Julemat

En smakfull nyttårsfeiring

En alternativ nyttårsmeny serveres deg som er ekstra glad i kjøtt, og ikke minst det delikate kalvekjøttet. Vi gir deg her to ulike tre-retters menyer for den forestående nyttårsaften, oppskrifter som garantert vil begeistre smaksløkene til de du er glad i. Selvfølgelig får du også forslag til hva du skal drikke til.

Snøfall ute, levende lys og god stemning inne, en hektisk juletid legger vi bak oss, og tiden er inne for å oppsummere - men ikke minst også til å se videre. Opplysningkontoret for kjøtt ønsker dere alle en riktig god nyttårsfeiring, og de beste ønsker for det nye året.

Kalvekjøttet hører naturlig hjemme der de virkelig matglade samles, og til de store anledninger. Norsk kalvekjøtt er lyst, mørt og delikat, både i smak og utseende. Storfekjøtt er jo så mye, men her tar vi for oss indrefileten, selveste " kremen" når det gjelder mørhet og anvendelighet. Et magert, men like fullt et smakfullt og delikat stykke kjøtt.

Det gode kjøttet, de smakfulle og møre filetene, kalv og storfe, med godt tilbehør gjør susen. Og så er det også enkelt å få til. Her trenger man ikke være mesterkokk for å kunne imponere med et velkomponert og spennende måltid.

Nyttårsmeny I
 
Forrett

Potet og purreløksuppe, servert med sprøstekt spekeskinke og grønnsaker

Antall porsjoner

2

Ingredienser

4 stk
1 stk
4 dl
lys kraft/buljong
0.5 ts
6 skiver

Fremgangsmåte

Potetene skrelles, og legges i vann for koking. Purren snittes på langs og vaskes godt. Skjær det grønne av, og kutt opp det hvite i skiver, og kok sammen med potetene. Legg det grønne fra purren til side så lenge.

Poteter og det hvite på purren kokes til det er helt mørt. Sil av væsken. Kjør så potetene og purren i food-processor til det er glatt og fint. Forvell den grønne delen av purren i kokende lettsaltet vann til det har fått en fin grønnfarge, og er mørt (ikke kok for lenge, for da blir det brunt og ikke grønt). Hell så den glatte potet og purreløkpuréen tilbake i kjelen, tilsett fløte og kraft, slik at suppa får en fin og ikke for tynn konsistens. Kjør så det grønne i food-processor til det er glatt, og bland dette sammen med resten av suppa like før servering.

Fennikelen deles på langs i strimler og vaskes. Skjær squash og paprika i strimler, ca 8-10 cm lange. Forvell grønnsakene lett i kokende vann, og avkjøl Legg tre skiver med spekeksinke etter hverandre på benken Legg strimlene med grønnsaker oppå, og rull sammen til en "pølse", slik at grønnsakene stikker ut på hver side. Varm stekepanna til medium varme, og stek rullene med spekeskinke og grønnsaker til de er gyldne. Del dem i to på midten, og de er klare til å anrettes i suppa.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett

Helstekt kalvefilet, bakt tomat og sellrerirot, lime-potetpurré, calvadossaus med søte rosiner

Fremgangsmåte

Kalvefileten renskjæres for sener. Smør og olje brunes lett i panna. Krydre fileten med salt og pepper, og brun den på alle sider. Sett tilside og la den hvile.

Tomatene snittes i bunnen og i toppen. Legg dem i kokende vann i 1 minutt, og så over i isvann. Flå av skallet. Skjær av bunnen på tomatene og ta ut kjernen. Ha over litt olje, salt og pepper, og bak i ovnen i ca 20 minuter på 150 grader. Rens selleriroten, og skjær i en tykk skive på ca 3 cm. Brun i panna med litt olje, og bak i ovnen med kraft/buljong som dekker ¾ opp på selleriroten. La stå i ovnen på 150 grader i ca 45 minutter. Når sellerien er ferdig, legg denne inn i tomaten, og sett tilbake i ovnen i noen minutter like før servering.

Potetene skrelles og kokes i vann uten salt. Sil av vannet og damp dem tørre. Press så limesaften i, tilsettt fløte/melk og smør, og rør godt sammen til en fin glatt potetpurré. Smak til med salt og pepper like før servering.

Eplene deles i to, behold skallet på. Stek dem i smør på begge sider. Ha over i en ildfast form, dryss over sukker og balsamicoeddik. Bak i ovnen på 180oC i ca 30 minutter til eplene er møre.

