Romjula

Redaksjonen
18 Desember 2004 - 14:42

Romjula

Gå rett til romjulsmeny:   FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="2">2    FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="3">3    FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="4">4

Meny 1
Det tross alt jul. I dag koser vi litt ekstra med god julemat og drikke:

Drikke til menyen:

Frokost:
Vann

Lunsj:
Juleøl

Middag:

Brus til barna.

Frokost:

Anna Gretas sildesmørbrød

Anna Gretas sildesmørbrød

Fremgangsmåte

Bland sukker, salt og vann. Kok sammen og avkjøl laken.

Start med å hakke rødløk, dill, gressløk og hvitløk. Lag så en saus av chili og matolje. Smakes til med kvernet salt og peppar og evt litt hvittvinseddik.

Blande de hakkede urtene samt kapers i chilisausen og visp lett.

Silden, som bør ha ligget i lake i ca ett døgn, skjæres i biter og blandes i sausen med de hakkede urtene.
På hver brødskive legges salatblad, skivede egg og så sausen.
Garnér med dill og finskårede løkskiver.

Sildesmørbrød er en typisk mellomrett. I stedet for å legge sild selv kan man naturligvis benytte ferdigkjøpt.

Wraps for enhver smak

Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Mikael Öster, Tanums Gestgifveri

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fenalår til juletapas

Fenalår til juletapas

Fremgangsmåte

  1. Vask potetene godt, skallet skal sitte på. Kok potetene knapt møre i vann.
  2. Varm opp oljen og vend dampede poteter i denne.
  3. Tilsett salt, pepper og finhakkede urter.

Anrett fenalåret på porsjonstallerken eller serveringsfat og server sammen med lune poteter og gjerne flatbrød til.

Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten

Slik skjærer du fenalåret

Klassiske retter til tapas finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Bakt småkveite med teriakyglasert svineribbe, tomat & løksalat

Bakt småkveite med teriakyglasert svineribbe, tomat & løksalat

Fremgangsmåte

Teriakymarinade:
Reduser appelsinjuicen til det halve hell over soya og teriaky.
Limen deles i to og saften klemmes sammen i sausen, legg resten av limen i sammen med chili, hvitløk, sitrongress og korianderen.
 
La sausen trekke uten at den reduseres, sil så av sausen og smak til med litt sukker om nødvendig, jevn sausen med maizenna.
 
Svineribbe:
Skjær bort svoren før du legger den på rist og langtidsteker den ved 150 grader i ca 1 time.
Legges så i press når den er litt avkjølt, kuttes så opp i passende stykker og varmes opp i teriakimarinaden.
 
Tomat & løksalat:
Småløken kuttes i skiver og kokes i vann med sitron til råsmaken er borte, siles av.
Tomatene sukkersaltes (dryss over litt salt og sukker) og kutt i terninger.
Bland sammen tomat og løk med noen dråper olje og varm opp salaten forsiktig.
 

Sendt inn av Kari Innerå,En smak av oliven, Harstad

Vurder oppskriften

Sildekoldtbord med sennepsild, marinert sild og urtesild

Sildekoldtbord med sennepsild, marinert sild og urtesild

Fremgangsmåte

Marinert sild med eple, løk og sylteagurk: 

  1. Kok opp ingrediensene til marinaden. Avkjøl den.
  2. Rull sammen de utvannde spekesildefiletene og sett dem tett i en form.
  3. Bland sammen grønnsakene og fordel dem over.
  4. Hell over den kalde laken og sett formen kaldt i 2 døgn.

Sennepssild:

  1. Vann ut kryddersildfileter.
  2. Skjær dem i biter.
  3. Bland rømme eller creme fraiche med litt grov sennep og dill. 
  4. Bland sausen og sildebitene.
  5. Bland inn tynne ringer av løk.
  6. Kvern over godt med svart pepper. 

Sild med krydderurter: 

  1. Bruk ferdig sursild.
  2. La laken renne godt av.
  3. Legg sildebitene i en bolle. 
  4. Tilsett rømme og rør inn finhakket gressløk, persille og timian.

Tips: Server silderettene med grovt rugbrød og smør, og gjerne kokte småpoteter.

Slik lager du de gode silderettene

Se hvordan du lager din egen sursild her

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Det ekte rakefisklaget

Det ekte rakefisklaget

Fremgangsmåte

Pris pr porsjon ca kr 100-110

Det enkleste er å kjøpe ferdig filet. Ellers er rakefisk ikke noe hokus pokus å rense. Skyll fisken godt. Hvis fisken er for skarp/salt kan den vannes ut eller legges i skummet melk en halvtime eller så på forhånd.

Skjær av hodet. Ta tak i ryggbenet og riv det forsiktig ut. Nå er det lett å fjerne skinnet. Skjær filetene i skiver på 2-3 cm.

Anrett på fat som kan pyntes med einekvister som gir en god aroma.

Fisken serveres med flatbrød, lefse, godt smør og kokte poteter og eventuelt de øvrige tilbehørene.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kokt og kald sild

Kokt og kald sild

Fremgangsmåte

  1. Rens sildene (ta ut innmat og kutt hodet) og del opp i skiver à 3-4 cm. Hvis du kun får tak i fileter, deler du hver filet i to.
  2. Kok opp vann og øvrige ingredienser. Legg sildebitene oppi og kok forsiktig opp.
  3. Trekk kjelen til side og skru ned varmen. La fisken trekke ved svak varme til den er kokt. Det tar ca 10 minutter.
  4. La kjelen med fisken stå på kjøkkenbenken til den er lun. Sett deretter kaldt.
Pepperrot- og dillkrem:
Bland alt sammen og sett kaldt.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Slik lager du de gode silderettene

Se hvordan du lager din egen sursild her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Risgrøt med seterrømme og vanilje

Risgrøt med seterrømme og vanilje

Fremgangsmåte

  1. Kok grynene i vann i ca. 10 minutter.
  2. Spe med melk, og kok videre til grøten er passe tykk.
  3. Server risgrøt med smørøye, sukker og kanel.

Ny vri på risgrøten:
Når risgrøten er ferdig kokt, kan du røre et beger seterrømme inn pr. liter grøt. Da blir det festgrøt. En blanding av rømme- og risgrøt som nesten smaker som rømmegrøt. Husk sukker og kanel.

Tips:
Ha gjerne en vaniljestang som du splitter i to i grøten også.

Tips:
Bruk gjerne rismelk eller mandelmelk om noen er laktoseintolerante. Det gir faktisk en veldig god smak til risgrøten. 

Tips for den som ikke har tid å passe grøten: Kok opp grøten etter anvisning på pakken, men så snart melken har kokt opp tar du gryten av platen og setter den inn i stekeovnen på 80 grader med lokk over. La den passe seg selv og den kan godt stå i 1 - 2 timer til den er ferdig.

Se alle de morsomme grøtoppskriftene

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her