Godt for samvittighet og gane

Svinekjøttet har den flotte egenskapen at det like godt kan kombineres med hotte som med fruktige ingredienser. Det krever også minimalt med tid for å bli til en herlig middag.
Redaksjonen
16 Januar 2006 - 14:44

Hva med Svin Tikka Pita, Wok med svinekjøtt, banan og cashewnøtter eller Skinkeschnitzel med Annabønner, og noe godt i glasset?

Renskåret svinekjøtt kan du spise uten snev av dårlig samvittighet fordi det inneholder kun 2-4 prosent fett. Gryteklare produkter i strimler, schnitzler, skinkebiffer og fileter ligger klare i kjøledisken: mørt, magert og saftig -  ypperlig januarmat for kropp og lommebok.

Her er noen kjappe, enkle og smakelige oppskrifter. Husk at rask steking på sterk varme gir det gode resultatet. Og måltidet bør nytes umiddelbart, da er det aller mest saftig og smakfullt.

Skinkestek med cidersaus

Skinkestek med cidersaus

Fremgangsmåte

Rut svoren. Gni steken inn med salt og pepper - stikk i et steketermometer. Del gulrøtter og løk i store biter og legg de i en form sammen med steken.

Tilsett ca. 7,5 dl varmt vann og sett steken i forvarmet ovn ved 175 °C. Når steketermometeret viser 76 °C er steken ferdig (2 1/2 - 3 timer). Har ikke svoren blitt sprø, kan du bruke grillen de siste minuttene.

La steken hvile mens du gjør ferdig tilbehør og saus. Server retten med Cidersaus og Grønnsaksmiks.

For variasjon kan du en annen gang prøve Solbærsaus og Hasselbackpoteter som tilbehør. Alle oppskrifter finner du under.

Cidersaus til skinkestek:
Finhakk løk og purre og fres det i en tørr panne et par minutter. Hell på cider og la det koke godt inn. Spe med kraft og la sausen koke inn til ca. halvparten. Jevn sausen med maisennamel utrørt i litt vann. Smak til med ingefær, sitronsaft og ørlite sukker

Grønnsaksmiks:
Del grønnsakene i strimler eller store biter. Surr dem raskt i en varm panne i et par minutter. Dryss med salt og pepper.

Solbærsaus:
Fres finhakket løk i en kjele med smør. Hell over kraft, solbærsirup og timian. La sausen småkoke i ca. 10 minutter og sil av.

Rør ut maisenna i litt kaldt vann og tilsett jevningen mens du rører i sausen. Gi det et oppkok og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Hasselbackpoteter:
Skrell potetene og skjær dem flate i bunnen, så de står støtt. Skjær dem så i tynne skiver, men ikke helt igjennom- de skal henge sammen i bunnen.

Sett dem i en smurt ildfast form, pensle dem i smør og strø over krydder og tørket kavring. Legg revet ost på toppen.

Stek dem på 225° C i 45-50 minutter avhengig av størrelsen, til potetene har fått en gyllen overflate.

Tips: Istedet for kavring kan du bruke knuste hasselnøttkjerner.

Flere deilige retter med skinkestek

Her finner du de beste ribbeoppskriftene med tilbehør

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Svin Tikka Pita

Svin Tikka Pita

Fremgangsmåte

Varm pitabrødene i stekeovn eller brødrister. Krydre biffene og stek dem på middels varme, ca 2 minutter på hver side. Tykke skinkebiffer må deles i to på langs, så skivene blir tynnere. Bland Tikka Masala-saus og yoghurt. Legg grønnsaker og skinkebiff sammen med sausen inn i brødene og server straks.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Opplysningkontoret for kjøtt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Babi Asam Manis - svinekjøtt i sursøt saus

Babi Asam Manis - svinekjøtt i sursøt saus

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i strimler og grovhakk løk. Finhakk ingefær, chili og hvitløk.
  2. Fres kjøttet raskt i panne eller wok til det er pent gyllent (bør stekes i 2-3 omganger).
  3. Ta ut kjøttet og fres tomat, vårløk, ingefær, chili og hvitløk et par minutter.
  4. Tilsett eddik og la den koke inn.
  5. Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett sesamolje og kecap manis (søt soyasaus) under omrøring.
  6. Dryss over vårløk og sesamfrø.

Server med kokt ris.

