags søndagsmiddag.

Grønn grill

Høstens overflod av norske grønnsaker kan ved hjelp av grillens magiske kraft forvandles til et gourmetmåltid.

Saftig, mørt og magert

Det er faktisk svinekjøtt vi spiser mest av her til lands. Svinekjøtt er mildt i egensmak og kan derfor være utgangspunkt for utrolig mange spennende smaksopplevelser bare kreativiteten kan få litt spillerom. Forslag til matchende viner følger selvsagt med.

De fem møreste

Det er høst, og det er på tide å tenke på skikkelige høstmiddager med mørt kjøtt som hovedattraksjon. Om det er gryterett, biff, stek - eller kanskje bare en suppe du har planer om å servere dine nærmeste, så er det greit å ha noen kjøreregler for hånden. Selvfølgelig matchet med passende viner.

Med eller uten nubbe?

August er krepsemåneden. Og da tenker vi på ferskvannskrepsen som hentes opp fra elver og innsjøer i løpet av noen hektiske augustnetter. Som for annet ferskvannsfiske må du ha fiskekort for å fange dette ettertraktede skalldyret som våre naboer i øst går mann av huse for å få tak i. Vi mistenker dem for å være mindre opptatt av smaken enn av oppstusset rundt krepsefisket og den påfølgende festen.

En hyllest til juleølet

Aldri har vi kunnet kose oss med så mange ulike juleøltyper som i år. Og da er tiden inne for å utvide bruksområdet for denne sesongvaren. Denne gangen heller vi det både i gryta og i glasset. Men det er også gode råd for den som likevel foretrekker vin til.

Hummer og hav for et måltid

Et måltid med luksuriøse ingredienser og tilsvarende drikkevarer varer ekstra lenge i form av gode minner. Da kan vi glemme en liten stund at prisen ikke er spesielt budsjettvennlig. I verste fall tåler vi å leve på havrelefse i lang tid etterpå.

Uhyggelig godt

Kjøp et stort gresskar, og lag ekte halloweenstemning både på bordet og på tallerkenen. Gresskar smaker søtt og godt og bør kunne få tilhengere blant de yngste også - bare du ikke sier at det er sunt.

Fett med røyk

Det er røykt fet fisk vi har i tankene - og denne gangen uer. Prøv en østlandsk klassiker som er så god at den godt kan settes på festbordet. Selvsagt med gode drikkeforslag til.

Høstens guleste

Ingenting er som å gnage nykokte norske maiskolber med godt smør, men det finnes også alternative avnytelser av delikatesse. Som maislapper, og med litt kreolsk krydret tilbehør blir det fest midt i uka, som også ungene kommer til å sette pris på.

Krydret ventetid

Mens vi venter på årets ferske lammekjøtt, må vi nøye oss med det nestbeste, nemlig lammepølser, og det i en riktig så varmt krydret versjon. Ingen dårlig erstatning, spesielt ikke når du kan kose deg med en god rødvin til.

Sett klørne i krabbe

Nå bugner fiskediskene med nykokt krabbe, og et ferdigrenset krabbeskall eller to blir til den deiligste kveldsrett til en overkommelig pris og uten for stort tidsforbruk. Heller ikke behøver du å bruke mye penger på drikkevarene som naturlig hører med.

Suppe i et gresskar

Enten du feirer halloween eller ei, er gresskarsuppe god og rimelig høstmat. Da har du råd til noe godt i glasset også. Her gir vi deg en rekke forslag passende drikke.

Ut og skrem

Den 31. oktober skjer det igjen. Etter en runde i nabolaget utkledt som de uhyrligste vesener, er det deilig å komme inn i varmen til ekte Halloween-mat, nemlig en smaksrik gresskargryte med passende drikke til.

Inviter til fest i høstmørket

Mennesker sammen omkring god mat og godt drikke... lukke verden ute. Glemme regn, vind og mørke for en stund - bare være sammen. Vi kunne lære mye av amerikanernes tradisjoner med høsttakkefesten "Thanksgiving"!

