Jul med vri?

Ribbe med asiatisk krydring, fårerull med mango og syltelabbtartar er ikke vanlig norsk julekost. Men det er innholdet i kokkene Lars Barmen og Anita Tranungs tips til alternativ bruk av juleråvarene. Selvfølgelig med drikkeforslag til.
Redaksjonen
11 Desember 2001 - 12:40

Apéritifs alternative juleoppskrifter er utarbeidet av Lars Barmen, tidligere kjent som NRK 1s TV-kokk med programmet BarMeny og Anita Tranung, kokk på restaurant ORO.

Begge har arbeidet i Asia som kokk hvilket har inspirert en del av rettene. De har også tatt i bruk det vi ofte kaller julekrydder men som i liten grad brukes i norske kjøttretter. - Hvis vi går tilbake til juleretter fra 17-1800-tallet finner vi imidlertid alle disse krydrene. Krydder var dyrt og til jul skulle det ikke spares på noe, påpeker Barmen.
 
Men verken han eller Tranung ønsker å tukle med menyen på julaften. - Denne ene dagen bør vi la tradisjonene forbli urørte, sier de to. Men alle de andre dagene før og etter jul, anbefaler de den matglade å forsøke alternative vrier på så vel ribbe, juleskinke, sylte, rull, syltelabb og pinnekjøtt. Og siden Anita har et spesielt grep på den søte avslutning, får du også forslag til en juledessert, nemlig en superb crème brulée.
 
Selvsagt gir Apéritif anbefalinger til passende drikke.
 
Forretter/småretter

Salat med fårerull, mango og syltede grønnsaker

Salat med fårerull, mango og syltede grønnsaker

Fremgangsmåte

Skrell og skjær grønnsakene i små staver. Kok opp vann, sukker og eddik og tilsett grønnsakene i kjelen.
 
Kok grønnsakene til de er møre og avkjøl dem. Rens og vask salaten og la den renne godt av seg. Skrell mangoen og skjær den i tynne skiver.
 
Skjær fårerullen i tynne skiver og legg den sammen med salat, mango og grønnsaker på en lefse som er smurt med lettrømme. Rull lefsen sammen og legg den på en tallerken.
 
God som en forrett, delt i biter eller som egen kveldsrett en dag i romjulen.
 

Sendt inn av Lars Barmen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Carpaccio av juleskinke, sennepsdressing og svisker

Carpaccio av juleskinke, sennepsdressing og svisker

Fremgangsmåte

Kok opp vann, appelsinsaft, kanel og anis.
 
Tilsett sviskene etter ca 5 minutter. Kok sviskene til de er møre og lag en puré. Smak til med salt og pepper.
 
Bland sennep i rømmen og smak til med sitron, salt og pepper.
 
Skjær issalaten og/eller brønnkarse i tynne strimler. Skjær tynne skiver av juleskinken.
 
Fordel skivene på en tallerken. Hell litt av puréen på skinken og pynt med brønnkarse på toppen.

Sendt inn av Lars Barmen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 139.90 kr Bestillingsutvalget
    79 POENG

Syltelabber og grønnpeppertartar

Syltelabber og grønnpeppertartar

Fremgangsmåte

Bland sammen eggeplommer, sennep, sitronsaft, hakket grønnpepper og hakket sylteagurk. Spe i olje litt etter litt og rør hele tiden til majonesen blir glatt og blank.

Skjær kjøttet av syltelabbene og finhakk det. Rens løken og hakk den. Bland hakket kjøtt og hakket rødløk i majonesen.

Smak til med sitron, salt og pepper. Anrett på tallerkenen sammen med flatbrød.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Lars Barmen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sylte med sauternesgele og epleskive

Fremgangsmåte

Dryss gelatinpulver og krydder på buklisten og rull den sammen. Surr buklista med en hyssing og pakk den inn i et klede, surr nok en gang.
 
Legg rullen i kokende vann og la den trekke på ca 80 grader i 1½ til 2 timer.
 
Ta opp rullen og legg den i press. Lett til å begynne med, øk etter hvert.
 
Avkjøles ett døgn og legges deretter i en saltlake: 100 g salt og 1 ss sukker til 1 liter vann - 1 til 2 dager.
 
Ved servering skjærer du tynne skiver av sylten og legger sauternesgeléen på sylteskivene. Pynt med epleskiver og en frisk estragonkvast.
 

Sendt inn av Lars Barmen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sauternesgele

Sauternesgele

Fremgangsmåte

Varm sauternes/søt vin og tilsett rosiner. Legg gelatinplatene i bløt i litt kaldt vann.
 