Tips: Om du ikke har kecap manis, kan du bruke like deler soyasaus og honning. 

Her finner du mange andre spennende retter med svinekjøtt

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Marinert biff i paprikasaus

Marinert biff i paprikasaus

Fremgangsmåte

Skjær fileten i ½ cm tykke skiver.

Bland marinaden og la kjøttet ligge i den minst 1 time.

Stek biffene i ca. 2 minutter på hver side på middels varme.

Paprikasaus:
Lag saus etter oppskrift på posen og tilsett finhakket paprika sammen med oregano.

Server med ris til.
Tips! Du kan også bruke ferdig marinert biff fra kjøledisken.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Spania
    Spania
    Volum: 0.75 l Pris: 84.90 kr Basisutvalg (Fullsortiment)
    84 POENG

Suppelapskaus

Suppelapskaus

Fremgangsmåte

Hakk hvitløk og fres den i olje i en kjele. Tilsett vann og buljongterning og la det koke opp.
 
Ha i grønnsakene, kjøttet og krydderet, og la det koke ca. 3 minutter til potetene har jevnet suppen litt.
 
Tips:
Om du vil bruke ikke-fryste grønnsaker, skjører du følgende i terninger: 2 gulrøtter, 3 poteter, 1/4 sellerirot og 1purre. Da forlenges koketiden med 15 minutter. 
 
Smak til med salt og pepper og server med flatbrød eller brød.
 

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Svinekjøtt i wok

Svinekjøtt i wok

Fremgangsmåte

  1. Grovriv gulrot, skjær paprika i strimler og purre i ringer.
  2. Varm oljen i woken til det ryker og brun kjøttet i små porsjoner, 2-3 minutter på sterk varme. Legg tilside.
  3. Fres grønnsakene i olje, ha kjøttet tilbake i woken og bland sammen.
  4. Bland sammen buljong, maisenna og ingefær og hell over. Rør til det koker, smak til med salt og pepper, og la det trekke et par minutter. Server med kokt ris.

Her finner du mange flere wokretter

Og enda flere retter med svinekjøtt

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Wok med svinekjøtt, banan og cashewnøtter

Wok med svinekjøtt, banan og cashewnøtter

Fremgangsmåte

  1. Varm en wokpanne eller stekepanne med høye kanter og ha i litt olje.
  2. Stek kjøtt og ingefær på høy varme til det begynner å bli gyllent. Legg det over på en tallerken.
  3. Skrell og del bananene på langs, og deretter i grove biter.
  4. Varm pannen på nytt med resten av oljen. Stek bananer, vårløk, chili og nøtter til bananene har fått fin farge.
  5. Vend forsiktig inn kjøttet sammen med chilisaus og smak til med litt soyasaus.

Server rykende varmt sammen med fullkornsris eller fullkornnudler og frisk koriander.

Her byr vi på mange deilige wokretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Schnitzel med Anna-bønner

Schnitzel med Anna-bønner

Fremgangsmåte

  1. Anna-bønner: Finhakk hvitløken og fres den i olivenolje i en liten kjele.
  2. Tilsett tomatene, pepper og oregano. 
  3. La det småkoke under lokk ca. 5 minutter. 
  4. Smak til med salt.
  5. Schnitzel: Bland pankomel, hvetemel, salt og pepper.
  6. Pisk egget lett.
  7. Bank kjøttstykkene flatere.
  8. Dypp schnitzlene først i egg, dernest i melblandingen. 
  9. Stek dem i smør/olivenolje i varm panne ca. 1 minutt på hver side.
  10. Serveres straks med baguette eller olivenbrød og ris.

Tips: Får du ikke tak i schnitzler, kan du skjære ca. 1 cm tykke skiver av flatbiff.

Lyst på en annen rett med Schnitzel?

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Schnitzel med nudler og hurtigstekte grønnsaker

Fremgangsmåte

Ta ut paprikakjernene og skjær paprikaen i strimler. Finhakk ingefær og hvitløk. Krydre schnitzlene, vend dem i sesamfrø og stek i smør/olje ca 2 minutter på hver side. Fres hvitløk og ingefær i olje, ha i paprikastrimlene og stek videre et par minutter før spirene blandes i og stekes et par minutter.  Smak til med salt og pepper.

Server med nudler og eventuelt søt chilisaus.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her