Rask chili con carne

Rask chili con carne

Fremgangsmåte

  1. Brun kjøttdeigen i 2 omganger på god varme sammen med løk, hvitløk og chili.
  2. Rør med en gaffel under stekingen, slik at kjøttdeigen blir småkornete når den er gjennomstekt.
  3. Hell over tomatene og la det surre i 3-4 minutter.
  4. Bland inn chilibønner, paprika og krydder. La det koke et par minutter.

Chili con carne betyr chili med kjøtt. Chili con carne er ikke meksikansk mat, men ekte amerikansk, trolig fra Texas.

Slik er ekte meksikansk mat

Les om alle de spennende chiliene som finnes i Mexico

Her er enda flere hete oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Slik lager du ekte Chili con carne

Slik lager du ekte Chili con carne

Fremgangsmåte

  1. Brun kjøttdeigen over høy varme i litt olje i en panne til den har fått en fin stekeflate før du snur den. Det kan være lurt å brune kjøttdeigen i to omganger.
  2. Knus kjøttdeigen til finkornet med en sleiv eller gaffel under stekingen.  Ha i finhakket løk og chili de siste minuttene og surr til løken er blank før du har i presset hvitløk.
  3. Tilsett tomatboksen og la det bli gjenomvarmt.

Du må helle av laken og skylle godt for å bli kvitte boksesmaken.

Bland inn bønner, paprika og spisskummen. La det koke noen minutter. Smak til med salt og pepper.

Tips: En rimelig vegetarvariant er å utelate kjøttet helt. Det krever at du øker mengden bønner.

For å gjøre en kjøttfri variant mer tiltalende, er det lurt å grovhakke løken for å få litt tyggemotstand og bruke flere ulike typer bønner. 

Oppskriften er hentet fra Studentkokeboka, finalist i Beste Norske Kokebok 2013, signert Are Brean/Sverre Aurstad .

Slik er ekte meksikansk mat

Les om alle de spennende chiliene som finnes i Mexico

Her er enda flere hete oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Are Brean/Sverre Aurstad

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Chili con carne

Chili con carne

Fremgangsmåte

  1. Bland chilipulver, malt spisskumen, malt koriander, oregano samt chipotle eller røkt paprikapulver om du har. Ha i ca. en spiseskje vann og bland til en tykk pasta. La stå.
  2. Stek baconet til det er sprøtt. Ha det over i en kjele. Ta vare på fettet, det bruker du som stekefett til kjøttdeig og løk.
  3. Stek kjøttdeigen, gjerne i to omganger så den blir stekt og ikke kokt. Ha kjøttet over i en kjele.
  4. Stek løken til den er blank, ca 5 minutter.
  5. Ha i hvitløken og chilien. La løk, hvitløk og chili surre i ca. 2 minutter.
  6. Ha i krydderpastaen og surr i ytterligere 2 minutter. Hell alt over i kjelen.
  7. Ha i kraften (vann og buljongterning går bra), tomatene og paprikaen.
  8. La småkoke i minst 1/2 time så smakene setter seg.
  9. Ha i bønnene og la chilien koke et par minutter til den er gjennomvarm.
  10. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Tips: Kjøp hele krydder og mal dem selv i morter eller krydderkvern. Holdbarheten er mye lengre for hele krydder og det smaker mye bedre. Rist gjerne krydderne i stekepannen til du kjenner krydderduften før de males.

Tips: For å flå tomatene har du dem i kokende vann i ca. 10 sekunder, deretter over i kaldt vann.

Serveres med ris og en rømmeklatt.

Tips: Litt hakket rødløk på toppen smaker godt og noen tortillachips ved siden av gir litt tyggemotstand.

Tips: Lag gjerne dobbel dose og frys ned resten, men vent gjerne med bønnene - de er ikke så veldig glad i frysere.

Her finner du mange andre chili con carne-oppskrifter

Har du veldig dårlig tid kan du gå for denne raske løsningen 

Her er våre beste tex-mex-oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Barack Obamas chili con carne

Barack Obamas chili con carne

Fremgangsmåte

  1. Hakk løk og grønn paprika og surr det over middels varme i olivenolje til løken blir blank, men ikke tar farge (6-7 minutter). Tilsett finhakket hvitløk og la det steke med i ett minutt.
  2. Ha i kjøttdeigen i pannen og brun den mens du deler den opp i småbiter med en tresleiv.
  3. Bland krydderene med rødvinseddiken i en bolle og ha den i kjøttet når dette er brunet ferdig.
  4. Tilsett tomatene og sett ned varmen. La det hele småkoke tilblandingen begynner å tykne litt. Tiden vil variere etetrsom hvor mye væske som finnes i tomatene og hvor bløt du selv foretrekker chilien din.
  5. Skyll bønnene og ha de i pannen og la de koke med de siste minuttene til de er varme.

Server chilien med ris, og ha på den toppingen du ønsker selv.

Flere gode retter med kjøttdeig

Bakgrunn: President Obama er kjent for å skryte av denne chilioppskriften som har fulgt ham helt siden studentdagene.

Dette er også den retten han alltid tar med seg til selskaper hvor man skal ta med egen mat.

Her er våre beste tex-mex-oppskrifter

Slik er ekte meksikansk mat

Les om alle de spennende chiliene som finnes i Mexico

Her er enda flere hete oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Barack Obama (fra Good Morning America og andre)

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Barnas beste chili con carne

Barnas beste chili con carne

Fremgangsmåte

  1. Rens løk og paprika og skjær det i tynne skiver.
  2. La grønnsakene frese i stekepannen i smør. Smuldre i kjøttdeigen og la den bli brun.
  3. Tilsett bønnene. Rør osten jevn i tomatsausen (ketchup) og rør den inn i gryteretten.
  4. La alt surre under lokk ca 5 minutter til osten har smeltet i retten. Smak retten til med salt og pepper.
  5. Server med en frisk salat i taco-skjell til.

Barnas beste oppskrifter

Her er våre beste tex-mex-oppskrifter

Slik er ekte meksikansk mat

Les om alle de spennende chiliene som finnes i Mexico

Her er enda flere hete oppskrifter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her