Skrell og skjær eplet i tynne skiver og la dem trekke forsiktig i vinen. Plukk ut epleskivene og legg dem på tallerkenen.
 
Smak til med salt og pepper. Sil vannet av gelatinen og løs dem opp i vinen.
 
Avkjøl alt til det tykner. Skjær tynne skiver av sylte og legg geléen på sylteskivene. Pynt med epleskiver og en frisk estragonkvast.

Sendt inn av Lars Barmen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Marinert svineribbe

Marinert svineribbe

Fremgangsmåte

Vask og skjær appelsiner og lime i båter og legg dem i en langpanne sammen med de øvrige ingrediensene.

Legg ribben med bensiden opp og sett pannen kaldt 1 døgn.

Sett ovnene på 175 grader. Snu ribben i langpannen før du setter den i ovnen.

Tilsett eventuelt vann og dekk formen med aluminiumsfolie.

Ribben stekes på 175 grader i ca. 45 minutter. Ta av folien og la ribben steke videre i ca. 1 time.

Sil av 1 dl kraft og ha kraften over i en kjele. Smak til med sukker, pepper og evt. salt.

La ribben hvile 15 minutter før du skjærer den opp i passe stykker. Serveres med poteter og grønnsaker.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Lars Barmen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Svinefilet med rødkål, appelsin og anis

Svinefilet med rødkål, appelsin og anis

Fremgangsmåte

Del rødkålen i to og ta ut stilken i midten. Kutt kålen i strimler.
 
Legg så stjerneanis i en kjele med kyllingkraft og la alt få et oppkok. Tilsett kålen og appelsinsaften og kok kålen til den er mør.
 
Smak kålen til med salt og sukker, tilsett smøret rett før servering. Vask potetene og skjær dem i skiver på ca 1 cm. Kok potetene møre.
 
Svinefileten kan stekes hel i ovnen eller skåret i skiver og stekt i pannen. Anrett fileten på en tallerken sammen med potetene og rødkålen.

Sendt inn av Lars Barmen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Brandade med pinnekjøtt og kålrabi

Brandade med pinnekjøtt og kålrabi

Fremgangsmåte

  1. Legg bjerkepinner eller en metallrist i bunnen av kasserollen. Fyll på vann til pinnene er dekket.
  2. Legg på pinnekjøttet skåret i pinner. Kok under lokk til kjøttet løsner fra bena, minst 2 timer. Kjøttet skal bare dampkokes.
  3. Plukk kjøttet fra bena.
  4. Skrell poteter og grønnsaker, del dem og kok dem møre. Mos grønnsakene og tilsett H-melk og litt av fettet fra kraften. Smak til med salt og pepper.
  5. Bland halvparten av pinnekjøttet og litt av fettet fra kokingen i potetpureen.
  6. Ta resten av kjøttet og sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ovnen til det blir sprøtt.
Server potetpuréen med sprøstekt pinnekjøtt på toppen.

Sendt inn av Lars Barmen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Salt røkt lammelår og rotgrønnsaker med cappuccino

Fremgangsmåte

Legg lammelåret i en stor kjele med vann. Stikk et termometer inn i den mest kjøttfulle delen.
 
La kjøttet trekke i kraften over svak varme til temperaturen viser 70 grader evt 76 grader (70 grader gir rosa kjøtt, 76 grader er gjennomkokt).
 
Rens og del grønnsakene i biter og kok dem i kraften til de er møre. Ta så litt av kraften over i en kjele og tilsett H-melk, smak til med salt og pepper.
 
Skjær tynne skiver av lammelåret og legg dem sammen med grønnsakene i en dyp tallerken. Skum opp sausen med en håndmikser og hell dette over kjøttet og grønnsakene.

Sendt inn av Lars Barmen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Crème brulée med svisker og marsipan

Crème brulée med svisker og marsipan

Fremgangsmåte

Kok opp melk, sukker, fløte og vaniljestang.
 
Rør sammen eggeplommene i en bolle og spe forsiktig i den kokende melken under stadig omrøring. Hell røra tilbake i kasserollen og varm sakte opp under omrøring til den tykner. Pass på at den ikke koker.
 
Grovhakk svisker og riv marsipanen. Kjør alt sammen i en foodprosessor til en jevn masse. Fordel massen i porsjonsformene.
 
Sil og hell eggeblandingen over sviskemarsipanen i de små ildfaste formene. Hell over litt amaretto.
 
Sett formene inn i ovnen på 98 grader til den stivner og er fast. Avkjøl formene og strø litt sukker på toppen.
 
Karamelliser sukkeret enten i grillen under sterk varme eller med en skibrenner.
 

Sendt inn av Lars Barmen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her