Den fjerde torsdagen i november er amerikanernes store førjulsfest idet familie og venner samles til feiringen av thanksgiving. Menyen har vært den samme i snart 400 år - kalkun.
Nå har det kommet en rekke ferske kalkunprodukter i butikkhyllene, men hvis du ikke får tak i fersk kalkun finner du mye godt i frysedisken. Pass bare på å kjøpe den inn i god tid slik at du rekker å tine den.
Har du ikke tid til å lage en hel kalkun er kalkunbryst et godt alternativ.
Amerikansk høytid
Det er selvfølgelig i USA denne tradisjonen har sitt opphav og sterke tradisjoner, men flere og flere her hjemme har også lært å sette pris på den.
FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Fakta">Dette er thanksgiving
Problemene starter gjerne først når kalkunen skal fylles, særlig for par som skal invitere til sin første thanksgivingfeiring i eget hjem.
Stuffingen må være etter mors oppskrift - sin egen mors, men hvilken av mødrene er det som vinner?
Tradisjonsrike oppskrifter
Her finner du tradisjonelle, amerikanske oppskrifter på thanksgivingkalkun med det deiligste tilbehør og stuffing.
Det blir ikke det samme hvis du ikke har de tilbehør med typiske ingredienser som søtpoteter, gresskar, marshmallows og tranebær.
Her får du selvfølgelig alle de gode oppskriftene til den tradisjonelle thanksgivingkalkunen slik at du kan kalle deg en ekte kalkunmester.
Fakta om Thanksgiving
Historien om feiringen av den amerikanske thanksgiving startet i 1621.
De engelske pilegrimene, som høsten før hadde ankommet den nye verden sjøveien med skipet Mayflower, hadde hatt en svært hard vinter bak seg. Under halvparten av dem hadde klart å berge livet.
Pilegrimenes frykt for de innfødte indianerne hadde vist seg å være ubegrunnet. Tvert i mot hadde redningen kommet i form av en engelsktalende indianer som hadde lært dem om giftige planter, medisinplanter, å tappe sevje fra lønnetrær og hvordan de skulle dyrke mais og andre nye grønnsaker. Den nye avlingen ble svært vellykket.
Takkefest
Mot alle odds hadde de klart å bygge nye hjem i et øde landskap. De hadde mais, frukt, grønnsaker, saltet fisk og røkt kjøtt nok for å klare seg gjennom vinteren de hadde i møte.
Pilegrimene syntes de hadde mye å feire, og inviterte indianerne til en stor takkefest som varte i flere dager.
Pilegrimenes tredje sommer på det nye kontinentet var varm og tørr. Avlingene var truet av tørke. I håp og fortvilelse satte pilegrimene av en dag for faste og bønn. Deres bønner må ha blitt hørt, for få dager senere begynte det å regne. 29. november dette året ble erklært som Thanksgiving Day, og regnes som opprinnelsen til dagens feiring, som i USA altså er en svært viktig høytid.
I dag er feiringen fastsatt til den fjerde torsdagen i november, og den påfølgende dagen er offisiell fridag. På Thanksgiving Day samles amerikanske familier til et frodig måltid hvor kalkunen er det selvfølgelige midtpunktet. Tranebær, mais og søtpoteter er andre ingredienser som vanligvis inngår i menyen.