Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Apéritifs store påskemeny

Fra å være en religiøs høytid er påsken i dag noe vi først og fremst forbinder med ferie, snø og hvite vidder og kanskje hagestell, båtpuss og oppussing. Uansett hvor du velger å tilbringe påsken gir vi deg hver eneste dag forslag til deilige måltider og
Redaksjonen
01 April 2001 - 15:06

Nedenfor finner du en rekke varierte oppskrifter på middager og desserter du kan hygge deg og dine nærmeste med i påsken. Har du en hyttetur i tankene, kan mange av rettene forberedes hjemme før du reiser. Vi har også tatt i betraktning de flaskeløse vinene, og gir deg forslag på kartongvin som er lettere å ta med seg på tur.
 
Mer god påskemat
Apéritif byr selvfølgelig på mer. Her finner du også kakeoppskrifter beregnet på påsken. Uten tvil mange oppskrifter der lammet spiller hovedrollen blant annet lammestek, påskestek, påskewok og lammegryte med bønner. Både de tradisjonelle oppskriftene og noen hentet fra den store verden: Souvlaki med baba ghannouj, varm salat med lam og lammebog med spinat, fetaost og tomat for deg som har lyst på en vri. Alle har forslag til godt drikke. Det har også artikkelen Drømmepåske med gryte og Bønnhørt som tar for seg deilig påskesuppe.
 
Alle forbinder påske, skiturer eller kos i hytteveggen med sol - og appelsiner. For barnas del betyr det som oftest klissete fingre som nå og da stikkes i snøen. Vi fokuserer heller på noe mer behagelig og serverer et knippe påskeoppskrifter med appelsin som ingrediens. Eksempelvis Bayonneskinke med appelsinsaus eller fersk kyllingfilet med appelsinsaus. Vinforslag følger selvfølgelig også med.

Mer god vin
Vi har også samlet et knippe gode viner du kan kose deg med enten du tilbringer ferien hjemme eller borte. Hva med en moden men fortsatt livfull 15 år gammel vin som ikke koster all verden? Den nytes aller best til det klassiske påskelammet eller til andre stekte kjøttretter.

Selbuvin, som vi har kalt den, tar opp kampen om tittelen Norsk Rødvin. Noen vil kanskje synes at virkemidlene, i dette tilfellet etiketten, er upassende, men det viktigste er at det er en god vin til en meget behagelig pris.

Hjemme- og bortepåskevin
Denne vinen er svært godt egnet for den forestående høytiden eller ferietiden, alt etter hvordan du ser det. Den er rimelig nok til å kunne nytes midt i uken, god nok til å nytes på festdagene og upretensiøs nok til å kunne slepes med til fjells eller til fjords. I artikkelen Påskedrikke på boks finner du ytterligere tips til lettslepte viner.

Etter skituren kan vel de fleste tenke seg en rolig After ski-stund i solveggen og koppen fylt med godsaker!
 
God påske

Palmesøndag

Palmesøndag feires både i de katolske- og i de protestantiske land som innledningen på påsken. Denne dagen blir i mange deler av Europa markert med opptog for å levendegjøre og minnes Jesu inntog i Jerusalem. Tiden mellom palmesøndag og påskeaften kaller vi den stille uke. Vi serverer imidlertid helstekt svinekam og epler i karamellsaus med tilhørende godt drikke.

Mandag
 
Dagen etter Palmesøndag satser vi litt italiensk med tilhørende fransk drikke og kanskje hva vi tror er en urgammel norsk dessert.

Tirsdag
 
Det nærmer seg feriedager for de av oss som fortsatt henger i stroppen. Vi satser derfor på Ris med reker Jambalaya og en litt syrlig dessert. Selvfølgelig mangler det heller ikke på forslag til godt drikke.

Onsdag
Askeonsdag er feilaktig blitt brukt om onsdagen før skjærtorsdag, men er egentlig onsdagen i fastetiden (fastelavnen). Kvelden før skjærtorsdag ble fra gammelt av regnet som en av årets farlige dager, og man ble oppfordret til å holde seg innendørs. Hvis man allikevel måtte bevege seg ut, kunne man beskytte seg mot onde krefter ved hjelp av kors og stål. Vi satser på at fisk og en Valpolicella Classico holder oss kvikke.

Skjærtorsdag
 
Skjærtorsdag avbrøt folk fasten, og tok et bad etter at de i hele fastetiden hadde gått i "sekk og aske". Badet skulle symbolisere sjelens renselse. På denne dagen skulle man spise mye grønt, helst ni forskjellige slag, dersom det fantes. Det ville beskytte mot sykdom som onde makter kunne kaste på en. Eggene som ble lagt denne dagen hadde spesielle egenskaper, og de ble derfor samlet inn og brukt som påskeegg. Vi serverer kylling og andre godsaker.

Langfredag
 
Langfredag feires til minne om Jesu korsfestelse og død, og er fremdeles den dagen i påskeuken hvor det er dårlig tone åmore seg eller gå på besøk til folk. Alminnelig var det at man ikke spiste noe før utpå kvelden denne dagen, og ofte var dagen preget av meget hardt arbeid for å markere Jesu korstog. Noen steder lot man være å fore buskapen, slik at også de skulle ta del i lidelsene. Vi lider imidlertid ikke med dagens meny.

Påskeaften
Påskeaften var dagen for farging av påskeeggene. Det ble brukt  plantefarger som løkskall til gule egg, rødbeter til lilla egg, kaffe til brune egg osv. I mange deler av Europa er dét å gi bort dekorerte egg symbolisert som ønske om vennskap. Med et lammelår på bordet og venner rundt er alle forutsetninger til stede for en helaften.

1. påskedag

Fra Valdres kjenner vi skikken med å bite i en sten påskemorgen. Jo hardere du bet, desto mer garantert var du å sikre buskapen fri fra rovdyr. Denne dagen skulle vi la være å gi buskapen vann, ellers ville de bli urolige, og løpe vekk fra beite om sommeren. Vi setter heller tennene i god mat og serverer.

2. påskedag

2. påskedag er fra gammelt av kalt Halvor gardestaur. Det ble sagt at om noen fastende kom til å se på en gjerdestaur denne dagen, ville klærne henge på ham/henne som på en gjerdestaur. I vår sammenheng serverer vi uansett og er ikke fastende. Ei heller unnlater vi å bevilge oss godt drikke.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her