Ostens Dag

Ost er en allsidig matvare. Med alle ulike varianter som finnes i butikken kan de fleste få dekket sitt behov. Den milde snille, den myke smørevillige, den blå skarpe, den friske syrlige, den fyldige og aromatisk,den ekstra fyldige og den lett søtlige.
Redaksjonen
24 Oktober 2003 - 13:41

Osten setter sitt særpreg på retten du lager, uansett ostetype. De vellagrede variantene blir en smakshever og virker som krydder når du bruker dem i maten. Ellers er det spennende å servere smakskraftige oster som uvasket Ridder, Norzola eller Royal Blue, Ekstra Vellagret Norvegia eller andre vellagrede oster som de er. Server gjerne med noe tørket frukt og nøtter, brød eller kjeks uten for mye smak.

Inviter venner til hyggelig ostekveld 24.oktober, enten med varme osteretter på menyen eller rundt noen smakskraftige oster. Håper du får en fin osteopplevelse.

Jarlsberg-ostesufflé

Jarlsberg-ostesufflé

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret i en kjele. Rør i melet og spe med melken. Rør til sausen tykner. Smak til med salt.
  2. Avkjøl sausen litt. Skill eggeplommene fra hvitene.
  3. Riv osten.
  4. Rør eggeplommene og osten i sausen.
  5. Visp eggehvitene stive og bland dem forsiktig i soufflérøren.
  6. Hell røren i smurt suffléform, ca. 1¼ liter, og stek 180 grader C, i ca 50 minutter.
  7. Server den straks med brød, godt smør og gjerne en frisk salat til.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Små røsti av søtpoteter

Små røsti av søtpoteter

Fremgangsmåte

Skrell og riv søtpoteter og poteter grovt. Bland sammen poteter, maisenna, kremost og revet ost. Stek små, runde potetkaker på svak varme gylne i smøret.

Fyll:
Bland sammen crème fraîche og kremost naturell. Fordel fyllet på røstien med et par teskjeer. Legg på rognkjeksrogn, eple og rødløk. Pynt med litt salat og dill.

Her er flere grønnsaksretter for grillen

Her finner du alle aspargesoppskriftene

Mange oppskrifter med søtpotet finner du her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Det smakskraftige ostefatet

Fremgangsmåte

Til fyldige oster passer ofte tyngre viner, rød eller hvit, øl eller druejuice.

Beregn 200 g ost per person når ost er hovedmenyen. Husk at ost serveres temperert, den bør har vært minst 1 time ved romtemperatur før servering.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Vannbakkels med ost

Fremgangsmåte

Kok opp vann og smør i en kjele. Ha i alt melet på en gang og rør deigen godt sammen til det slipper gryten. Avkjøl. Rør i de sammenvispede eggene, litt etter litt, deigen skal ikke bli for tynn, men kunne formes til topper. Hakk halvparten av blåmuggosten grovt og vend den inn deigen. Bruk to skjeer og sett 12 topper på en plate med bakepapir. Stek vannbakkelsen midt i ovnen til de har hevet seg og er gylne. Ikke åpne døren de første 20 minuttene, da kan vannbakkelsen falle lett sammen. Avkjøles på rist.

Skjær resten av blåmuggosten i tynne skiver og legg dem i de delte vannbakkelsene. Anrett vannbakkelsen på porsjonsskåler sammen med frukt.

Sendt inn av TINE Kjøkken

Vurder oppskriften

Ostepai

Ostepai

Fremgangsmåte

Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter. Trykk den ut i en smurt paiform. forstek paibunnen.

Lag fyll:
Fres løken blank i smør og fordel den i paiskallet sammen med skinke, laks eller ansjos.
 
Dryss osten over. Bland sammen egg, melk, persille og pepper og hell eggeblandingen over osten.
 

Stek retten videre til eggeblandingen er stivnet. Server den varm, gjerne med en grønn salat til.

Her finner du oppskrifter til langt over 100 paier

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Enkel ostefondue

Enkel ostefondue

Fremgangsmåte

Riv osten grovt, eller skjær den i terninger. Gni fonduegryten innvendig med en overskåret hvitløksbåt. Hell i vinen og varm den opp til like under kokepunktet, skru ned varmen. Bland i osten under stadig omrøring, litt av gangen.

Rør maisennaen ut i vann og rør jevningen inn i ostemassen. Smak til med akevitt, salt og pepper. Træ brødterninger på fonduegafler, og dypp de i den varme ostemassen.

Her finner du flere oppskrifter med fondue

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Osteform med kokt skinke og grønnsaker

Osteform med kokt skinke og grønnsaker

Fremgangsmåte

  1. Kok brokkolien i 1-2 minutter. Den skal fortsatt være hard.
  2. Hell i dørslag og skyll. 
  3. Legg brokkolien i en ildfast form.
  4. Kutt skinke i strimler.
  5. Skjær rødløk i strimler og purre i tynne skiver.
  6. Fordel over broccolien.
  7. Bland matfløte med muskatnøtt, salt og pepper.
  8. Hell over formen og dryss på osten.
  9. Stekes i  ovnen ved 175 grader i 15 minutter til osten er gyllen.  

Brød med godt smør smaker bra til.

Tips:
Du kan godt bruke rester av kokte grønnsaker eller fryste blandete grønnsaker. 

Lyst på en annen rett der ost spiller hovedrollen så finner du de her

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her