Høsttakkefest

Når du nå får tilgang til ferskt fasankjøtt, er det grunn til å tromme sammen til høsttakkefest. Hvilken vin du velger til, avhenger helt av budsjett og smak. Her får du rikelig med forslag.

Forheksende god mat

Skrekk og gru - snart er det natt til 31. oktober igjen; årets skumleste natt. For barna er det nok godteriene som er det aller viktigste, men oppskriftene du får her bør friste hele familien - selv om drikkeforslagene er forbeholdt de voksne.

Gul og søt

Nyhøstet mais blir til den deiligste suppe som metter mange for en liten penge. Fristende er det i alle fall å fylle sekken med gule søte, velsmakende og ikke minst næringsrike mais du selv har skåret. Da har du også råd til noe godt i glasset ved siden av.

Lammende godt

Starten på lammesesongen feires med en spennende krydret rett med litt uortodokse viner til. Har du egne preferanser for vinvalget, kan det jo være spennende med noe nytt? Oppskrifter og nye vinforslag følger med.

Krepsens siste skanse

Walter Kieliger på Restaurant Blom vet å holde på tradisjonene og å markere sesongene. Når krepsen kommer, får denne ferskvannsdelikatessen all oppmerksomheten. Her får du gode tips om både tilberedning, servering og hva du skal drikke til.

Reinkarnert

Vi må begynne riktig - uten fløtesaus, sier Tore Namstad, Bollywood Dancing og Palace Grill, og serverer ganske så hotte reinsdyrkjaker à la Garam Masala. Dessuten er det viktig å få frem det respektløse; hvorfor ikke reinsdyrkebab? Ved siden av står samekokka Berit Oskal Eira i upåklagelig etnisk utrustning og rører i grytene randfulle av samisk generasjonsmat og skjønner at en ny tid er i emning.

Trøffeltvisten i San Miniato:

I november hvert år når de hissige diskusjonene mellom tilhengerne av De Hvite og De Svarte i Italia nye høyder. Tvisten om hvilken som er den lekreste - svart trøffel, eller hvit – går flere tusen år tilbake. Sentrum for de rivaliserende gruppenes tautrekking er også i år den lille byen San Miniato, midt imellom Firenze og Pisa.

Rykende høstsupper

Supper er populært som aldri før. Her serverer vi oppskrifter som gjør at du kan se høsten og vinteren varmt i møte. Gulrot- og appelsinsuppe, Potetsuppe, Persillesuppe og selvfølgelig tomatsuppe står på menyen.

Lam er nam

Nå er lammekjøtt på sitt beste og fårikålsesongen i full gang. Enten du velger tradisjonsmat som lammestek, eller utenlandsinspirerte retter med kraftige kryddersmaker finner du inspirasjon her. Og selvfølgelig tips til hva som smaker godt av flytende føde.

Kjapt med svin

Renskåret svinekjøtt woket med en god olje på sterk varme, grønnsaker med chili og hvitløk, kinesisk soya og asiatiske nudler - det tar bare noen minutter. Apéritif gir deg oppskrifter og selvfølgelig vinforslag.

Tapaslammet

Lam er ikke på noen måte bare fårikål og stek. Lam er i ferd med å bli ingrediens i mange spennende retter inspirert av indisk, islandsk, thailandsk og som her spansk tapas. Som alltid når Apéritif serverer får du vinforslag til.

I godt lag med høstgryte

Kylling er utgangspunkt for velsmakende gryteretter nå på høstparten. Og det enten vi ønsker en hjemlig norsk gryterett eller fristes til å sette til en internasjonal snert og ende opp med Coq au vin, Kylling Marengo eller Stroganoff. Oppskrifter og drikkeforslag er fast tilbehør.

Fant 41 artikler. Viser 1–42.

Til toppen