Ishavsrøye-tartar med brødkrutonger og dressing

Ishavsrøye-tartar med brødkrutonger og dressing

Fremgangsmåte

Ishavsrøye-tartar:

Fisken kuttes i små terninger, ca 3x3 mm, eller kjøres gjennom kvern.

  1. Bland så med de øvrige ingredienser.
  2. Smak til med salt og pepper.
  3. Fordel i glass eller skåler. 

Krutonger/kjeks: 

  1. Varm opp en stekepanne, ha i smør og la det bli så varmt at det begynner å frese.
  2. Legg brødskivene i og stek disse gylne på begge sider.
  3. Gni dem inn med sitronskall på hver skive og legg skivene på et stekebrett.
  4. Bakes videre i ovn ved 160 grader til de er sprø, ca 10 minutter. 

Dressing/saus: 

Alle ingredienser blandes og settes kjølig frem til servering.

NB Når fisk skal serveres rå, bør den fryses i 24 timer før bruk. 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Taramosalata som i Hellas

Taramosalata som i Hellas

Fremgangsmåte

  1. Drypp hvitvin eller vann over loffskivene, og la dem trekke i 15 minutter.
  2. Mos loffen til grøt med baksiden av en sleiv eller bruk hurtighakker på en kjøkkenmaskin.
  3. Tilsett røkt rogn eller i tube kaviar, 2 ss sitronsaft, løk og en knivspiss pepper. Bland godt og tilsett oljen litt etter litt, mens du rører kraftig eller lar maskinen gå på sakte fart.
  4. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  5. Har taramosalataen for sterk smak, kan den tilsettes mer olje og brød. Er den for stiv, kan den spes ut med litt vann.
  6. Legg taramosalataen i en bolle og la den stå en time eller to. Pynt med oliven og agurkskiver.

Taramosalata er en rett som har blitt laget rundt Middelhavet siden man fant ut at rogn kunne røkes. Dette var en veldig grei rett i tiden før kjøleskapet. Grunnlaget for retten er tarama, røkt og tørket rogn fra stor fisk som for eksempel grå mulle.

Tarama kommer ofte fra Messolonghi vest i Hellas. Det blir brukt rogn fra mange forskjellige fiskeslag - vi velger helst røkt torskerogn (eller kaviar fra tube), det passer godt til denne retten.

I Hellas serveres taramosalata ofte om vinteren, og da særlig under fasten som de fleste grekere følger.

Server taramosalata som forrett med oliven med oliven og ferskt brød, eller som lunsj eller kveldsrett med rå grønnsaker, for eksempel gulrotstaver, blomkålbuketter, stilker av stangselleri, reddiker, agurkskiver eller flatbrød, knekkebrød eller bare grovt brød. Oliven, helst svarte er fast følge til taramosalata.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kald mandelsuppe med druer som i Spania Gazpacho blanco

Kald mandelsuppe med druer som i Spania Gazpacho blanco

Fremgangsmåte

  1. Ha mandler, bløtlagt brød, hvitløk og 1 ts salt i en food processor, bruk "på-og av"-teknikken og kjør til mandlene er finmalt.
  2. Med motoren på, heller du langsomt i olivenolje, eddik og 2 ½ dl vann, og kjører til du har en kremaktig hvit væske. Hell den over i en bolle.
  3. Rør inn så mye av resten av vannet som du trenger for å få suppekonsistensen du vil ha.
  4. Smak til med salt og pepper. Dekk til og sett i kjøleskap til suppen er godt avkjølt.
  5. Rett før servering rører du inn druene. De skal være uten stein, flådd og delt i to. Øs opp suppen i avkjølte suppeboller og server.

Teksturen i denne suppen kan virke litt uvanlig til å begynne med, men du blir fort glad i den. Denne gazpachoen er - i motsetning til den vanlige tomatbaserte suppen blandet med grønnsaker - antagelig nærmest den opprinnelige versjonen, som ikke var mye mer enn brød, vann, olje og eddik.

Her er det flere oppskrifter på gazpacho 

Se alt du kan bruke gammelt brød til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet brød med tomat og hvitløk som i Spania

Grillet brød med tomat og hvitløk som i Spania

Fremgangsmåte

  1. Skru på stekeovnsgrillen eller tenn en trekull- eller gassgrill.
  2. Pensle litt olje på begge sider av brødskivene, legg dem på stekeplate og sett dem under stekeovnsgrillen eller på rist.
  3. Grill skivene på begge sider i til sammen 4-6 minutter, til de er gyllenbrune.
  4. Legg skivene på fat.
  5. Gni det varme brødet først med hvitløkfeddene, deretter med tomatene, som du presser mens du gnir.
  6. Drypp olje over og smak til med salt og pepper og gjerne litt røykt paprikapulver.
  7. Server straks.

Dette er en klassisk tapa og en slektning av den mer velkjente italienske bruschetta. Det er ikke noe annet enn godt landbrød som er grillet, gnidd med hvitløk og deretter gnidd med en moden, halv tomat og dryppet med fruktig olivenolje.

Her finner du mange flere oppskrifter på bruschetta

Se våre andre oppskrifter på tapas

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Bruschetta med røkt laks og dillkrem

Bruschetta med røkt laks og dillkrem

Fremgangsmåte

Stek baguette-skivene i stekeovnen ved 200 grader til de er sprø. Alternativt kan skivene ristes i brødrister.

Finhakk dill og kutt laksen i terninger. Bland Philadelphia-ost, melk, rogn (du kan bruke kaviar), sitronsaft, hakket dill og 2/3 av laksen. Fordel laksesalaten på de stekte skivene.

Topp med resten av laksen og pynt med ekstra dill.

Mange flere oppskrifter på bruschetta finner du her

Se alt du kan bruke gammelt brød til

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her