Eggende smaksopplevelser

Egg spises over hele verden. Og det i alle kulturer, i fattige så vel som i rike land. Egget gir menneskekroppen først og fremst protein men også verdifullt tilskudd av jern, D- vitamin og de fleste B- vitaminene. Og så anvendelig det er - bare se på oppskriftene du får her.

Protein er kroppens byggemateriale. Det trengs særlig i vekstperioden og er derfor viktigst for barn og unge. Men, kroppen fornyes heldigvis hele livet, og protein trengs derfor også til vedlikehold i voksen alder. Det gjelder da å spise matvarer med "høy biologisk verdi", noe som betyr proteiner som er mest mulig lik kroppens egne. Proteinene er satt sammen av omtrent 20 forskjellige aminosyrer. Eggproteinet har en aminosyresammensetning som likner kroppens egen og har, slik sett, større verdi enn andre matvarer.

Det har inntil relativt nylig vært en av kostholdets største myter at egg er uheldig for blodets kolesterol. Slik er det heldigvis ikke. Det er helt andre matvarer som øker kolesterolet, nemlig kostholdets store kilder til mettet fett, som eksempelvis pizza, pølser, burgere, ost, fete melkeprodukter og sjokolade. En ny gjennomgang av forskningen omkring egg og kolesterol, viser at vi kan kose oss med egg uten dårlig samvittighet.

FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="tips"> Klikk her for tips til koking av egg

Eggpanne med bacon og purre

Antall porsjoner

3

Ingredienser

6 stk
4 stk
0.25 stk

Fremgangsmåte

Stek strimlet bacon i en panne. Flå tomatene og skjær dem i terninger. Når baconet er nesten ferdig stekt, tilsettes tomatene og strimlet purre. La blandingen stå og småkoke til væsken er redusert til 1/3. Tilsett sammenpisket egg og la det hele stivne ved svak varme under lokk.

Server eggpannen med brød til.

Sendt inn av

Foto: Lisa Westgaard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Verdens beste eggepai

Fremgangsmåte

Kjør alt til paibunnen sammen i en matprosessor, til det samler seg og blir en stor deigklump.
Sett deigen kaldt i minst 10 - 15 minutter. Kjevle deigen ut på et melet underlag og kle en paiform på 22 - 24 cm i diameter. Avkjøl formen i ca 30 minutter, hvis mulig.

Legg sammenkrøllet aluminiumsfolie i formen (oppå deigen) og stek paibunnen ved 200 °C i 15 minutter. Senk temperaturen til 180 °C og stek i 5 minutter til.

Kok (forvell) grønnsakene under lokk i 1 minutt. Sil av vannet over et dørslag og skyll under kaldt, rennende vann. La vannet renne godt av grønnsakene.

Visp sammen fløten og 2 av eggene. Ha i litt pepper og evt. salt. Fordel grønnsakene og strimlet kalkunfilet utover den halvstekte paibunnen og hell over litt over halvparten av fløteblandingen. Knekk ett og ett av de fem eggene, jevnt spredt utover paien. Vær forsiktig slik av plommene holder seg hele. Hell forsiktig på resten av fløteblandingen, uten å helle over de hele eggeplommene. Strø med parmesan.

Stek paien ved 180 °C i ca. 25 minutter, til den begynner å bli gyllen. Server eggepaien varm, gjerne med en grønn salat til.

Alternativ: Alle de 7 eggene vispes sammen med fløten og helles over grønnsakene.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fylte pannekaker

Fremgangsmåte

Pannekaker:
Pisk eggene lett. Tilsett melk og hvetemel vekselvis. Bland godt. Ha i salt, pepper og smør. Bruk en stor stekepanne samt relativt sterk varme og stek tynne pannekaker. Hold dem varme.     

Fyllet:
Kok potetene. Avkjøl og skrell dem og kutt deretter i skiver. Skjær baconskivene i strimler og sprøstek dem. Ta dem ut og legg på kjøkkenpapir. Hell bort fettet og ha olje i pannen. Stek sjalottløken til den er myk. Tilsett soppskivene og stek videre til de er myke. Smak til med salt og pepper.

Kok opp fløten. Tilsett osten og rør til den er løst opp. Ha poteter, sopp, bacon og grovhakkete friske urter i sausen. Smak eventuelt til med salt og pepper.

Legg sausen over den ene halvparten av hver pannekake. Brett over den andre halvdelen og legg på tallerker eller på et serveringsfat. Server med masse grønn salat og eventuelt også brød.

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sommerpai med grønnsaker

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Paibunn:
3½ dl hvetemel
1½ dl (½ beger) TINE Kesam
½ ts salt
2-3 ss vann

Fyll:
500 gr spinat, fersk, evt. 200g frossen
2 paprika, gjerne rød og gul
3 egg
1½ dl TINE Kesam
1 dl TineMelk
1½ ts salt
½ ts hvit pepper
2 dl TINE gratineringsost (eller annen revet ost)

Fremgangsmåte

Bland alt til deigen i en food processor og la deigen gå til alt er samlet. La deigen ligge kjølig ca. 30 minutter.

Bruk en paiform med diameter 24-26 cm. Kjevle deigen ut til den passer formen, og trykk den godt til bunn og opp langs kanten. Prikk med en gaffel. Forstekes ved 200 °C i ca. 10 minutter

Pensle paibunnen med eggehvite når den kommer ut av ovnen og fremdeles er varm. Dette "tetter" igjen deigen litt og gjør at fyllet ikke trekker så mye ned i bunnen slik at paien blir litt sprøere.

Skjær paprikaen i terninger, tin evt frossen spinat og press ut all væsken. Fres spinat (frisk spinat has rett i pannen til den faller sammen) og paprika myke i smør.

Visp sammen egg, Tinemelk, TINE Kesam og krydder. Ha den freste spinaten og paprikaen i det forstekte paiskallet. Hell blandingen over.

Paien stekes i nedre del av ovnen ved 200 °C, i ca. 30 minutter

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eggs Benedict

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Hollandaisesaus
200 stk
4 stk

Fremgangsmåte

Lag en hollandaisesaus fra bunnen av:

Ha 2 eggeplommer i en bolle i vannbad. Visp kontinuerlig. Det er viktig at bollen ikke blir for varm, da får du eggerøre. Ha i en teskje sitronsaft, litt finmalt hvit pepper og 1 spiseskje kaldt vann. Visp hele tiden, til eggene er lysegule og volumet fordoblet.

 

20Ha parat 200 g varmt, smeltet og klaret smør. Hell forsiktig i bollen, litt av gangen, mens du visper. Sausen bli tykk, akkurat som når man lager majones. Sett sausen til side og hold den varm.

Stek fire store skiver bacon med minst mulig fett. Posjer fire egg. Rist fire tykke skiver grovt brød. Skivene skal være runde, uten skorpe. Bruk en stor kopp til å "stemple" ut skivene.

Smør de ristede brødskivene. Ha en skive bacon på hver. Plasser et posjert egg forsiktig på hver runding. Hell hollandaisesausen over eggene. Pynt med et dryss kajennepepper på toppen.

Slik får du brukt opp alle eggene du har kjøpt inn

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Quiche

Fremgangsmåte

Smuldre smøret i melet, tilsett vannet og elt til en fast deig. Bruk gjerne en matprosessor. Sett deigen kaldt i 20-30 minutter. Trykk deigen ned i en stor paiform. Prikk godt med gaffel. Stek i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter til bunnen er svakt gyllen.

Riv squashen grovt på råkostjern. Dryss over litt salt for å trekke ut vann. La det stå ca. ½ time. Press massen gjennom en sikt for å få bort vannet. Skjær speket kalkunfilet i strimler. Del vårløk i skiver og rødløk i tynne båter og vend dem raskt i litt smør. Legg de soltørkede tomatene noen minutter i kokende vann tilsatt litt olivenolje. Skjær dem deretter i strimler. Fordel alt i paiskallet. Dryss over ost. Hell over sammenvispet egg, melk, fløte, salt og pepper. Stek paien på nederste rille i stekeovnen ved 200 °C i 25-30 minutter eller til paien har fått gyllen farge. Anrett et tynt stykke av paien på hver tallerken. Pynt gjerne med friske urter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Laksepai

Fremgangsmåte

En utrolig mettende og god pai med laks og poteter. Bruk fersk eller frossen laks, og/eller rester av røkt laks.

Ha hvetemel, kjøleskapkaldt smør i biter og kaldt vann i food processorbollen. La maskinen gå til smøret er findelt og deigen samlet. Eller smuldre smøret i hvetemelet og ha i vannet. Bland alt sammen til en deig. Legg deigen kjølig i plast i ca. 30 minutter.  Kjevle deigen og ha den i formen. Trykk den ut og godt opp langs kanten. Prikk bunnen med gaffel. Forstek skallet.

Skjær laksen  i tynne skiver, det samme med potetene og løken. Legg laks og poteter lagvis i paibunnen med hakkede urter mellom hvert lag. Visp sammen egg, rømme og melk med salt og pepper og hell det over i formen. Stek paien til den er ferdig.

Benytt rund form med løs kant: 24 - 26 cm i diameter. I stekeovnen: 225°C, ca. 10 min. forsteking av paibunnen. Ca 1 time for hele paien.

Det smaker godt med en kald urte- og pepperrotsaus til den lunkne paien.

