Guide

Oppskrifter med lam

Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia

Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia

Lam er viktigste kilde for kjøtt i en rekke land. Prøv noen av disse nye og spennende oppskriftene fra Midtøsten og Asia.
01 April 2023 - 07:00

Mange av disse landene har vært krysspunkt mellom flere store matkulturer, som eksempelvis asiatisk, arabisk og europeisk. Spisevanene er ofte stedsegne, men gjennom handel, sammenslåing/utvidelse eller fall av forskjellige imperier, har matkulturene etter hvert blitt i slekt med hverandre.

Kjøkkensjef fra Samarkand

Med maten kan vi reise i tid og rom gjennom Armenia, Aserbajdsjan, Kashmir og mange andre land der menneskene har vært i konstant bevegelse og påvirket hverandres kultur og matvaner

Se flere internasjonale lammeretter her

I Kashmir kalles en riktig god kjøkkensjef Vast Waza. Tittelen kan spores tilbake til 1700-tallet, en tid med stor innvandring av snekkere, vevere, arkitekter, kalligrafer og altså kokker fra Samarkand til Kashmir.

Dagens waza-er regnes som etterkommer etter dem som virket i Samarkand under timuriddynastiet som ble grunnlagt av hærføreren Timur Lenk på 1300-tallet.

Kongelig festmåltid

En ordentlig bankett i Kashmir kalles kongelig wazwan og består av 36 retter. Mellom femten og tretti av disse kan være kjøttretter.

Gjestene sitter i grupper på fire og spiser maten fra et metallfat som kalles trami. Fatene er fylt med hauger av ris og et utvalg av retter.

Lignende servering finner vi igjen i Libanon. Her har man kjøttet i bunnen av en gryte fylt med ris. Så velter man (= Mak-e-lobi) gryten over på et stort metallfat.

Fatene er ofte fint dekorert og er nå utbredt i hele den arabiske verden.

Kjøttboller fra Tyrkia?

Her i Skandinavia er nok Sverige mest kjent for sine "kjøttbullar". Det sies at det skal være den svenske kongen Karl VII som tok med seg oppskriften med seg hjem fra Tyrkia på 1100-tallet.

En annen rett han tok med seg har til og med beholdt en del av sitt opprinnelige navn: kåldolmer eller kålrulader. Dolma er en utbredt tilberedningsteknikk hvor man fyller (= dolmasi) grønnsaker, vinblader eller kålblader med kjøtt eller annen nesten ferdigstekt blanding.

Men nå var det nok historie - vi går over til den kulinariske biten. Og skulle du ha behov for enda flere oppskrifter er det bare å gi seg i kast med vår omfattende kokebok.

Se alle de gode lammerettene i Apéritifs kokebok

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Kjøttboller fra Kashmir - Kashmiri Koftas

Kjøttboller fra Kashmir - Kashmiri Koftas

Fremgangsmåte

Yoghurtdressing (raita):
  1. Rasp agurken på grovt jern. Press ut vannet (bruk et klede).
  2. Vask og skjær vårløk i tynne skiver.
  3. Del chilien i to. Ta ut frøene og finhakk den.
  4. Bland alt inn i yoghurten.
  5. Smak til med salt. La det trekke i kjøleskapet mens du lager kofte, ca. 30 minutter.
Kofte:
  1. I en bolle blander du lammekjøttdeigen med ingefær, karve, koriander, malt nellik, malt kanel, malt muskat, svart pepper, chillipepper, salt og tre spisekjeer yoghurt.
  2. Fukt hendene med kald vann og form 12 avlange, pølselignende emner, ca. 2-3 cm tykke.
  3. Varm oljen i en stor stekepanne, ha i hel kanel, nellik, laurbærblad og kardemomme og rør om i noen sekunder.
  4. Ha i alle koftene og brun dem.
  5. Pisk resten av yoghurten sammen med det varme vannet. Hell dette over koftene og kok opp alt sammen.
  6. Sett på lokk, skru ned varmen og la det trekke i en halv time. Hvert 7-8 minutt snur du koftene forsiktig.
  7. Etter en halv time skal ingen væske, unntatt oljen, være igjen i stekepannen. Om det skulle være væske igjen, skru opp varmen og kok væsken inn. Når koftene er ferdig tas de ut av pannen.

Serveres med brød, gjerne nanbrød, eller ris og salat, tomat, paprika og løk og raita.

Lam fra Asia og Midtøsten

Mange andre deilige retter med lam

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Tyrkisk lammegryte Güvec

Tyrkisk lammegryte Güvec

Fremgangsmåte

  1. Skjær auberginen i skiver og dryss over rikelig med salt. La stå i 15 minutter, skyll av saltet og tørk av fuktigheten av skivene med et papirhåndkle.
  2. Skjær løk, poteter, squash og paprika i skiver.
  3. Brun kjøttet i olje i en varm panne, litt om gangen. Legg kjøtt og grønnsaker lagvis i en leirgryte eller ildfast form med lokk.
  4. Strø krydder og salt mellom lagene. Hell over sjy eller vann.
  5. Stek i ovn på 200 grader i ca. 1½ time.
  6. Dryss over hakket persille før servering.

Gi lammemiddagen smak av Midtøsten eller Asia

Flere oppskrifter på lammegryter finner du her

Mange andre deilige retter med lam

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Arabisk lammegryte

Arabisk lammegryte

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 200 grader.
  2. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
  3. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovnen på 200 grader i ca. 1½ time.

Server med ris og f.eks. oppskårede rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.

Lammeretter fra Asia og Midtøsten

Mange andre deilige retter med lam

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Afghansk lammegryte med spinat

Afghansk lammegryte med spinat

Fremgangsmåte

  1. Kutt lammekjøttet i 3 x 3 cm biter og surr det over middels høy varme i olivenolje i en stor jerngryte til det begynner å ta farge.
  2. Ha i løken og surr 2 minutter, ha i hvitløk og surr ett minutt til.
  3. Ha i gurkemeie, muskat, kardemomme, chili og kanel og la det surre litt til.
  4. Ha i tomater og kraft, rør rundt og ha alt over i en ildfast form. Dekk til og stek i ovn på 170 grader i vel én time.
  5. Ta formen ut av ovnen og rør inn spinaten.
  6. Avkjøl litt og smak til med yoghurt, sitronskall og salt. Dryss over pinjekjerner.

Server med ris. En nydelig ovnsrett som krever litt jobb, men som definitivt er verdt det.

Flere lammeretter fra hele verden finner du her

Mange herlige oppskrifter med lam

Her finner du mange deilige gryteretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Linsesuppe med lam og koriander

Linsesuppe med lam og koriander

Fremgangsmåte

  1. Kutt lammekjøttet i strimler og bland inn kummin, salt og pepper. La kjøttet stå og ta til seg smak fra krydderet i 30 minutter.
  2. Brun det raskt i varm gryte med olje. Ta ut kjøttet.
  3. Tilsett finhakket løk, hvitløk og ingefær og fres videre i gryta ett minutt.
  4. Ha i chili, linser, tomater og vann og la suppen småkoke i 30 minutter.
  5. Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med koriander og mynte. Server med brød.

Linsesuppe med lam og koriander varmer magen på en kald vinterdag. Om sommeren er linsesuppen kosemat for lyse kvelder.

Flere lammeretter fra hele verden finner du her

Lyst til å lage en annen suppe finner du mange du mange forslag her

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Shish kebab med couscoussalat

Shish kebab med couscoussalat

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i terninger.
  2. Skjær løken i ringer og finhakk hvitløken. Bland med sitronsaft, olje, laurbærblad, salt og pepper.
  3. Hell marinaden over kjøttet og mariner i minst 2 timer. Vend bitene et par ganger underveis.
  4. Ta kjøttet opp av marinaden og træ på grillspyd sammen med småløk.
  5. Grill kjøttet i ca 4-5 minutter på hver side, eller stek ovn i på 225 grader i ca 15 minutter.
  6. Server med en couscoussalat og yoghurtdressing.

Tips: Legg spiddene i vann i en halvtime før du legger dem på grillen, da tar de ikke fyr.

Her finner du veldig mange herlige grillretter

Mariner grillmaten selv med disse gode marinadene 

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lammefilet med rødbetbulgur

Lammefilet med rødbetbulgur

Fremgangsmåte

  1. Brun fileten raskt i panne, etterstek i ovn på 125 grader i ca. 20 minutter (kjernetemperatur 62 grader).
  2. Kok opp vann med buljongterning. Ha i bulgur, rødbeter og vårløk. La det småkoke under lokk i 15 minutter.
  3. Ta kjelen til side og la det hvile i 5 minutter. Rør med en gaffel og smak til med salt.
  4. Kok aspargesen i lettsaltet vann i 1-2 minutter avhengig av tykkelsen.
 Rødbetene gir en sprek rødfarge til bulguren. Et litt annerledes tilbehør til lammet.
 
Tips: La lammefileten ligge og hvile i 15 minutter før du skjærer den opp. Da er kjøttet skikkelig saftig og kjernetemperaturen øker med ca fem grader ved hviling.

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Unik chardonnay fra Jura
+
Godbiter i pollisten

Unik chardonnay fra Jura

Når bourgogne blanc blir for kjedelig, finnes det fantastisk bedre alternativer til samme pris hos naboen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette får du på Bellies - Norges beste veganske restaurant
+

Dette får du på Bellies - Norges beste veganske restaurant

På Bellies i Stavanger er det plante- og grønnsakene som bestemmer, og menyen endres først når det er slutt på sesongen. Så starter en ny fase. Med mat for magen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mini-barolo til utrolig gunstig pris på et pol nær deg
+
Ukens vin

Mini-barolo til utrolig gunstig pris på et pol nær deg

Den er også det beste kjøpet når du ikke har lyst å betale for en barolo (eller barbaresco).

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De selger bare vin de liker selv, og det er suksessen bak vinbarene Noble Rot i London
+

De selger bare vin de liker selv, og det er suksessen bak vinbarene Noble Rot i London

Londonbaserte Noble Rot er et magasin, restaurant, vinbar og vinbutikk som passer godt inn i beskrivelsen som den britiske inkarnasjonen av Alice Waters og Kermit Lynch.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Unik chardonnay fra Jura
+
Godbiter i pollisten

Unik chardonnay fra Jura

Når bourgogne blanc blir for kjedelig, finnes det fantastisk bedre alternativer til samme pris hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette får du på Bellies - Norges beste veganske restaurant
+

Dette får du på Bellies - Norges beste veganske restaurant

På Bellies i Stavanger er det plante- og grønnsakene som bestemmer, og menyen endres først når det er slutt på sesongen. Så starter en ny fase. Med mat for magen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet
Dagens rett

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet

Selv om du til tider kanskje har knapt med tid til matlaging, har du alltid tid til denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gi rekene en bedre behandling enn bare majones og loff
Dagens rett

Gi rekene en bedre behandling enn bare majones og loff

En enkel, men ikke mindre smakfull skalldyrrett er hva vi kan friste deg med i dag. Rekene blir ikke de samme etter dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Opplev fortryllende mat med franske viner
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 14. mars i Oslo

Opplev fortryllende mat med franske viner

Den 14. mars kan du smake en spesialkomponert meny i perfekt harmoni med anerkjente viner fra Frankrike.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mini-barolo til utrolig gunstig pris på et pol nær deg
+
Ukens vin

Mini-barolo til utrolig gunstig pris på et pol nær deg

Den er også det beste kjøpet når du ikke har lyst å betale for en barolo (eller barbaresco).

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her