Protein er kroppens byggemateriale. Det trengs særlig i vekstperioden og er derfor viktigst for barn og unge. Men, kroppen fornyes heldigvis hele livet, og protein trengs derfor også til vedlikehold i voksen alder. Det gjelder da å spise matvarer med "høy biologisk verdi", noe som betyr proteiner som er mest mulig lik kroppens egne. Proteinene er satt sammen av omtrent 20 forskjellige aminosyrer. Eggproteinet har en aminosyresammensetning som likner kroppens egen og har, slik sett, større verdi enn andre matvarer.
Det har inntil relativt nylig vært en av kostholdets største myter at egg er uheldig for blodets kolesterol. Slik er det heldigvis ikke. Det er helt andre matvarer som øker kolesterolet, nemlig kostholdets store kilder til mettet fett, som eksempelvis pizza, pølser, burgere, ost, fete melkeprodukter og sjokolade. En ny gjennomgang av forskningen omkring egg og kolesterol, viser at vi kan kose oss med egg uten dårlig samvittighet.
Eggpanne med bacon og purre
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Stek strimlet bacon i en panne.
Flå tomatene og skjær dem i terninger.
Når baconet er nesten ferdig stekt, tilsettes tomatene og strimlet purre.
La blandingen stå og småkoke til væsken er redusert til 1/3.
Tilsett sammenpisket egg og la det hele stivne ved svak varme under lokk.
Server eggpannen med brød til.
Her finner du mange deilige oppskrifter på eggeretter
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Verdens beste eggepai
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
Legg sammenkrøllet aluminiumsfolie i formen (oppå deigen) og stek paibunnen ved 200 °C i 15 minutter. Senk temperaturen til 180 °C og stek i 5 minutter til.
Kok (forvell) grønnsakene under lokk i 1 minutt. Sil av vannet over et dørslag og skyll under kaldt, rennende vann. La vannet renne godt av grønnsakene.
Visp sammen fløten og 2 av eggene. Ha i litt pepper og evt. salt. Fordel grønnsakene og strimlet kalkunfilet utover den halvstekte paibunnen og hell over litt over halvparten av fløteblandingen. Knekk ett og ett av de fem eggene, jevnt spredt utover paien. Vær forsiktig slik av plommene holder seg hele. Hell forsiktig på resten av fløteblandingen, uten å helle over de hele eggeplommene. Strø med parmesan.
Stek paien ved 180 °C i ca. 25 minutter, til den begynner å bli gyllen. Server eggepaien varm, gjerne med en grønn salat til.
Alternativ: Alle de 7 eggene vispes sammen med fløten og helles over grønnsakene.
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Astrid Hals
Fylte pannekaker med fiken og blåmuggost
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Kok opp fløten. Tilsett osten og rør til den er løst opp. Ha poteter, sopp, bacon og grovhakkete friske urter i sausen. Smak eventuelt til med salt og pepper.
Legg sausen på midten av hver pannekake. Brett inn flikene som på bildet. Legg på tallerkener eller på et serveringsfat. Pynt med fersk fiken. Server med grønn salat .
Tips:
Til pannekaker med salt fyll er det godt med grove pannekaker. Om du vil ha sukker i dem, er opp til deg.
Her finner du mange spennende oppskrifter på pannekaker
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
Boon Mariage Parfait Geuze 2017
Belgia
Volum: 0.380 Pris: 68,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Eiker Saison du Framboise 2016
Norge
Volum: 0.330 Pris: 59,90 Bestillingsutvalget -
92 Poeng
Weiser-Künstler Wolfer Sonnenlay Riesling Kabinett 2017
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 260,20 Bestillingsutvalget -
83 Poeng
Geil Riesling Feinherb
Tyskland
Volum: 3.000 Pris: 449,80 Bestillingsutvalget
Eggs Benedict
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Ha parat 200 g varmt, smeltet og klaret smør. Hell forsiktig i bollen, litt av gangen, mens du visper. Sausen bli tykk, akkurat som når man lager majones. Sett sausen til side og hold den varm.
Stek fire store skiver bacon med minst mulig fett. Posjer fire egg. Rist fire tykke skiver grovt brød. Skivene skal være runde, uten skorpe. Bruk en stor kopp til å "stemple" ut skivene.
Smør de ristede brødskivene. Ha en skive bacon på hver. Plasser et posjert egg forsiktig på hver runding. Hell hollandaisesausen over eggene. Pynt med et dryss kajennepepper på toppen.
På jakt etter flere oppskrifter med egg? Sjekk her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Jan Vardøen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Camille Savès Carte d'Or Grand Cru Brut
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 398,00 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Beaufort 1er Cru Les Facettes Brut Réserve
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 379,90 Bestillingsutvalget -
84 Poeng
Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 176,50 Basisutvalget -
87 Poeng
Ayinger Urweisse
Tyskland
Volum: 0.500 Pris: 54,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Haandbryggeriet Earthkveik
Norge
Volum: 0.330 Pris: 62,50 Bestillingsutvalget
Quiche
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Smuldre smøret i melet, tilsett vannet og elt til en fast deig. Bruk gjerne en matprosessor. Sett deigen kaldt i 20-30 minutter. Trykk deigen ned i en stor paiform. Prikk godt med gaffel. Stek i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter til bunnen er svakt gyllen.
Riv squashen grovt på råkostjern. Dryss over litt salt for å trekke ut vann. La det stå ca. ½ time. Press massen gjennom en sikt for å få bort vannet.