Urte- og pepperrotsaus:
Bland alle ingrediensene, ikke rør for mye. La sausen stå og trekke litt før servering.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Husets grønnsakspai

Fremgangsmåte

Fres løk, selleri og paprika i olje og ha dette i det forstekte paiskallet sammen med brokkoli og potetbiter. Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell over. Dryss over revet ost. Stek paien i ovnen på 180 grader C, ca. 40 minutter til paien har fått en gylden farge. Server den lunken med en god salat til.

Her kan du variere innholdet med spinat, purre og sjampinjong (som da freses raskt i en varm stekepanne), blader av kinakål, grønnkål eller savoykål (forvelles i et par minutter). Rester av kalkun eller skinke er også ypperlig å bruke i en pai.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Frittata med spinat og parmesan

Fremgangsmåte

Skyll spinaten godt og la vannet renne av. Del over løken og skjær den i skiver (halve ringer). Fres løk og hakket hvitløk i smør i en panne ved middels varme. Ha spinaten i pannen og fres den til den faller sammen. Stek eventuelt i et par omganger dersom det blir liten plass i pannen. Visp eggene lett sammen med salt og pepper. Ha i løk, hvitløk, spinat, pinjekjerner og revet parmesan. Bland alt godt sammen. Hell blandingen i en panne med litt smør. Legg over lokk og stek ved svak varme i ca. 20 minutter til frittataen har stivnet. Tiden varierer med størrelsen på pannen.

Har du dårlig tid? Del frittata-oppskriften i to og stek i to panner samtidig.

Tips: Har du stekepanne som tåler å stå i stekeovnen, kan tortillaen stekes ved 225 °C i ca. 15 minutter. Tiden varierer med størrelsen på pannen.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Italiensk omelett

Fremgangsmåte

Skjær aubergine, potet, løk og squash i tynne skiver. Dryss salt på aubergineskivene, la dem stå i 10 minutter, skyll i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.

Hell olivenolje i en ildfast form og stek potetskiver og løk ca. 20 minutter. Legg squash og aubergineskiver over og stek videre ca. 5 minutter. Strø paprika på toppen.

Visp sammen egg, salt og pepper og hell det over grønnsakene. Stek videre til eggemassen stivner.

Dryss friske urter på toppen og server straks med brød til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Chocolate tarte (sjokoladeterte)

Antall porsjoner

8

Ingredienser

Paibunn
75 g
45 g
1 stk
0.25 ts
Sjokoladefyll
3 stk
3.5 dl
crème fraîche
2 dl

Fremgangsmåte

Rør smør og melis mykt i en matprosessor og tilsett de andre ingrediensene. Elt deigen sammen og sett den kjølig ca. ½ time.

Ha litt mel på bakebordet og kjevle deigen ut til en tynn leiv. Løft leiven forsiktig over en paiform, 26 cm i diameter, og kle den.

Skjær til kanten og prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kaldt ½ time før steking. Stek ved 225 grader i ca. 10 minutter eller til bunnen er gyllen. Avkjøl paibunnen.

Brekk sjokoladen i biter og smelt den ved svak varme. Pisk eggene lett sammen.

Kok opp crème fraîche, melk og vaniljesukker og hell det i en tynn stråle under omrøring i eggene. Rør inn smeltet sjokolade til slutt.

Hell forsiktig fyllet i paiskallet og sett formen inn på nederste rille i stekeovn som er forvarmet til 200 grader. Skru av ovnen straks paien er satt inn og la paien stivne på ettervarmen i ca. 1 time.

Server sjokoladeterten sammen med pisket krem.

Oppskrifter på lekre kaker

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Egge-tips

Koking av egg
Unn deg en liten sol til hverdagsfrokosten! Frokostegget og et rolig måltid gir en god motvekt til stress og mas. Og når du først koker egg: Husk at noen hardkokte egg er kjempegodt lunsj- pålegg!

Før du koker egg
Egg oppbevares best kjølig over litt tid, men kan gjerne oppbevares i romtemperatur for noen dager. Ikke nok med at alle eggets egenskaper utnyttes best når egget er romtemperert - i tillegg sprekker ikke egget så lett under koking og det er enklere å ta av skallet.

Kokende eller kaldt vann?
Egg som er romtemperert legges i vannet når det koker. Skru ned platen for å unngå at det fosskoker. Da kan eggehviten bli hard og fast. Ta tiden fra eggene legges i vannet.

Egg som tas rett ut av kjøleskapet bør legges i kaldt vann. Beregn koketiden fra vannet begynner å koke.

I hvilken ende skal man stikke?
Du kan redusere faren for at et egg skal sprekke ved å stikke et hull i den butte enden på egget. Det er nemlig i den enden luftblæren sitter.

Koketider:
Bløtkokt: 3-5 minutter
"Smilende": 6-8 minutter
Hardkokt: 8-10 minutter

Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt

Forsiden akkurat nå

Til toppen