Anderledes delikatesse

Litt luksus i hverdagen skal det være plass til. Her finner du flotte oppskrifter og gode tips på and.
Redaksjonen
03 Mars 2008 - 10:30

I flere tusen år har ender vært en av våre mest populære husdyr, og innen gastronomien har de lekreste retter av and funnet veien til mangt et festbord.
 
Nedenfor finner du en rekke flotte oppskrifter på and.
 
Tilgjengelig delikatesse
At and har blitt manges favoritt er det gode grunner til, ikke minst er den fyldige og delikate smaken med perfekt fettmarmorering som skapt for de lekreste retter.
 
Den siste tiden har det blitt langt enklere å få tak i en rekke produketer av norsk and i en rekke velassorterte butikker. Her kan du finne hele ender til søndagsselskapet, til andebryst, andefett til de aller beste stekte poteter du kan tenke deg, ferdig confit, og ferske andelår for å nevne noe.
 
Mange retter med and kan ofte være enkle, med det resultat at det fremhever den delikate egensmaken på kjøttet. Nedenfor finner du noen av de mange oppskriftene på and vi har i vår rikholdige kokebok.
 
Hvordan behandle and
And er klart best fersk, og bør oppbevares på så lav temperatur som mulig. Men mange har nok en erfaring med and som frossen vare, og ideelt sett bør fryseren holde under - 25 grader. Dermed er du sikker på at delikatessen holder seg godt.
 
Tining av frosne produkter er alltid best å gjøre over lang tid i kjøleskapet. Husk at dersom du skal tine en hel and tar dette gjerne tre - fire dager.
 
Fristende oppskrifter
Enten du velger å servere helstekt and, en pannestekt andelever, eller en klassisk confit, er vi sikre på at det blir et uforglemmelig måltid.
 
Her har vi samlet noen av de mange oppskriftene på and som du kan finne i Apéritifs kokebok .
 
 
Husk at du også kan legge inn dine favorittoppskrifter i din egen kokebok (klikk).

Andebryst med stekte poteter og søtpotetpuré

Andebryst med stekte poteter og søtpotetpuré

Fremgangsmåte

Rut andebrystet i fettet med en skarp kniv og brun kjøttet på alle sider i en tørr stekepanne. Stek i ovn ved 78 grader til kjernetemperaturen er 56 grader (bruk steketermometer).

Vask nypotetene godt og del dem i to med skallet på. Ha litt olje, salt og pepper i en langpanne og stek potetene ved 200 grader i ca 30 min.

Skrell søtpotetene og kok dem møre i vann. Hell av vannet, mos potetene, tilsett smør og kjør alt til puré med en mikser. Smak til med salt og pepper.

Kok inn portvinen til det halve. Tilsett kraften og kok inn til ca 5 dl ferdig saus. Kumquaten finhakkes og has i sausen umiddelbart før servering.
 
Får du ikke tak i nypoteter kan du også benyttet mandelpoteter eller gourmetpoteter.
 

Flere gode retter med and

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Andelevercarpaccio med mangosalsa, brioche, fikentempura og red rhubarbsalat

Andelevercarpaccio med mangosalsa, brioche, fikentempura og red rhubarbsalat
Ingredienser

500 g andelever
2 cl portvin
2 cl cognac
maldonsalt
svart pepper

Mangosalsa:
1 moden mango
1/3 finhakket chili
raspet zest av en lime
saft av en lime
salt og pepper
5 ss olivenolje
1 finhakket sjalottløk

Fikentempura:
fiken
brunt sukker
timian
olivenolje

Tempuramix:
120 g mel
100 g potetmel
20 g bakepulver
litt vann slik at det blir en tykk røre

Dypp fikenene i tempuramixen og frityrstek.

Brioche:
1 dl lunkent vann
25 g gjær
20 g salt
svart pepper (ristet)
500 g mel
6 egg
75 g sukker
300 g temperert usaltet smør

Fremgangsmåte

Romtemperer andeleveren slik at den blir lettere medgjørlig. Ta forsiktig ut senene som ligger i midten og litt utover sidene. Mariner så leveren i portvin og cognac, et lett dryss med maldonsalt og kvernet svart pepper. La stå natten over. Dagen derpå rulles den stramt inn i plastfolie. Kok opp vann . Legg ruladen i vannet og la den avkjøles i vannet til fast og fin konsistens.

Bland sammen ingrediensene til mangosalsaen.

Fikentempura:
Fikenene drysses med brunt sukker og timian og litt olivenolje. Stekes i ovn på 180 grader i 4 minutter.

Tempuramix:
Dypp fikenene i tempuramixen og frityrstek.

Brioche:
Løs gjæren opp i det lunkne vannet. Bland inn mel, salt og svart pepper. Sett til heving til dobbel størrelse. Rør smør og sukker. Pisk eggene. Ha både smørblanding og egg i den hevede deigen og arbeid sammen til en smidig deig. Sett til heving en gang til. Bak ut til boller som fylles i briocheformer. Pensle og stek ved 250 grader. Avkjøl.