For å lage sausen, så start med sjalottløk og salvie, som freses med olje i panna, tilsett så Calvados, og la denne bli varm, tenn så på , og brenn av til flammen slokner av seg selv. Tilsett rødvin og kok ned til en " marmelade" Ha så i kraften/buljongen og kok opp. Smak til, og jevn med maisennamel til sausen får en fin konsistens. Like før servering røres 2 ss kaldt smør inn i sausen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert

Sjokolademoussekake med safrankokte aprikoser og sitronsorbet

Antall porsjoner

2

Ingredienser

Bunn
125 g
Mørk sjokolademousse
25 g
4 stk
blad gelatin
Glasur
Aprikoser

Fremgangsmåte

Bunn:
Pisk eggehviter nesten stivt, tilsett farin og siktet mel. Finhakk hasselnøttene i en hurtighakker og bland disse i. Ha røren i en springform (24 centimeter). Stek bunnen ved 180ºC i ca. 15 minutter. Avkjøl. Ta bunnen ut av formen, kle formen med plast og legg bunnen tilbake.
Mørk sjokolademousse:
Kok opp eggeplommer, sukker og 1 dl fløte. La det småkoke til det tykner, rør hele tiden. Smelt sjokoladen i vannbad, bland den i den varme massen og rør godt. Avkjøl massen litt. I mellomtiden bløter og smelter du gelatinen. Pisk resten av fløten stiv og bland den godt inn i sjokolademassen sammen med gelatin og cognac. Hell massen over nøttebunnen (som fortsatt står i formen). La kaken stå et døgn i kjøleskapet.
Glasur:
Smelt sjokoladen og smøret i en bolle i vannbad. Kok opp fløten og avkjøl litt, til temperaturen er nesten lik sjokoladen. Rør så fløten inn i sjokoladen. La det hele avkjøle litt, og hell så over den kalde kaka. La det stivne i kjøleskapet før du skjærer stykker av kaken.
Aprikoser:
Ha alle ingrediensene i en kjele, og la det småkoke til væsken har fått en fin sirupsaktig konsistens. Avkjøl, og anrett på tallerkenen med kaken, og bruk sirupen som saus.

Server med sitronsorbet eller vaniljeis.

Sendt inn av

Foto: Matprat / Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Nyttårsmeny 2
 
Forrett

Carpaccio med vintersalat

Fremgangsmåte

Kalvefileten renskjæres for sener og hinner og legges i fryseren. Snurr den gjerne i plastfilm så den får en rund og fin form. La den så ligge i fryseren i ca 1 time, så den blir lettere å skjære i tynne skiver.

Vask og plukk salaten, tørk den, vend den med litt olivenolje, og krydre med salt og pepper. Parmesanen skjæres/høvles i tynne skiver.

Skjær så kalvefileten i løvtynne skiver og legg på tallerkenen. Anrett salaten i midten, og legg noen skiver hvlet parmesan rundt.

Drypp noen dråper olivenolje over kjøttet, og press saft fra sitronen på. Kvern til slutt sort pepper over.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett

Tournedos av storfe indrefilet med friske grønnsaker, potet Anna, og rødvinssaus

Antall porsjoner

2

Ingredienser

4 skiver
1 ts
1 ts
Assorterte grønnsaker etter smak og tilgang (se i fremgangsmåte for tips)
400 g
50 g
1 ts
Rødvinssaus
1 båt
1 ts
0.5 ts
2 ss

Fremgangsmåte

Indrefileten skjæres i fine biffer på ca 180-200 gram. Rundt hver biff legger du en (eller to) skiver bacon, alt etter størrelse. Fest gjerne disse med en tannpirker eller lignende. Krydre med salt og pepper. Stek biffene i panne, med litt olje, først i ca 2 minutter på den ene siden, to minutter på den andre siden. La biffene hvile noen minutter, før du tar dem over på svak varme igjen, i et par minutter til på hver side, før du igjen hviler dem før servering.

Grønnsaker vaskes, renses og kokes. Her velger du det som det måtte være tilgang på i din nærbutikk. F. eks. gulrot, fersk småløk, nepe, brokkoli, blomkål etc.

Poteter:
Smelt smøret i en kjele. Potetene skrelles og vaskes. Skjær dem så i tynne skiver på ca 2 mm. Vend så potetskivene i smøret, krydre med salt og pepper. Legg potetskivene lagvis i små ildfaste porsjonsformer, eller i en litt større form. Sett så formen(e) i en form med vann, og bak  i ovnen på 180 grader i ca 1 time, til potetene er møre gjennom. Når potetene er ferdige, tas de ut av ovnen og snues ut av formen. Anrett på tallerken med kjøttet og grønnsakene.

Rødvinssaus:
Finhakk løk og hvitløk og fres det i 1 ss smør til det blir blankt og mykt uten at det blir farge. Dryss på mel og spe med kraften og 3 dl av vinen. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 15 minutter. Sil sausen. Kok opp, tilsett resten av vinen og rør i ripsgeléen. Smak til med salt og rør til slutt inn 2 ss smør, da blir sausen blank.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert

Krydderkokte pærer med friske bær og kanelis

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene til sukkerlaken og varm opp. Skrell pærene, og legg dem i sukkerlaken. Kok opp, og la det hele stå i kjelen og småkoke/trekke i ca 2 timer, til pærene er glassaktige og kokt igjennom. Avkjøl i laken, og server med bær og is til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen