Ostens Dag

Ost er en allsidig matvare. Med alle ulike varianter som finnes i butikken kan de fleste få dekket sitt behov. Den milde snille, den myke smørevillige, den blå skarpe, den friske syrlige, den fyldige og aromatisk,den ekstra fyldige og den lett søtlige.

Osten setter sitt særpreg på retten du lager, uansett ostetype. De vellagrede variantene blir en smakshever og virker som krydder når du bruker dem i maten. Ellers er det spennende å servere smakskraftige oster som uvasket Ridder, Norzola eller Royal Blue, Ekstra Vellagret Norvegia eller andre vellagrede oster som de er. Server gjerne med noe tørket frukt og nøtter, brød eller kjeks uten for mye smak.

Inviter venner til hyggelig ostekveld 24.oktober, enten med varme osteretter på menyen eller rundt noen smakskraftige oster. Håper du får en fin osteopplevelse.

Jarlsberg-ostesufflé

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

3 dl
0.5 ts
5 stk

Fremgangsmåte

Suffléform, ca. 1¼ liter, i stekeovnen: 180 grader C, ca. 60 minutter.

Smelt smøret i en kjele. Rør i melet og spe med melken. Rør til sausen tykner. Smak til med salt.

Avkjøl sausen litt. Skill eggeplommene fra hvitene. Riv osten. Rør eggeplommene og osten i sausen. Visp eggehvitene stive og bland dem forsiktig i soufflérøren. Hell røren i smurt form og stek souffléen.

Server den straks med brød, godt smør og gjerne en frisk salat til.

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Små røsti av søtpoteter

Fremgangsmåte

Skrell og riv søtpoteter og poteter grovt. Bland sammen poteter, maisenna, kryddrost, salt og revet ost. Stek små, runde potetkaker på svak varme gylne i smøret.

Bland sammen crème fraîche og kremost naturell. Fordel fyllet på røstien med et par teskjeer. Legg på rognkjeksrogn, eple og rødløk. Pynt med litt salat og dill.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Det smakskraftige ostefatet

Fremgangsmåte

Til fyldige oster passer ofte tyngre viner, rød eller hvit, øl eller druejuice.

Beregn 200 g ost per person når ost er hovedmenyen. Husk at ost serveres temperert, den bør har vært minst 1 time ved romtemperatur før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Vannbakkels med ost

Fremgangsmåte

Kok opp vann og smør i en kjele. Ha i alt melet på en gang og rør deigen godt sammen til det slipper gryten. Avkjøl. Rør i de sammenvispede eggene, litt etter litt, deigen skal ikke bli for tynn, men kunne formes til topper. Hakk halvparten av blåmuggosten grovt og vend den inn deigen. Bruk to skjeer og sett 12 topper på en plate med bakepapir. Stek vannbakkelsen midt i ovnen til de har hevet seg og er gylne. Ikke åpne døren de første 20 minuttene, da kan vannbakkelsen falle lett sammen. Avkjøles på rist.

Skjær resten av blåmuggosten i tynne skiver og legg dem i de delte vannbakkelsene. Anrett vannbakkelsen på porsjonsskåler sammen med frukt.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ostepai

Fremgangsmåte

Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter. Trykk den ut i en smurt paiform. forstek paibunnen.

Lag fyll:
Fres løken blank i smør og fordel den i paiskallet sammen med skinke, laks eller ansjos . Dryss osten over. Bland sammen egg, melk, persille og pepper og hell eggeblandingen over osten.

Stek retten videre til eggeblandingen er stivnet. Server den varm, gjerne med en grønn salat til.

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ostefondue

Fremgangsmåte

Riv osten grovt, eller skjær den i terninger. Gni fonduegryten innvendig med en overskåret hvitløksbåt. Hell i vinen og varm den opp til like under kokepunktet, skru ned varmen. Bland i osten under stadig omrøring, litt av gangen.

Rør maisennaen ut i vann og rør jevningen inn i ostemassen. Smak til med akevitt, salt og pepper. Træ brødterninger på fonduegafler, og dypp de i den varme ostemassen.

Sendt inn av

Foto: Ragge Strand

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Osteform med skinke og grønnsaker

Fremgangsmåte

Kok brokkolien i lettsaltet vann ca. 5 minutter.

Ha den kokte, avrente brokkolien i ildfast form, dryss på terninger av skinke og biter av paprika og vårløk. Dryss på litt salt og pepper. Hell matfløten over grønnsakene og skinken og dryss på osten. Settes i ovnen til alt er gjennomvarmt og osten er smeltet.

Brød med godt smør smaker bra til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen