Pinnekjøtt med en vri

Flere og flere trykker pinnekjøttet til sitt bryst nå i juletiden, og her gir vi deg to deilige oppskrifter.
Redaksjonen
14 Desember 2008 - 02:00

Du er kanskje blant de mange som ikke kan få nok pinnekjøtt i juletiden? Da er du ikke alene, for dette en gang så vestlandske fenomenet har blitt en stor del av tradisjonsmaten på østlandet - og i resten av landet også.
 
For mange er det helligbrøde å gjøre noe nytt med pinnekjøttet, men vi gir deg her en spennende oppskrift på pinnekjøtt med en eksotisk smak.
 
 
Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Perfekt pinnekjøtt

Perfekt pinnekjøtt

Fremgangsmåte

  1. Start med å dele opp ribbesiden mellom hvert ribbein. Legg pinnekjøttet i en vid kjele fylt med vann i 3 døgn. Hvis du har dårlig tid, kan du nøye deg med ett døgn og bytte vann et par ganger. 
  2. Alt 1:
    Legg jevnstore og godt vaskede mandelpoteter i bunnen av kjelen.
  3. Alt 2:
    Legg en metallrist eller bjørkepinner (uten bark) i bunnen av en kasserolle.
  4. Fyll på vann slik at det står i høyde med underlaget. Eller aller helst en kombinasjon av 50/50 vann og juleøl eller rødvin. 
  5. Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Kok opp og la dampe under lokk til kjøttet løsner fra bena (minst 2 timer, helst det dobbelte). Pass nøye på så det ikke koker tørt.
  6. Pølsene legges på toppen og damper med pinnekjøttet de siste 10-15 minuttene.
  7. Servering:
    Ta opp pinnekjøttet og legg det i en ildfast form som  settes under grillen i ca. 5 minutter. 
  8. Ta opp potetene og legg dem i en serveringsbolle. 
  9. Sil kraften over i en kjele. Pisk inn 1 ss maizenna per 2.5 dl kraft. Hell over i et sausenebb.
  10. Serveres på glovarme tallerkener med vossakorv, kålrotstappe, sjy, kokte poteter og sennep.

Slik lager du vossakorv med rotgrønnsaker

Hjemmelaget rotmos

Dette drikker du til pinnekjøtt

Mange flere oppskrifter med pinnekjøtt finner du her

Denne pinnekjøttoppskriften kreert av Hellstrøm er ekstra populær

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mild kålrotstappe

Mild kålrotstappe

Fremgangsmåte

  1. Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
  2. Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

Tips: Serverer du denne til pinnekjøtt, kan fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet. Pass på så det ikke blir for salt. Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere i smaken.

Perfekt pinnekjøtt

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 
Drikkeforslag

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 
Drikkeforslag

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør Drikkeforslag  

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter Drikkeforslag

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Fremgangsmåte

  1. Vann ut pinnekjøttet i to døgn og damp pinnekjøtt over bjørkepinner på vanlig måte, ca 2,5 timer.
  2. Under koketiden, lag rotmos ved å dampe (eller koke i litt vann) grønnsakene i biter hver for seg, og mos dem varme sammen med smøret i food processor eller med moser til ønsket konsistens.
  3. Bland inn ingefær, og spe med kokosmelk til passe konsistens. Smak til med krydder og pepper. Mosen skal ha en klar kryddersmak. Smak til slutt til med salt, men husk at pinnekjøttet er salt i seg selv.
  4. Kok poteter på vanlig måte.
  5. Strø hakket fersk koriander over potetene før servering.
  6. Mot slutten av koketiden for pinnekjøttet, varm opp honning, og spe med noe væske fra pinnekjøttet. Det skal være tyktflytende.
  7. Sett stekeovn på 200 grader, helst overvarme, men ikke grill.
  8. Når pinnekjøttet er ferdig kokt, legg det i langpanne og pensle rikelig med honningen. Stekes til pinnekjøttet har fått en sprø overflate (pass på at det ikke blir tørt), ca 5 minutter. Ta ut og pensle et lett strøk honning over.

Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Flere gode oppskrifter med pinnekjøtt

Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv 

Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten

Ekstra godt pinnekjøtt tilbereder du slik

Og av restene kan du lage dette

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør 

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Per Harald Strøm

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her