Anretning:
Skjær 4 tynne skiver av ruladen som legges på en kald tallerken og presses flat med plastfilm på topp. Salte og pepre litt på toppen av på leveren. Server salsaen i et lite glass, skjær briochen i staver og grillstek, mariner salaten og frityrstek fikenen. Legg red rhubarbsalaten på toppen.

Sendt inn av Alexander SkjefteKontoret Bar & Brasserie, Trondheim

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Andebryst med plomme-/pasjonsfruktsaus

Andebryst med plomme-/pasjonsfruktsaus

Fremgangsmåte

Legg poteter i en ildfast form og dekk de helt med havsalt. Sett formen i ovn på 200 grader i 25-35 min.

Lag rutemønster i fettsiden på andebrystet. Gni det godt inn med salt og pepper. Legg brystet med fettet ned i en panne og sett på varm plate.

Stek på middels varme til fettet er sprøtt og gyllent. Legg over i ildfast form og stek videre 5 min i ovn på 180 grader. La kjøttet hvile 10 min før det serveres.

Smelt sukker til karamell. Tilsett rødvinseddik og kok inn til halvparten.

Ha i plommer og frø fra pasjonsfrukt. Kok til sirupskonsistens. Rør inn 1 ss av andefettet i sausen rett før servering. Smak til med litt salt.

Skrap vekk salt av potetene. Vend dem i sennep før de serveres. Pynt med frisk salat.

Servér med en rotpuré ved siden av av. F eks persillerotpuré smakt til med litt smør og vaniljefrø.

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Røykt andebryst, salat med fèvebønner og haricots verts solbærvinaigrette

Røykt andebryst, salat med fèvebønner og haricots verts solbærvinaigrette

Fremgangsmåte

Andebrystet gnis inn med salt/sukker. La ligge i 2 timer.
Skyll av saltet og tørk brystene godt. Skinnsiden rutes og brystene brunes godt i tørr panne med skinnsiden ned.
Varm opp røykspon i en abu-røk evt. i en gammel kjele. Legg brystene oppå en rist og legg på lokk. La stå i ca 5 min. Deretter stekes brystene ved 175 grader i 13 minutter. Avkjøl.

Solbærvinagrette:
100 g solbær
100 g vann
40 g sukker

Gi bærene et oppkok med vann. Sil og kok inn til sirup med sukker. Spe deretter solbærsirupen med olje (skal sprekke litt)

Sendt inn av Espen Vesterdal LarsenKulinarisk Akademi

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Asiatisk andebryst

Asiatisk andebryst

Fremgangsmåte

Rut andebrystet i fettet med en skarp kniv og brun kjøttet på alle sider i en tørr stekepanne.

Etterstek i ovn ved 80 grader til kjernetemperaturen er 56 grader (bruk steketermometer).

Skjær squashen i biter (gjerne i fasong hvis du vil gjøre det ekstra fint). Kok squash, eddik, smør og sukker i 1 minutt. Smak til med salt og pepper.

Bland kraft, soyasaus og limesaft og kok sakte inn til du har 4-5 dl ferdig saus.

Serveres med ris eller poteter.

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Andebryst med søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst med søtpotetmos og rødløkskompott

Fremgangsmåte

Ta andebrystet ut av kjøleskapet i god tid før du skal lage maten.

Finn frem en skarp kniv og skjær ruter i skinnsiden - gni godt inn med salt og nykvernet pepper.

Brun andebrystet over høy varme på begge sider, la det hvile i 10-15 minutter før du steker det ferdig i ca 6 minutter til på hver side.

Her finner du flere oppskrifter med andebryst

Søtpotetmos:
Skrell søtpoteter og mandelpoteter. Del de opp i like store biter og ha de i en kasserolle, dekk med usaltet vann og kok dem møre, sammen med vaniljestangen som du skjærer på langs og lar koke sammen med potetene.

Når potetene er ferdigkokte, tar du opp vaniljestangen og moser potetene sammen med et mosejern.

Tilsett smør samt eventuelt litt fløte og smak til med salt og pepper .

Rødløkskompott:
La sukkeret smelte i pannen, ha i smøret og balsamicoedikken og la dette koke sammen.
 

Ha i den finsnittede nepen og rødløken og la dette surre sammen over middels varme i 5 - 10 minutter.

Del opp blomkålen i små buketter og soppen i store biter. Stek grønnsakene i en panne i litt olje rett før servering.

Her finner du flere oppskrifter med and

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk
Ukens kake
Sitroniskrem med vin

Sommerens friskeste forfriskning som også er kremet og myk

Vi snakker om hjemmelaget iskrem med smak av sitron og hvitvin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her