Skjær speket kalkunfilet i strimler. Del vårløk i skiver og rødløk i tynne båter og vend dem raskt i litt smør. Legg de soltørkede tomatene noen minutter i kokende vann tilsatt litt olivenolje. Skjær dem deretter i strimler.
Fordel alt i paiskallet. Dryss over ost. Hell over sammenvispet egg, melk, fløte, salt og pepper.
Stek paien på nederste rille i stekeovnen ved 200 °C i 25-30 minutter eller til paien har fått gyllen farge.
Anrett et tynt stykke av paien på hver tallerken. Pynt gjerne med friske urter.
Vi har enda flere supre oppskrifter på pai
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Drikke som passer til denne oppskriften
Laksepai
Antall porsjoner
Ingredienser
Fremgangsmåte
En utrolig mettende og god pai med laks og poteter. Bruk fersk eller frossen laks, og/eller rester av røkt laks.
Ha hvetemel, kjøleskapkaldt smør i biter og kaldt vann i food processorbollen. La maskinen gå til smøret er findelt og deigen samlet. Eller smuldre smøret i hvetemelet og ha i vannet. Bland alt sammen til en deig. Legg deigen kjølig i plast i ca. 30 minutter. Kjevle deigen og ha den i formen. Trykk den ut og godt opp langs kanten. Prikk bunnen med gaffel. Forstek skallet.
Skjær laksen i tynne skiver, det samme med potetene og løken. Legg laks og poteter lagvis i paibunnen med hakkede urter mellom hvert lag. Visp sammen egg, rømme og melk med salt og pepper og hell det over i formen. Stek paien til den er ferdig.
Benytt rund form med løs kant: 24 - 26 cm i diameter. I stekeovnen: 225°C, ca. 10 min. forsteking av paibunnen. Ca 1 time for hele paien.
Det smaker godt med en kald urte- og pepperrotsaus til den lunkne paien.
Sendt inn av TINE Kjøkken
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
Husets grønnsakspai
Ingredienser
Fremgangsmåte
Fres løk, selleri og paprika i olje og ha dette i det forstekte paiskallet sammen med brokkoli og potetbiter. Visp sammen egg, melk, salt og pepper og hell over. Dryss over revet ost. Stek paien i ovnen på 180 grader C, ca. 40 minutter til paien har fått en gylden farge. Server den lunken med en god salat til.
Her kan du variere innholdet med spinat, purre og sjampinjong (som da freses raskt i en varm stekepanne), blader av kinakål, grønnkål eller savoykål (forvelles i et par minutter). Rester av kalkun eller skinke er også ypperlig å bruke i en pai.
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Foto: Astrid Hals
Frittata med spinat og parmesan
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skyll spinaten godt og la vannet renne av. Del over løken og skjær den i skiver (halve ringer).
Fres løk og hakket hvitløk i smør i en panne ved middels varme. Ha spinaten i pannen og fres den til den faller sammen. Stek eventuelt i et par omganger dersom det blir liten plass i pannen.
Visp eggene lett sammen med salt og pepper. Ha i løk, hvitløk, spinat, pinjekjerner og revet parmesan. Bland alt godt sammen. Hell blandingen i en panne med litt smør. Legg over lokk og stek ved svak varme i ca. 20 minutter til frittataen har stivnet. Tiden varierer med størrelsen på pannen.
Har du dårlig tid? Del frittata-oppskriften i to og stek i to panner samtidig.
Tips: Har du stekepanne som tåler å stå i stekeovnen, kan tortillaen stekes ved 225 °C i ca. 15 minutter. Tiden varierer med størrelsen på pannen.
Her finner du mange deilige oppskrifter på eggeretter
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat
Italiensk omelett
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skjær aubergine, potet, løk og squash i tynne skiver. Dryss salt på aubergineskivene, la dem stå i 10 minutter, skyll i kaldt vann og tørk med kjøkkenpapir.
Hell olivenolje i en ildfast form og stek potetskiver og løk ca. 20 minutter. Legg squash og aubergineskiver over og stek videre ca. 5 minutter. Strø paprika på toppen.
Visp sammen egg, salt og pepper og hell det over grønnsakene. Stek videre til eggemassen stivner.
Dryss friske urter på toppen og server straks med brød til.
Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av
Her er det mange oppskrifter på deilige omeletter
Andre oppskrifter med egg finner du her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Alf Børjesson
Chocolate tarte (sjokoladeterte)
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Rør smør og melis mykt i en matprosessor og tilsett de andre ingrediensene. Elt deigen sammen og sett den kjølig ca. ½ time.
Ha litt mel på bakebordet og kjevle deigen ut til en tynn leiv. Løft leiven forsiktig over en paiform, 26 cm i diameter, og kle den.
Skjær til kanten og prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kaldt ½ time før steking. Stek ved 225 grader i ca. 10 minutter eller til bunnen er gyllen. Avkjøl paibunnen.
Brekk sjokoladen i biter og smelt den ved svak varme. Pisk eggene lett sammen.
Kok opp crème fraîche, melk og vaniljesukker og hell det i en tynn stråle under omrøring i eggene. Rør inn smeltet sjokolade til slutt.
Hell forsiktig fyllet i paiskallet og sett formen inn på nederste rille i stekeovn som er forvarmet til 200 grader. Skru av ovnen straks paien er satt inn og la paien stivne på ettervarmen i ca. 1 time.
Server sjokoladeterten sammen med pisket krem.
Sendt inn av Opplysningskontoret for egg og kjøtt
Foto: Alf Börjesson
Drikke som passer til denne oppskriften
Egg som tas rett ut av kjøleskapet bør legges i kaldt vann. Beregn koketiden fra vannet begynner å koke.
Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt