Apéritifs store julemeny (feil i publiseringen)

På grunn av en feil i publiseringssystemet har bildene falt ut av denne artikkelen. For å komme til fullverdig versjon må du følge denne linken . Apéritifs julemeny inneholder det meste av det du behøver for å gjøre julen vellykket når det gjelder m
Redaksjonen
02 Desember 2000 - 20:05

På grunn av en feil i publiseringssystemet har bildene falt ut av denne artikkelen. For å komme til fullverdig versjon må du følge denne linken .

Ribbe hører julen til, eller er det kanskje lutefisk, kalkun eller skinkestek? Rundt om i det ganske land varierer uten tvil tradisjonene. Her gjør Apéritif et iherdig forsøk på å gi deg oppskriftene til rettene som trolig samler flest rundt bordet selve kvelden, og dagene før og etter. I de forskjellige seksjonene finner du oppskrifter og annet stoff som garantert vil være både til nytte og hygge. Savner du noe, sender du oss selvfølgelig en mail.

I julestria har vi i Apéritifs redaksjon som mål å gi deg tips til lettvinte, men velsmakende, oppskrifter som gir deg tid til overs for andre presserende oppgaver i tiden frem mot jul. Derfor har vi laget en egen seksjon - desembermat - der du gjennom desember måned vil finne en ny oppskrift hver dag. De forutgående dager blir selvfølgelig også liggende i denne seksjonen - dermed har du en aldri så liten kulinarisk julekalender for hånden. Apéritif forsyner deg selvfølgelig også med tips til drikkefølge.

I skrivende stund stemmer dessverre ikke alle priser og aktualiteter på vinene. Dette skyldes at julemenyen er basert på både nye og gamle artikler der vinforslag er gitt. Vi skal gå igjennom alle disse forslagene i løpet av de neste dager. Nå er også artikkel om silderetter lagt inn. Bøker under juletreet er også lagt til. Likeså tester av Champagne og musserende.
 
Møt Moi og Barmen
Aller først skal du få møte to matkunstnere Trond Moi som forteller deg om sin jul og dertil tilhørende matlaging. To av hans egne oppskrifter deler han også med deg.
Ribbe med asiatisk krydring, fårerull med mango og syltelabbtartar er ikke vanlig norsk julekost. Men det er innholdet i kokkene Lars Barmen og Anita Tranungs tips til alternativ bruk av juleråvarene.

Lutefisk
Om du fortrekker lutefisken fast eller godt skjelvende, er en smakssak. Her har du masser av tips til hvordan du skal lykkes og om hva du skal drikke til.

Kanskje lutefisk skjult i lefse er tingen for den som mister motet ved synet av den skjelvende delikatesse.

Hovedattraksjonen ved City Bistro Stavanger lages i kjelleren til innehaver Gunnar J. Trettenes'' barndomshjem på Voss: Lutanakke. Bli med Apéritif på besøk.

Drikke til lutefisk
De fleste av oss fortrekker øl og akevitt til delikatessen. Apéritifs Akevittguide og store test av akevitt må du får med deg. Apéritifs Polliste Akevitt og Apéritifs store test av juleøl er utvilsomt nyttig redskaper når innkjøpene skal gjøres

For deg som sverger til vin til det meste har vi også laget en god redningsplanke.
 
Juletorsk
Juletorsken har lange tradisjoner, og for mange er det ikke julaften uten at favorittfisken står på bordet. Her finner du torskemiddagen alle kan lage. På samme side finner du også andre og spennede oppskrifter du kan bruke.
 

Rakefisk
Noen påstår at det skal lukte av rakefisken, andre ikke. Uansett, rakefisken hører julen til, og her får du en rekke oppskrifter, også med utgangspunkt i sik. Også forslag til hva du kan drikke til hører med.
 
Festmousse med ørret og syltet laks
Lag noe selv til julebordet, ta utgangspunkt i en ørretfilet eller en laksefilet og prøv en av disse rettene. Selvfølgelig servert med drikkefølge til.

Ribbe
Ribbe er det suverene førstevalget på julaften. På seks av ti festpyntede julebord troner svineribba. Ribbe med spennende fyll. Her finner du også alle de gode tipsene som gjør at ribba blir hva du og resten av gjestene håper på. Kanelstekt juleribbe

Smalahove
Smalahove er ikke noe hokus-pokus. Smaken er som røykt pinnekjøtt. Men det er nok utseendet som skremmer de førstegangsspisende.

Pinnekjøtt
Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene, som det blir stadig flere av. Pinnekjøtt er enklere å lage enn du tror.

Kalkun
Kalkunen, i tilberedt tilstand, er en kjærkommen gjest på bordet i mange norske stuer. Her finner du en rekke tips om hvordan den skal prepareres og håndteres for et optimal resultat.

Juleøl i maten
Juleølet er ikke bare godt drikke og leskende for tørste struper. Det er også en flott ingrediens i maten. Apéritifs Kokebok presenterer et rikt utvalg av retter der ølet setter en ekstra spiss.

Julemat med hvit kjøtt
Kylling og annet krek med fjær på gir et svært spennende utgangspunkt for julemat av det litt utradisjonelle slaget. En rekke spennende oppskrifter venter.

Julepålegg
Syltelabber, lammerull julepostei og sylte hører til på juleordet. Apéritif sikrer deg oppskriftene.
 
Julegrøt
På låven sitter nissen og gjør hva? Spiser grøt, roper ungene og lurer samtidig på om du kan lage det til dem. Her finner du oppskriften også til rømmegrøt.

Kaker og desserter
For den som elsker søte saker er julen kanskje en av årets høydepunkter. Her finner du oppskrifter som må tilfredsstille den mest kresne når det gjelder kaker og desserter. Men altså ikke de tradisjonelle julekakene.
 
Juledrikke
Julevinen
Er en vin med Jul 2000 på etiketten selvskreven til julefestens kulinariske gleder? Passer den til pinnekjøtt, juletallerken og reinsdyrsteik eller bare som en kosevin? Er det bare en bløff?
Det serveres også ymse forslag fra gløgg til hvite og røde viner, julevin med dertil hørende etikett, vin fra klassiske Rioja til billige bordeauxer. En god gløgg er også verd å ta med seg. Cognac for damene, og vikinger som foretrekker samme drikke: Men ikke som du tror. Her er cognac brukt i matlagingen og oppskriftene er kreert av Norges beste kokker. For fans av Bache-Gabrielsen serverer dets det også denne cognacfamiliens egen punchoppskrift.

Apéritifs Akevittguide og store test av akevitt, Apéritifs Polliste Akevitt og Apéritifs store test av juleøl er utvilsomt nyttig redskaper når innkjøpene skal gjøres.

Ei heller må vi glemme Champagne, eller musserende for de som ønsker dét.
 
Cognac, kaffe og sigar
Hva er vel bedre enn å nyte en cognacen til kaffen etter at alle pakkene er fortært og roen senker seg i stuen. Apéritifs store test av XO med tilhørende sigarforslag, VSOP og trestjerners cognac (VS-klassen) er midt i blinken. Du kan også koste på deg å lese noen av våre sigarartikler som en oppvarming. Og er du ikke sikker på hvordan kaffen skal bli best, byr vi også på påfyll med det.

Bøker under treet
Side etter side med nytelse åpenbarer seg for den som mottar en kokebok i gave. Apéritif ser gjennom noen av nylanseringene og gir deg forslag til hva du bør legge under treet til en du virkelig setter pris på.
 
Smakfulle juletips for voksne
Hva gir du til den som har alt? Nesten alt - for Apéritif gir deg mange gode forslag. Til Larsen-fan, til den kunnskapstørste, til kremslikkeren, til den glade laks, til en ekte oslogutt eller jente, til slikkmunner av begge kjønn og til den som foretrekker gass.
 
 
Apéritifs Kokebok:
Fugl og fjærfe: Julemeny
Rødt kjøtt: Julemåltidet - Julepålegg

Se også:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredag er burgerdag. Prøv denne spennende versjonen
Dagens rett
Baconburger med blåmuggost

Fredag er burgerdag. Prøv denne spennende versjonen

I dag er det en saftig hjemmelaget burger med en overraskende smak som står på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her